Wysłany: 18-06-2009, 16:31 Wybór anteny pod swoje indywidualne potrzeby Radio CB: linkoln, u520 Antena CB: gp27, as100
Było pare pytań na temat wyboru anteny. Ponieważ takie pytania powtarzają sie na wszystkich forach postanowiłem wtrącić swoje 3 grosze.
Czym sie kierować kupując pierwszy zestaw? Swoimi potrzebami, to oczywiste.
Ale musimy sobie wcześniej odpowiedzieć na parę podstawowych pytań:
Po pierwsze
- radio ma nam służyć tylko i wyłącznie na drodze i nic więcej od niego nie potrzebujemy?
Wystarczy więc byle jaki kikut na którym usłyszymy mobile będące o kilka kilometrów od nas. Więcej i tak nie potrzeba.
- zależy nam na jak najdłuższych łącznościach i wyśrubowanych wynikach?
Wtedy jak najbardziej antena powinna byc jak najsprawniejsza - czyt. jak najdłuższa.
Po drugie
- jakim radiem dysponujemy?
Jeśli jest to radio z niższej półki to nie poradzi sobie z ilością sygnałów przekazywanych przez długą antenę. Ilość tego co do niego wchodzi skutecznie może uniemożliwić efektywną łączność. Po prostu filtry w takim radiu nie odfiltrują tego co jest tłem i zakłóceniami. Użyteczny sygnał może nie zostać poprawnie wyłowiony z tego śmiecia.
Jak mamy dobre radio to z kolei szkoda by było nie wykorzystać jego możliwości i antena powinna dać ku temu możliwości.
Kolejnym pytaniem jakie trzeba sobie zadać
- po jakim terenie jeździmy?
W mieście jest taki tłok w eterze że trudno jest z tego gwaru wyłowić pożyteczne informacje. I tak zresztą najważniejsze jest to co blisko nas. Wysokie budynki wokół skutecznie tłumią to co przychodzi z daleka. Czyli wniosek - wystarczy krótka antena która na dodatek nie będzie przeszkadzać we wjeździe go garaży i pod innymi przeszkodami.
Na trasach potrzeba informacji o dalekich korkach, objazdach i innych niespodziankach aby w porę zorganizowac objazd. Dłuższa antena zapewni dalszą łączność.
A jakiej firmy wybrać bata? w zasadzie to tutaj powinniśmy siękierować tylko jakością wykonania i pewnością w eksploatacji. Anteny tych samych długości o podobnej konstrukcji będą puki są nowe pracować równie dobrze. Jednak te z lepszych firm na pewno pociągną dłużej i zachowają swoje niezmienione parametry. Co z tego że kupimu antenę za połowę lub nawet 1/3 ceny tego co z markowej firmy skoro ta ostatnia posłuży bez żadnych interwencji z nszej strony przez lata, a tańszą kopię trzeba będzie wymienić po paru miesiącach?
Tekst kandydujący do uzyskania statusu Artykułu lub Recenzji.
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 23-01-2010, 00:01, w całości zmieniany 1 raz
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-06-2009, 21:58
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-)
ya1 uwierz mi, wielu po przeczytaniu tego i wstępnej selekcji w sklepie/serwisie wybrało sprzęty odpowiednie dla siebie
A co do obciążenia kosztami to nic nie wiem
Wysłany: 17-06-2012, 12:42
Radio CB: President JFK II ASC, Lafayette Zeus Pro Antena CB: Lemm-AT900, Lafayette CBS-18 Akcesoria CB: brak
Jak czytam te wszystkie pseudo poradniki mówiące o dowolnym kawałku drutu to mine skręca. A potem na 19 ciągle pytania o to samo, mimo, że odpowiedź padła już 100 razy. Ludzie czytający takie porady kupują potem zestawy nadające się tylko do "Sprawdam radi o jak mnie słychać" i to tylko pod warunkiem, że w bezpśrednim sąsiedzctwie jest ktoś chętny do odpowiedzi, bo ani mocą (wypromieniowaną), ani modulacją nie powalają, czy wręcz tylko ......
Stosowanie wulgaryzmów sprawi, że bardzo szybko się pożegnamy.
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 17-06-2012, 13:24, w całości zmieniany 2 razy
donek [Usunięty]
Wysłany: 06-12-2012, 17:34
Dzięki tego właśnie szukałem
Wszelka reklama na forum nawet jeśli nie jest niezgodna z regulaminem! powinna być uzgadniana z Administracją Forum!
Twój podpis/sygnaturka jest niezgodna z regulaminem! Zapoznaj się z § 2. pkt. 7 Regulaminu tego forum.
...i został usunięty.
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 06-12-2012, 21:56, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum