Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowski Klub Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: SP3AYA
2010-01-01, 07:47
Baluny
Autor Wiadomość
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4098
Wysłany: 2009-11-05, 00:00   
   admin


Niemożliwe. Wykonałem to cztery razy. 5, 6, 7 i 8 zwojów. Za każdym razem było tak jak piszę. Najniższe wskazania były przy 6 zwojach, ale i tak dużo za duże.

Coś nie tak z rdzeniem, albo może ten odstęp pomiędzy przewodami za duży z powodu grubej izolacji...?

Jutro kupię cieńsze kabelki i spróbuję też z FT140-61.
 
 
     
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 256
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 2009-11-05, 00:05   
   expert


Poczekaj sprawdzę i nie stresuj się to musi działać a rdzeń jest sprawdzony w boju . :)
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4098
Wysłany: 2009-11-05, 00:07   
   admin


Jutro i tak zajrzę do elektrycznego. Powiedz mi jakie przewody będą najlepsze do naszych celów?
 
 
     
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 256
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 2009-11-05, 09:01   
   expert


Ja nazwajam zajczęściej 1,5- 2,5mm w igielicie .Kupuję zawsze po 5metrów 3 odcinki każdy w innym kolorze i jest ok. :)
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4098
Wysłany: 2009-11-05, 10:03   
   admin


Taki właśnie mam... :bezradny:
 
 
     
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 256
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 2009-11-05, 17:20   
   expert


I wszystko wiemy :) balun z kolorowego rysunku ma błędny opis bo to jest balun 1:2 zbudowałem i sprawdziłem z kolei pierwszy z rysunków baluna 1:1 działa wyśmienicie i na 3,7 i 7mhz odbita przy 6 zwojach jest ok 1,1 przy tzw układzie pająka.
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4098
Wysłany: 2009-11-05, 18:19   
   admin


Zaraz w takim razie poprawię na górze.

Co prawda widać, że są to odmienne połączenia kabelków i nawet chyba gdzieś na elektrodzie dotarłem do podobnych wątpliwości, ale nigdzie nie było to dalej rozwijane.

OK. W takim razie nawijam na FT240-43 balun dla dipola 80 m, a na FT140-61 dla 11 m [potem któryś z nich sobie zamienię na 1:9 dla LW].

Zrobię to tak aby można było w obu balunach zamieniać ramiona. Zobaczymy który z nich będzie się lepiej sprawował. Na 43 nawinę 6 zwojów, a na 61 więcej. Ile? Dwa razy więcej? [specjalnie kupiłem cieńszy przewód] A może nawinąć go z koncentryka jako prądowy dla porównania? Byłby bardziej "uniwersalny".
 
 
     
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 256
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 2009-11-05, 18:33   
   expert


ya1 napisał/a:
a na 61 więcej
nawiń tyle samo i po pomiarach będziesz miał punkt odniesienia wg. materiału 43 a wtedy nazwoisz więcej lub mniej.
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4098
Wysłany: 2009-11-05, 18:56   
   admin


Fakt. W takim razie tak zrobię. O wynikach zaraz powiadomię.
 
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4098
Wysłany: 2009-11-05, 23:03   
   admin


Załamka. SWR dalej jest tak samo wysoki.

Obciążenie jest OK. Sam kabel, albo z balunem prądowym ma 1:1.

EDIT

Niestety. Na pierścieniu z materiału 61 jest podobnie. Nawinąłem tylko 6 zwojów, bo więcej się nie mieści.

Coś muszę robić nie tak... ale nie wiem co?

Trudno. Na jutrzejszy wyjazd zrobię jeden balun prądowy z fidera, żeby móc podłączyć dipol. Zabiorę materiały i spróbujemy coś pokombinować z drugim.
 
 
     
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 256
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 2009-11-06, 09:00   
   expert


Połączyłeś jak na pierwszym rysunku z karteczki amidona ?
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4098
Wysłany: 2009-11-06, 09:41   
   admin


Tak jak na pierwszym kolorowym rysunku. Ten z "karteczki" jest taki sam, tylko jakby ostatni zwój [ten od anteny] był odwrócony o 180°, jeśli chodzi o oznaczenia. Przewód c1 przy fiderze zmienia się na a1 przy antenie...? Obracam sobie ten rysunek na różne strony i tak mi wychodzi.
 
 
     
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 256
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 2009-11-06, 14:41   
   expert


Ten na kolorowym jest 1:2 zrób ten z czarnobiałego rysunku amidona.
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4098
Wysłany: 2009-11-06, 15:47   
   admin


Oba kolorowe oznaczone 1:1 są 1:2?
 
 
     
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 256
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 2009-11-06, 15:50   
   expert


Ten który mi podesłałeś był 1:2 drugiego nie robiłem a zabawiłem się z pierwszym od góry czarnobiałym opisem i ten pracuje normalnie.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
Rdzenie ferrytowe na baluny.
Budowa instalacji antenowej. Pytania
Czy krótkofalarstwo jest naturalnym następstwem cbmanii?
Skandal z ujawnieniem naszych danych osobowych
Gościł dzisiaj w Wawie nasz ulubiony admin...
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI

Piszemy poprawnie po polsku

WASR

SP3ZIR

statystyka