Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowskiego Klubu Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kenwood TS-570D
Autor Wiadomość
SQ3POS 



Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81WP
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 1774
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 29-04-2011, 11:37   

Czy w 570 istnieje dostęp do jakiegoś ezoterycznego menu? W niektórych TRXach podobno można poustawiać kilka opcji. Mi się wydaję, że w porównaniu z Jarka TRXem, mój pokazuje około 2s mniej. Porównaliśmy to na jednym ze zlotów - ten sam korespondent na tej samej antenie wychodził u mnie wg s-meter'a trochę słabiej (w odsłuchu różnicy nie stwierdzono).
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 6110
Wysłany: 29-04-2011, 12:37   
   admin


Sprawdź w menu serwisowym http://cb-kf.pl/dload.php?action=file&id=2

w Service Adjustment Mode Menu. Tam chyba coś było o skalowaniu S-metra.
 
 
 
sp3uqe 



Znak KF: SP3UQE, 9G5SP
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Maj 2011
Posty: 31
Skąd: Kalisz,
Wysłany: 08-05-2011, 19:15   
   Radio KF: Kenwood TS-570
   Antena KF: Delta M0PLK, END FED 20m monopole


To mnie też prosze przyjmijcie do klubu.
Kilka tugodni temu kupiłem TS-570 na włoskim Ebay'u. Stan niemalże sklepowy - nawet małą ryskę trudno znaleźć.
Teraz czeka mnie antena.
Ostatnio zmieniony przez sp3uqe 08-05-2011, 19:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 6110
Wysłany: 08-05-2011, 22:05   
   admin


Jak to mówią: Będzie pan zadowooonyyy :ok:

Gratuluję Piotrze zakupu. To naprawdę świetne radio. Niejednokrotnie mogłem się o tym przekonać pracując na pasmach.
 
 
 
SQ3KLF 



Znak KF: SQ3KLF
QTH lokator: JO91AS
Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 66
Skąd: Kalisz
Wysłany: 09-05-2011, 12:43   
   Radio KF: Kenwood TS-570D / (VHF/UHF) Wouxun KG
   Antena KF: dipol lafayette uvs-200


No właśnie ;p :super:
 
 
 
sp3uqe 



Znak KF: SP3UQE, 9G5SP
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Maj 2011
Posty: 31
Skąd: Kalisz,
Wysłany: 09-05-2011, 15:51   
   Radio KF: Kenwood TS-570
   Antena KF: Delta M0PLK, END FED 20m monopole


Widziałęm je po prostu u Arka kiedy mierzyliśmy Jego antenę i od razu mi sie spodobało ( nawet żona mówi że jest takie "radiowe" a nie plastikowe ;-))Problemem było tylko znalezienie egzemplarza w dobrym stanie za rozsądne pieniądze. Niestety, ciągle nie mam anteny bo pani Prezes Spółdzielni mnoży problemy, powołując sie na jakieś przepisy których niestety albo nie potrafi zacytować albo mają zastosowanie do innych sytuacji - jak sie wkurze to wniosę pozew do Sądu, bo już mnie to męczy. Niech to w koncu ktoś rozstrzygnie.
Ale radio klasa - na razie tylko słuchałem na LongWire (zasialcz mam o wydajności 3A, więc nie ponadaję niestety z niego).
no i znalazłem program do projektowania i "wgrywania" do radia obwiedni filtrów korekcyjnych audio TX i RX. Jak wróce do Polski to się tym pobawię.
Pozdrawiam z Kuwejtu
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 6110
Wysłany: 09-05-2011, 19:20   
   admin


Zaspokój moją ciekawość jaką wersję pięćset siedemdziesiątki posiadasz - D, DG, czy S-kę? To tak w kontekście dyskusji o numerach seryjnych która toczyła się na poprzedniej stronie.

sp3uqe napisał/a:
znalazłem program do projektowania i "wgrywania" do radia obwiedni filtrów korekcyjnych audio TX i RX.

Jeśli możesz, podziel się z nami tym programem. Myślę, że zainteresuje on wszystkich posiadaczy TS-570.
 
 
 
sp3uqe 



Znak KF: SP3UQE, 9G5SP
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Maj 2011
Posty: 31
Skąd: Kalisz,
Wysłany: 09-05-2011, 19:51   
   Radio KF: Kenwood TS-570
   Antena KF: Delta M0PLK, END FED 20m monopole


570 D, czyli wersja "podstawowa".
Program do filtrów z załączeniu. Nie testowałem i nie biorę odpowiedzialności za niego. Od wirusów wolny (sprawdzone Microsoft ForeFront Security z dzisiejszymi bazami)

EqCalcEF.zip
Rozpakowac i zainstalowac.
Pobierz Plik ściągnięto 1372 raz(y) 1,67 MB

Ostatnio zmieniony przez sp3uqe 09-05-2011, 19:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
sp3uqe 



Znak KF: SP3UQE, 9G5SP
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Maj 2011
Posty: 31
Skąd: Kalisz,
Wysłany: 13-05-2011, 11:25   
   Radio KF: Kenwood TS-570
   Antena KF: Delta M0PLK, END FED 20m monopole


I jeszcze jedno. TS-570 został w koncowej fazie produkcji nieco "udokonalony"- dodano kolejne filtry CW, etc - powstala wersja TS-570D(G)
Na jednej stronce znalazłem metodę sprawdzenia co mamy na stole


1) Push MENU key on front panel.

