Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowski Klub Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: SP3AYA
2010-01-01, 07:47
Baluny
Autor Wiadomość
predyk 



QTH lokator: KO00LA
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 160
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2009-11-03, 19:30   
   Radio CB: Alan 87,President Harry
   Antena CB: Sirio Boomerang 27W,Lemm AT71
   Akcesoria CB: Farun 2060
   Radio KF: brak
   Sprzęt PMR: brak


Przyjrzyj się uważnie. Środkowe przewody w każdym z tych balunów 1:4 są ze sobą połączone.
_________________
 
     
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 258
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 2009-11-03, 19:50   
   expert


predyk napisał/a:
Środkowe przewody w każdym z tych balunów 1:4 są ze sobą połączone
Dokładnie !!! Drodzy koledzy zerknijcie na ten link http://www.sdarc.net/pdfs/Making_Baluns.pdf i na połączenia kolorami kabli na rysunku ....wiele to wyjaśni... :)
 
     
predyk 



QTH lokator: KO00LA
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 160
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2009-11-03, 21:55   
   Radio CB: Alan 87,President Harry
   Antena CB: Sirio Boomerang 27W,Lemm AT71
   Akcesoria CB: Farun 2060
   Radio KF: brak
   Sprzęt PMR: brak


Przykłady balunów. Teraz powinno być jaśniej :)
Rysunek 1)



Rysunek 2) Balun 1:1



Rysunek 3) Balun 1:1



Rysunek 4) Balun 1:4



Rysunek 5) Balun 1:4



Rysunek 6) Balun 1:9


Rysunek 7) Balun 1:9


Rysunek 8) Balun 1:6


Rysunek 9) Balun prądowy - choke balun
_________________
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 2015-11-20, 23:28, w całości zmieniany 6 razy  
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4418
Wysłany: 2009-11-03, 22:18   
   admin


predyk, postarałeś się :ok: Mając to w jednym miejscu, rzeczywiście może się człowiekowi rozjaśnić w łepetynie :P
 
 
     
fidel 



Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-11-03, 22:52   
   Radio CB: President Harry II classic
   Antena CB: President Florida


predyk napisał/a:
Przyjrzyj się uważnie. Środkowe przewody w każdym z tych balunów 1:4 są ze sobą połączone.


Nieraz człowiek ma odpowiedź przed oczami i nie widzi :chytry:


predyk napisał/a:
Przykłady balunów. Teraz powinno być jaśniej


Teraz jaśniej :P



Ale mam jedną niejasność. Na stronie http://antenykf.com/?p=productsMore&iProduct=7 jest balun 1:9 który powiniem mieć 3 wyprowadzenia. 1i 2 na wtyczkę kabla i 3 na antenę. A ma jeszcze 4 jak balun1:1 do dipola na drugie ramię anteny. Nic do tej śruby nie jest podpięte?
Ostatnio zmieniony przez SQ5MRA 2009-11-05, 11:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
SQ3RPG 



Znak KF: SQ3RPG
QTH lokator: JO81HU
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 466
Skąd: Leszno
Wysłany: 2009-11-03, 23:28   
   jradmin

   Radio CB: EuroCB Pro3900,Alan 87
   Antena CB: Spectrum 1600,Futura 5/8,Almas 1/2,Santiago 600
   Akcesoria CB: Astatic Silver Eagle, PAN DM-432MT
   Radio KF: Kenwood TS-850S,TS-570D,TW-4100E,IC-T8
   Antena KF: Diamond x-510 2m/70cm, LW 80m-10m, Dipol 80m
   Akcesoria KF: Mic studyjny Pro-Studio+preamp lampowy


fidel napisał/a:
balun 1:9 który powinien mieć 3 wyprowadzenia

I ma 3 ;)
Mam LW produkcji tego kolegi z balunem 1:9, dwa wyprowadzenia przykręcane "motylkiem" służą do zamocowania anteny i uziemienia, natomiast 3 wyprowadzenie służy do przykręcenia fidera.
Więcej gniazd w moim balunie nie stwierdziłem :szok: :P
Czwarty element, o który zapewne Ci chodzi [pomiędzy "motylkami"], to nie jest wyprowadzenie, tylko oczko do podwieszenia bluna, bo jakoś trzeba ten drugi koniec anteny zawiesić i do tego właśnie służy owe ustrojstwo ;)
_________________
Przed rozmową ze mną skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą ...
SP3ZIR
Wielkopolska Amatorska Sieć Ratunkowa
Ostatnio zmieniony przez SQ3RPG 2009-11-03, 23:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4418
Wysłany: 2009-11-03, 23:55   
   admin


