Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 23-11-2009, 23:23 Podwójny fider.
Właśnie byłem świadkiem rozmowy [na 80 m] dwóch kolegów o zasilaniu anten bazowych [konkretnie dipola].
Jeden z nich zastosował dwa kable koncentryczne poprowadzone obok siebie, połączone co pewien odcinek taśmą klejącą. Żyła gorąca jednego z nich była połączona masą, druga normalnie, a oploty z obudową skrzynki antenowej. Bardzo sobie chwalił takie rozwiązanie.
Co sądzicie o takiej "innowacji"? Daje to wymierne korzyści, czy też jest to przerost formy nad treścią?
Też gdzieś czytałem że jest to bardziej skuteczne rozwiązanie niż puszczenie tego jednym kablem. Coś to miało wspólnego z symetryzacją. Postaram się odnaleźć ten artykuł.
Jak na mój chłopski rozum, to jeżeli w jednym kablu gorącą żyłę podłączymy do jednego ramienia dipola, a z drugiego kabla gorącą żyłę do drugiego ramienia dipola i odpowiednio połączymy to ze skrzynką antenową to odpada nam zabawa z symetryzatorem. Bo wg mnie robimy symetryczny fider. Może się mylę? Jak to jest ?
Wysłany: 31-01-2011, 00:38
Radio CB: linkoln, u520 Antena CB: gp27, as100 Radio KF: TS-570, VX-7 Antena KF: dipol, yagi
Gdzieś o tym czytałem albo może widziałem takie rozwiązanie na rysunkach. Nie jestem pewnien. Szkoda że Adrian się nie odezwał bo może myślimy o tym samym.
Sprawa ciekawa, więc może nasi eksperci się wypowiedzą?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum