Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowskiego Klubu Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: SQ3RPG
28-06-2009, 22:42
Polemika na temat CB radia i anteny
Autor Wiadomość
Atrix 

Wysłany: 24-06-2009, 22:52   Polemika na temat CB radia i anteny

Czytając [nieraz] posty czytam same bzdury. Poradnik jakie radio czy jaką antenę , to kupa bezsensu.

Jakie to radio jest co nie szumi? Chyba uszkodzone . Lub antena do niczego.

Do mobila najlepsze jest najprostsze w obsłudze radio CB. Czym mniej manipulatorów tym lepiej. Co innego na bazie , wtedy można sprawnie obsługiwać " gałki ".

W sklepach mamy wybór niesamowity i ceny idą w dół. W większości to klony markowych radii CB. Przykład TTI 770 to nic innego jak Alan 78. Uniden 510 to stary President Jimmi . Powiem tak na najtańszym radiu CB bez problemu dowiemy się o drogę gdzie mamy dojechać .

Ważna jest tu antena . To serce zestawu. Czym dłuższa tym lepsza. Wyjątkiem tej reguły są anteny helical.

A jeszcze bardziej jest śmieszne, jak ktoś pisze że do DX najlepiej jest mieć antenę około 1,5 m. DX czyli " long dystans " to odległości rzędu 100 km czy parę tysięcy [km]. To na pewno poleci z takiej anteny 1,5 m do 100 km.

Wszystkie anteny krótsze od 1/4 fali są antenami mobilowymi. I ich zadanie to uzyskanie łączności rzędu 2- 8 km. I tyle wystarcza w zupełności , aby uzyskać potrzebne info na drodze.

Poprawiłem błędy i sformatowałem tekst, tak aby dało się go lepiej czytać.
[ya1]
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 01-01-2010, 05:52, w całości zmieniany 3 razy  

SQ3RPG 

QTH lokator: JO81HU
Wysłany: 24-06-2009, 23:36   
   Radio CB: EuroCB Pro3900,Alan 87
   Antena CB: Spectrum 1600,Futura 5/8,Almas 1/2,Santiago 600
   Akcesoria CB: Astatic Silver Eagle, PAN DM-432MT

Kolego Atrix, nie sprecyzowałeś wcześniej, że potrzebujesz anteny mobilowej tylko po to, by pytać "jak dróżka na...".

Dla wielu z nas, między innymi także dla mnie CB służy do bardziej szczytnych celów, niż tylko nawigacja oraz wykrywacz miśków i radarów. Ja z mobila poza uzyskiwaniem informacji drogowych, przy sprzyjającej propagacji robię również DX i jest to dla mnie frajda, a przede wszystkim podstawowy powód posiadania przeze mnie radia w aucie. Więc jeśli szukasz zestawu do sprawnego poruszania się po drogach, to zapewne te 60cm Ci wystarczy, choć nie wiem, jak taka antena zachowa się w miejskim zgiełku, na dodatek w połączeniu z byle jakim radiem.
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 28-06-2009, 21:20, w całości zmieniany 1 raz  

Atrix 

Wysłany: 25-06-2009, 00:09   

marti101 napisał/a:
przy sprzyjającej propagacji robię również DX i jest to dla mnie frajda
- ale jest coś takiego jeszcze jak fotel i twardy stołek. Mobilówka to byle jaki stołek do DX, Stacjonarna antena to już fotel.

SP3AYA 

QTH lokator: JO81VP
Wysłany: 25-06-2009, 00:13   
   admin

Atrix napisał/a:
Do mobila najlepsze jest najprostsze w obsłudze radio CB. Czym mniej manipulatorów tym lepiej.

Jeśli tylko jako dupochron, to jak najbardziej... Jednak ja wożę w mobilu Magnum S-9. I podobnie jak dla martiego, problem z miśkami jest tylko jednym z aspektów zapotrzebowania na radio w samochodzie. Niestety możliwość pracy na antenie zamontowanej w domu jest bardziej niż problematyczna i jedyne okazje do DX-ów zdarzają mi się w samochodzie [a ostatnio i na rowerze :P ].

Atrix napisał/a:
A jeszcze bardziej jest śmieszne jak ktoś pisze że do DX , najlepiej jest mieć antene około 1,5 m. DX czyli " long dystans " to odległości rzedu 100 km czy pare tysięcy. To napewno poleci z takiej anteny 1,5 m do 100 km. Wszystkie anteny krótsze od 1/4 fali są antenami mobilowymi. I ich zadanie to uzyskanie łączności rzędu 2- 8 km.

