Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowski Klub Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: SP3AYA
2010-01-01, 07:47
Baluny
Autor Wiadomość
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 3985
Wysłany: 2009-10-23, 18:16   Baluny
   admin


Temat wydzielony z Rdzenie ferrytowe na baluny.

Student, po prostu sprawdzę. Nic się nie stanie jak ten rdzeń wyląduje w balunie dla dipola na 11 m. Też mi się przyda. Symetryzator z nawiniętego na rurce kabla jest po prostu wielki. Na wyjazdy bardziej nadaje się taki na ferrycie.
 
 
     
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 256
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 2009-10-23, 19:42   
   expert


Masz rację i każdy kilogram wnoszony gdzieś tam na górki się bardzo liczy :) .Srednica rdzenia 130 na wyjazdy dla mocy mniejszej niż 150w w zupełności wystarczy wtedy balun będzie dużo mniejszy. Rdzenie o których pisaliśmy wcześniej bardziej nadają się na stałe QTH oczywiście myśląc o przyszłości .
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 3985
Wysłany: 2009-10-23, 20:16   
   admin


Bardziej mi chodzi o gabaryty takiego symetryzatora... Naprawdę nie jest to małe.

Dipol będzie mi służył jak na razie tylko na wyjazdach. Zrobię balun tak, aby można było do niego podłączyć różnej długości ramiona. Na tym FT140-61 wykonam balun tak jak na rysunku w pierwszym poście tutaj http://cb-kf.pl/viewtopic.php?t=753 Chyba będzie najbardziej uniwersalny? Boję się jednak czy nie będzie za mały dla potrzebnej liczby zwojów z RG-58... Może trzeba było wziąć większej średnicy? Jeśli tak, to nawijać z drutu?

I jeszcze jedno ważne pytanie. Jak nie mając przyrządów znaleźć odpowiednią liczbę zwojów? Będę musiał trochę pogrzebać w tych zależnościach pomiędzy indukcyjnością a pojemnością...
 
 
     
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 256
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 2009-10-23, 21:55   
   expert


Nawiń balun napięciowy z tego opisu. http://www.sdarc.net/pdfs/Making_Baluns.pdf Daj na początek 3 razy 10 zwojów i obciąż na próbę balun na wyjściu rezystorem 50 ohm .Swr powinien być w granicy 1,1-1,0 . Jeśli będzie odbiegał od tej wartośći zacznie się zabawa z dobieraniem ilości zwoi...Oczywiście przed nazwojeniem rdzenia najlepiej nawinąć na rdzeń 2 warstwy taśmy teflonowej w celu zabezpieczenia termicznego .
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 3985
Wysłany: 2009-10-23, 22:38   
   admin


OK. Czyli wniosek, że trzeba się brać za to sztuczne obciążenie, które dawno już miałem zrobić :P

"Taśma teflonowa"... Jednak jestem cienki bolek, bo pierwszy raz o czymś takim słyszę :zawstydzony: Dostanę to w elektrycznym?
 
 
     
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 256
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 2009-10-23, 23:08   
   expert


Raczej w sklepie z artykułami instalatorstwa wod-kan. Ta tasma służy do uszczelnień połączeń na złączach gwintowanych. :) http://www.allegro.pl/ite..._demontazu.html A to + kawałek radiatora i wtyczka = 100w sztuczne obciążenie...
Ostatnio zmieniony przez Student 2009-10-23, 23:15, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
fidel 



Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-11-03, 11:19   
   Radio CB: President Harry II classic
   Antena CB: President Florida


Mam rdzeń około 4,5 cm średnicy który podobno został wyciągnięty ze starego rosyjskiego urządzenia i chciałbym nawinąć na niego potrójnie przewody dla dipola którego sobie robie, tak jak w linku od Studenta.
Mam jeszcze pytanie. Przepraszam że wyjdzie moja ignorancja i to kolejny raz ;) Mniej więcej wiem czym różni się balun prądowy od napięciowego. Z tego co widzę 1:4 nawija się z 2 przewodów. Jednak jak nawijać aby uzyskać balun 1:1 lub 1:9 z 3 nie bardzo rozumiem.
 
     
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 256
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 2009-11-03, 13:19   
   expert


Tak w wielkim uproszczeniu balun prądowy działa jak dławik W.CZ i powoduje że linia zasilająca nie promieniuje i wtedy nie zniekształca charakterystyki anteny z kolei balun napięciowy działa na zasadzie transformacji i symetryzacji napięcia oczywiście tak w wielkim skrócie. Co do rdzenia nawiń tak jak w opisie dokładnie łącząc kable i obciąż go rezystorem i pomierz SWR jęśli odbita będzie ok 1,0-1,2 i rdzeń po dłuższym obciążeniu nie będzie się grzał to będzie się nadawał do pracy w tym pasmie.Powodzenia w pracach i po to jest to forum żeby korzystać z wiedzy kolegów a nie uczyć się na własnych błędach ....a to bywa bolesne i kosztowne :)
Ostatnio zmieniony przez Student 2009-11-03, 13:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
fidel 



Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-11-03, 14:45   
   Radio CB: President Harry II classic
   Antena CB: President Florida


Student napisał/a:
obciąż go rezystorem

To znaczy sztuczne obciążenie czy jak?