Fidelowi chyba chodziło o to, że wyjścia nr 2 i 3 [masa i gorąca żyła z drugiego rysunku baluna 9:1] idą na wtyczkę fidera, nr 1 na ramię anteny, a jest jeszcze wolna śruba [nie ucho] do której w balunie 1:1 od dipola przykręca się drugie ramię anteny. W Twoim balunie 9:1 od SP1BKS [czy 1:9 - jak to jest?] jest to wyprowadzenie wolne czy połączone z masą/uziemieniem? Sprawdzałeś?
 
 
     
predyk 



QTH lokator: KO00LA
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 160
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2009-11-04, 12:41   
   Radio CB: Alan 87,President Harry
   Antena CB: Sirio Boomerang 27W,Lemm AT71
   Akcesoria CB: Farun 2060
   Radio KF: brak
   Sprzęt PMR: brak


Myślę że ta druga śruba jest do niczego nie potrzebna. A jest bo po prostu wszystkie rodzaje balunów są pakowane do jednakowej obudowy.
_________________
 
     
Góral



Artykułów/Recenzji: 2
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 296
Wysłany: 2009-11-04, 19:57   

Uziemienie?
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4418
Wysłany: 2009-11-04, 22:59   
   admin


Student napisał/a:
Na 3,7mhz najlepiej spisze ci się FT-240-43 Sprawdziłem i jest ok. [...] na FT-240-43 wystarczy tylko 6 zw.

Nawijam w/g rysunku "Figure 3" z postu Predyka. Zacząłem od 6 zwojów. SWR przy sztucznym obciążeniu rośnie wraz ze wzrostem częstotliwości. Ze względu na to, że nie mam miernika dobrze chodzącego na dłuższych falach, trudno powiedzieć od ilu się zaczyna, ale w okolicach 20 MHz wynosi ponad 2:1, aby na 28 MHz sięgnąć ponad 3:1.

Przy wzroście ilości zwojów jest gorzej.

Zmniejszyłem do 5 zwojów i jest jeszcze bardziej źle...


Balun na tym samym rdzeniu, wykonany jak w temacie http://cb-kf.pl/viewtopic.php?t=753 pokazuje wszędzie SWR 1:1.
 
 
     
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 258
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 2009-11-04, 23:35   
   expert


ya1 napisał/a:
SWR przy sztucznym obciążeniu
jaki Balun i jakie obciążenie?
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4418
Wysłany: 2009-11-04, 23:42   
   admin


Podłączyłem moje sztuczne obciążenie bezpośrednio za balunem. Tak jak pisałem, wykonanym zgodnie z rys. 3 postu Predyka [czyli takim jak też Ty mi wcześniej podawałeś].
 
 
     
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 258
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 2009-11-04, 23:43   
   expert


balun 1:?
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4418
Wysłany: 2009-11-04, 23:46   
   admin


Przecież o tym piszę:


Zastanawiam się, czy nie mam przewodów w zbyt grubej izolacji? Może w tym leży przyczyna?
 
 
     
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 258
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 2009-11-04, 23:53   
   expert


Możliwe że coś pomyliłeś w kolejności łączenia u mnie to działało. Ale dla pewności jutro nawinę wg. tego opisu i pomierzę.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
Rdzenie ferrytowe na baluny.
Budowa instalacji antenowej. Pytania
Czy krótkofalarstwo jest naturalnym następstwem cbmanii?
Skandal z ujawnieniem naszych danych osobowych
Gościł dzisiaj w Wawie nasz ulubiony admin...
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI

Piszemy poprawnie po polsku

WASR

SP3ZIR

statystyka