Uważasz, że łączności na duże odległości na fali odbitej nie można zrobić na krótkiej antenie? Trochę bym polemizował...

Atrix napisał/a:
Mobilówka to byle jaki stołek do DX, Stacjonarna antena to już fotel.

Porównujesz smak batona do schabowego?

Te dwa rodzaje anten to dwa światy.

SQ3RPG 

QTH lokator: JO81HU
Wysłany: 25-06-2009, 00:29   
   Radio CB: EuroCB Pro3900,Alan 87
   Antena CB: Spectrum 1600,Futura 5/8,Almas 1/2,Santiago 600
   Akcesoria CB: Astatic Silver Eagle, PAN DM-432MT

Atrix,zgadzam się,że DX z mobila i z bazy,to dwie różne rzeczy.Ale jak napisałem,dla mnie DX z mobila,to satysfakcja,bo zrobienie DX ze stacji bazowej np. z Anglią czy Francją,to raczej żaden wyczyn,to porządek dnia codziennego przy jako takiej propie.

portos 

Wysłany: 25-06-2009, 08:13   
   Radio CB: linkoln, u520
   Antena CB: gp27, as100

Atrix napisał/a:
Poradnik jakie radio czy jaką antene , to kupa bezsensu. Jakie to radio jest co nie szumi? , chyba uszkodzone . Lub antena do niczego. Do mobila najlepsze jest najprostsze w obsłudze radio CB. Czym mniej manipulatorów tym lepiej. Co innego na bazie , wtedy można sprawnie obsługiwać " gałki "

Jak koledzy wspomnieli ilość manipulatorów jaką ktoś uzna za stosowną to kwestia indywidualnych zapatrywań.

Atrix napisał/a:
Powiem tak na najtańszym radiu CB bez problemu dowiemy się o droge gdzie mamy dojechać . Ważna jest tu antena . To serce zestawu. Czym dłuższa tym lepsza.

[Nie sądzę aby] 2metrowa antena mogła być idealna do radia [np.] z Biedronki.
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 28-06-2009, 22:05, w całości zmieniany 2 razy  

Atrix 

Wysłany: 25-06-2009, 09:48   

Czy radia CB produkuje Biedronka? Zajrzyj do środka takie radia jak to piszesz kolego z Biedronki i zobacz co tam siedzi. Bo jakoś nie widzę różnicy w budowie płyty radia marki Cobra a Voyager.

I dalej twierdze że 2 m antena jest jak najbardziej konieczna do radia z Biedronki. :D
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 28-06-2009, 22:07, w całości zmieniany 1 raz  

portos 

Wysłany: 25-06-2009, 11:28   

Gratuluję pomysłu z podłączaniem najdłuższych anten do najtańszych Cobr.
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 28-06-2009, 22:08, w całości zmieniany 1 raz  

SP3AYA 

QTH lokator: JO81VP
Wysłany: 28-06-2009, 22:14   
   admin

Wypowiedzi zredagowałem tak, aby usunąć zjadliwości które się do niej wkradły.

Mam nadzieję, że teraz dyskusja potoczy się na odpowiednim poziomie :cisza:

Góral

Artykułów/Recenzji: 2
Wysłany: 30-06-2009, 13:10   

Atrix napisał/a:
Jakie to radio jest co nie szumi?

Moje... :P

Atrix napisał/a:
Do mobila najlepsze jest najprostsze w obsłudze radio CB.

Wybacz, ale sie nie zgodzę. Radio z większa ilością funkcji daje znacznie większy komfort odsłuchu, bo masz więcej możliwości regulacji. Czym niby tak chcesz kręcić? 90% funkcji ustawiasz raz i zapominasz o nich.
Pomijam drobiazg że określenie "najlepsze" jest bardzo subiektywne.

Atrix napisał/a:
Przykład TTI 770 to nic innego jak Alan 78

Raczej wcześniej produkowany Yosan, ale to szczegół.

Atrix napisał/a:
Wszystkie anteny krótsze od 1/4 fali są antenami mobilowymi.

Rozumiem że masz na myśli długośc fizyczną promiennika, ale i tak się mylisz. Są anteny krótsze niż 1/4 nie będące antenami mobilnymi. I nie mówię o helikalu.

Cytat:
I ich zadanie to uzyskanie łączności rzędu 2- 8 km. I tyle wystarcza w zupełności , aby uzyskać potrzebne info na drodze.

Hmmm... bardzo wąski pogląd tu reprezentujesz. Owszem, obecnie bardzo popularny na drodze, ale bardzo wąski. Zadaniem anteny jest spełniac wymagania swojego użytkownika, a sa tacy którzy wychodzą poza ramy #19.