Student napisał/a:
pomierz SWR jęśli odbita będzie ok 1,0-1,2 i rdzeń po dłuższym obciążeniu nie będzie się grzał to będzie się nadawał do pracy w tym pasmie
A jak w prosty sposób sprawdzić czy rdzeń nadaje się do pracy jeszcze przed nawinięciem baluna?



A może ktos rozwinąć temat tych balunów 1:1, 1:4 i 1:9? oprócz tego drugiego (z 2 drutów), to w 1:1 widziałem przykłady różnego połączenia końcówek i nie bardzo widzę czym się różni od 1:9 :( Do tego na http://www.sp5jnw.sem.pl/.../baluntest.html też widać baluny 1:1 wokonane z 2 drutów. Wiem że jestem ciemny w te klocki ale już nic nie rozumiem :rozpacz:
 
     
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 256
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 2009-11-03, 15:15   
   expert


fidel napisał/a:
To znaczy sztuczne obciążenie czy jak?
Dokładnie tak rezystor 50 ohm w przypadku baluna 1:1 lub rezystor 200 ohm w balunie 1:4. Balun to nic innego jak symetryzator i transformator impedancji więc jeśli chcesz dopasować kabel niesymetryczny o impedancj 50 ohm do symetrycznej anteny o opornosci ok 200 ohm to stosujesz balun z przekładnią 1:4 .Jeśli zasilać kablem 50 ohm np. dipol symetryczny o oporności wejściowej ok.50 ohm to stosujesz balun o przekładni 1:1. Z kolei balun 1:9 jest najczęściej stosowany przy antenach niesymetrycznych o oporności wejściowej ok. 450 ohm. To oczywiście wszystko w maksymalnym uproszczeniu ...Metody wykonania balunów są rózne omawiane tutaj są jedne z wielu...
 
     
fidel 



Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-11-03, 15:39   
   Radio CB: President Harry II classic
   Antena CB: President Florida


Nie rozumiesz mnie. To co piszesz jest jasne dla dzieciaka z podstawówki który nauczył się mnożyc i dzielić. Sęk w tym że patrząc na rysunki i fotografie za nic nie mogę pokumać się w tym który to jest 1:1 a 1:9 albo 1:4 :/



Baluny oznaczone 1,2 to 1:1. A od 8 w góre to 1:4. Dla mnie się one niczym nie różnią tak abym nie wiedząc mógł rozróżnić który jest jaki :| Podobnie jest z balunami 1:1 i 1:9.
 
     
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 256
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 2009-11-03, 16:31   
   expert


W tym wypadku jest ważne jak połaczone sa poszczególne uzwojenia.
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 3985
Wysłany: 2009-11-03, 17:42   
   admin


Student, jakiś mały samouczek...? To o co pyta fidel mnie też interesuje.

Moje próby wykonania balunów, opierają się tylko na dokładnym odwzorowaniu tego co mam przed sobą. W sumie też niekoniecznie jeszcze na tyle wgryzłem się w temat, aby dokładnie wiedzieć co i jak....
 
 
     
predyk 



QTH lokator: KO00LA
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 160
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2009-11-03, 19:24   
   Radio CB: Alan 87,President Harry
   Antena CB: Sirio Boomerang 27W,Lemm AT71
   Akcesoria CB: Farun 2060
   Radio KF: brak
   Sprzęt PMR: brak


Też się przyłączam. W internecie są tylko gotowe projekty albo czysta teoria. Dla kogoś kto nie jest elektronikiem to czarna magia :(
_________________
 
     
fidel 



Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-11-03, 19:26   
   Radio CB: President Harry II classic
   Antena CB: President Florida


Student napisał/a:
W tym wypadku jest ważne jak połaczone sa poszczególne uzwojenia.
To jaka jest różnica pomiędzy nr2 i nr10? Bo ja nie widzę żadnej.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
Rdzenie ferrytowe na baluny.
Budowa instalacji antenowej. Pytania
Czy krótkofalarstwo jest naturalnym następstwem cbmanii?
Skandal z ujawnieniem naszych danych osobowych
Gościł dzisiaj w Wawie nasz ulubiony admin...
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI

Piszemy poprawnie po polsku

WASR

SP3ZIR

statystyka