Find optional CW filter setting menu.

If there are more menu Nr. like NR1 LEVEL, over CW filter setting Nr. this set is G type.

If next to CW filter setting is 1st menu item, it is not G type.

2) In SSB mode, push BC key to turn on BC.

Then push and hold pushing BC key and if you hear beep, this set is G type.

If there is no beep it is not G type.
Ostatnio zmieniony przez sp3uqe 13-05-2011, 11:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
SQ3KLF 



Znak KF: SQ3KLF
QTH lokator: JO91AS
Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 66
Skąd: Kalisz
Wysłany: 17-07-2011, 10:03   
   Radio KF: Kenwood TS-570D / (VHF/UHF) Wouxun KG
   Antena KF: dipol lafayette uvs-200


Dla ewentualnych użytkowników Kenwooda TS-570 mała informacja jeśli oczywiście nie mają takiej wiedzy :D , gdy Twój transceiver sam włącza się razem z zasilaczem i resetują się wszelkie ustawienia nie panikuj :haha: zaopatrz się w baterię CR2032 śrubokręcik w łapkę i do dzieła http://translate.google.p...ery&sl=ru&tl=pl
proste i przyjemne :super:
Dzięki Yarek za podpowiedź :chytry:
 
 
 
SQ2RCJ 



Znak KF: SQ2RCJ
QTH lokator: JO83WC
Dołączył: 09 Kwi 2010
Posty: 47
Skąd: Murowaniec
Wysłany: 26-07-2011, 15:49   
   Radio KF: TS-570D
   Antena KF: KDWZO


Witam.

Czy ktoś próbował takiej kombinacji, by słuchać na jednej antenie a nadawać na drugiej?

Chciałem wykorzystać SPLIT ale poległem...
 
 
SQ3POS 



Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81WP
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 1774
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 26-07-2011, 16:06   

A co ma split z nadawaniem z dwóch anten wspólnego?
Trzeba używać przycisku "ANT" - czyli wciskać "4".
To chyba jedyny sposób, zresztą wskazuje na to jego wytarcie, przez poprzednika, który posiadał mój egzemplarz.;)
 
 
SQ2RCJ 



Znak KF: SQ2RCJ
QTH lokator: JO83WC
Dołączył: 09 Kwi 2010
Posty: 47
Skąd: Murowaniec
Wysłany: 26-07-2011, 16:19   
   Radio KF: TS-570D
   Antena KF: KDWZO


Człek jest leniwy ;)
A ze splitem:
VFO A - nadawanie - freq 14100 = ANT 1
VFO B - odbiór - freq 14100 = ANT 2

ot takie coś
 
 
SQ3RPG 



Znak KF: SQ3RPG
QTH lokator: JO81HU
Dołączył: 22 Cze 2009
Posty: 997
Skąd: Leszno
Wysłany: 26-07-2011, 17:36   
   jradmin

   Radio KF: Kenwood TS-850S,TS-570D,TW-4100E,IC-T8
   Antena KF: Diamond x-510 2m/70cm, LW 80m-10m, Dipol 80m
   Akcesoria KF: Mic studyjny Pro-Studio+preamp lampowy


SQ3POS napisał/a:
A co ma split z nadawaniem z dwóch anten wspólnego?

Nie chodziło o nadawanie z dwóch anten, tylko o odbiór na jednej, a nadawanie na drugiej ;)
Dokładnie Jurku robi się to tak, jak napisałeś, innej możliwości poza manualnym przełączaniem nie ma :)
_________________
Przed rozmową ze mną skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą ...
SP3ZIR
Wielkopolska Amatorska Sieć Ratunkowa
Ostatnio zmieniony przez SQ3RPG 26-07-2011, 17:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
SQ3POS 



Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81WP
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 1774
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 03-08-2011, 12:44   

Wczoraj po krótkiej dyskusji z Arkiem doszedłem do wniosku, że wyjmę baterię i zresetuję swojego Kenwooda (łudząc się, że mój zaniżający s-meter znormalnieje). Wszystko poszło sprawnie, radio zresetowane... Poustawiałem w menu wszystko, żeby dojść do "normalności".
Efekt końcowy jest taki, że s-meter pokazuje jeszcze mniej niż przed resetem. Stacje, które słyszę bardzo dobrze (na ucho 56 57, na innych Kenwoodach pokazałoby coś na poziomie 58-59) u mnie pokazuje na 53... z pre-amp'em (bez pre-amp'a nie pokazuje nic!).

Jest to trochę upierdliwe, bo staram się raporty podawać wg wskazań. W tej sytuacji większość to 51, co jest nienormalne. Czy ktoś ma mądry pomysł/rozwiązanie tej dziwnej przypadłości?

Acha, po rozkręceniu radia moją uwagę zwróciło jeszcze jakby roztopienie jednego elementu, niestety aparat pożyczyłem i z wstawieniem fotki muszę się wstrzymać.

Edit: raporty z postu odczytane na paśmie 20m
Ostatnio zmieniony przez SQ3POS 03-08-2011, 12:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI



statystyka