Atrix napisał/a:
- ale jest coś takiego jeszcze jak fotel i twardy stołek. Mobilówka to byle jaki stołek do DX, Stacjonarna antena to już fotel.

Idąc dalej vertical jest twardym krzesłem przy dobrym kierunku, tylko jakie to ma znaczenie dla propagacji i dla samego DX'mena?

marti101 napisał/a:
zgadzam się,że DX z mobila i z bazy,to dwie różne rzeczy.

A ja się nie zgadzam. QSO jest QSO, niezależnie czy robione na Qubical'u czy na kawałku drutu.

susel 

QTH lokator: ko02md / jo91nm
Artykułów/Recenzji: 1
Wysłany: 30-06-2009, 15:01   
   expert

Radio CB: DNT Carat / Jack
   Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior
   Akcesoria CB: pełno tego ;-)

Napiszę tylko tyle: Góral nareszcie :super:

portos 

Wysłany: 06-07-2009, 00:24   

A ja napisze: nareszcie najrozsądniejszy głos w dyskusji.

Atrix 

Wysłany: 07-07-2009, 19:44   

Góral ja wiem że Ty twarda sztuka, ale zejdźmy na ziemie. Parając się naprawą tego dziadostwa co zowie się CB, spotykam się z różnymi przypadkami. Gość przynosi mi radio do naprawy twierdząc, że jest uszkodzone. Przełączył sobie na FM i miał problem. Może powiedzmy sobie, że są laicy, w temacie CB. Co do anten, zasięg rzędu 3/5 km jest wystarczający do mobila. I nie mówmy, że to mało, bo przydało by się 20 km. Nie spotkałem nikogo, kto by chciał mieć skomplikowane radio CB w mobilu. Ma być proste i koniec. Co do DX z mobila. Załóżmy, że wołający mobil na 27,555 ( USB ) ma w pobliżu stacje. Wtedy jest po nim. I nie mów że nie. Ciekaw jestem gdzie się przebije. Co do wypowiedzi na temat Cobr, to pytam znasz kolego tą konstrukcje? Łatwo jest powielać opinie. Czasami błędne. Podaj wady tego radia i czym są spowodowane, może wtedy podyskutujemy.

ORTOGRAFIA! [susel]
Ostatnio zmieniony przez susel 07-07-2009, 20:33, w całości zmieniany 2 razy  

susel 

QTH lokator: ko02md / jo91nm
Artykułów/Recenzji: 1
Wysłany: 07-07-2009, 20:24   
   expert

Radio CB: DNT Carat / Jack
   Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior
   Akcesoria CB: pełno tego ;-)

Atrix napisał/a:
Co do anten , zasięg rzędu 3/5 km jest wystarczający do mobila. I nie mówmy że to mało , bo przydało by się 20 km.

Przy zasięgu 5 km i prędkości 100 km mamy max 1 min. 30 s na dogadanie się z samochodem, który nadjeżdża z naprzeciwka z taką samą prędkością. Czy to wystarczająco dużo :?:

Atrix napisał/a:
Nie spotkałem nikogo , kto by chciał mieć skomplikowane radio CB w mobilu. Ma być proste , i koniec.

Mało ludzi w życiu spotkałeś.

Góral

Artykułów/Recenzji: 2
Wysłany: 07-07-2009, 20:40   

To że świadomość użytkowników #19 jest na poziomie wodorostów wiadomo nie od dziś. Ale to nie oznacza że mamy preferować rozwiązania najtańsze i najprostsze. Bo to jeszcze bardzie utrwala stereotypy i mity.

Atrix napisał/a:
Nie spotkałem nikogo , kto by chciał mieć skomplikowane radio CB w mobilu.

Bo im każdy na forum powtarza że jest idiotą i nie poradzi sobie z większa ilością potencjometrów niż dwa. Trzecia gała od rf-gaina wymaga co najmniej magisterki...

Atrix napisał/a:
Załużmy że wołający mobil na 27,555 ( USB ) ma w pobliżu stacje . Wtedy jest po nim. I nie mów że nie.

Żaden argument. Zakłócenia teraz są, za chwilę ich niema. Idąc Twoim tokiem rozumowania w zasadzie nie powinienem dogadać się na kanale 32 ze znajomymi, bo po W-wie jeździ kilkanaście tysięcy stacji obok mnie...
Skoro nie robiłeś nigdy DX,ów z mobila to nie mów że to niemożliwe.
Ostatnio zmieniony przez SQ5MRA 08-07-2009, 18:54, w całości zmieniany 1 raz  

Polecane Tematy

Odpowiedz do tematu