Nie spotkałem nikogo, kto by chciał mieć skomplikowane radio CB w mobilu.
Marku, ja chciałem mieć takie radio w aucie i mam, tak samo, jak zapewne większość userów tego forum i zapewne nie tylko tego.
Atrix napisał/a:
Co do DX z mobila. Załóżmy, że wołający mobil na 27,555 ( USB ) ma w pobliżu stacje. Wtedy jest po nim. I nie mów że nie. Ciekaw jestem gdzie się przebije.
Przez te moje naście lat pracy na radiu, trochę DX-ów z mobila zrobiłem i taka sytuacja zdarzyła mi się zaledwie kilka razy i to w latach świetności CB. Na dzień dzisiejszy mam w swojej miejscowości kilka stacji, które na SSB pracują z mocą 100W, a dwie nawet z większą, a mimo tego nie sieją mi i nie zatykają radia podczas robienia łączności na wstęgach, dlatego ta sytuacja nie jest regułą.
Podejrzewam, że klusków w życiu tyle nie zjadłeś, co ja ludzi spotkałem. Ale nie mam zamiaru w tym temacie kolego z Tobą polemizować.
Kolego Susel, Ty jako Expert, powinieneś mi wyjaśnić i odpowiedzieć na te proste pytania:
1. Jaki jest rzeczywisty zasięg, gdy dwa auta maja przydładowo IC 100?
2. Jaki jest rzeczywisty zasięg, między dwiema stacjami bazowymi, pracującymi na antenach 1/4 i 1/2 fali?
Zakładam, że radia pracują z mocą 4W, układ antena - radio poprawnie wystrojony.
Na jakiej mobilowej antenie mogę mieć zasięg 15 km, by modulacja była zrozumiała, nie trzymając ucha przy głośniku.
Jak coś z ortografią to popraw. Pozdrawiam
Poprawiłem
Ja też, ale to TY powinieneś dbać o odpowiedni poziom swoich wypowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez susel 08-07-2009, 18:59, w całości zmieniany 4 razy
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-07-2009, 18:56
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-)
Atrix napisał/a:
Kolego Susel, Ty jako Expert, powinieneś mi wyjaśnić i odpowiedzieć na te proste pytania:
2. Jaki jest rzeczywisty zasięg, między dwiema stacjami bazowymi, pracującymi na antenach 1/4 i 1/2 fali?
Zakładam, że radia pracują z moca 4W, układ antena - radio poprawnie wystrojony.
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytania, a wróżką nie jestem, więc z fusów wróżył nie będę :cool:
Atrix napisał/a:
Na jakiej mobilowej antenie mogę mieć zasięg 15 km, by modulacja była zrozumiała, nie trzymając ucha przy głośniku.
W odpowiednich warunkach na każdej
P.S. Atrix czemu nie odpowiadasz na pytania bezpośrednio do Ciebie w innych tematach
Rzeczywisty zasięg to taki, jak w danej chwili udało mi sie uzyskać.
Rzeczywisty zasięg to taki, jak w danej chwili udało mi sie uzyskać.
Góral brawo, dobra odpowiedź. To mnie się kiedyś udało nawiązać łączność z drugim mobilem odległym o około 35 km, na antenie ML 145. To jak mnie ktoś spyta jaką antenę musi mieć, to mu odpowiem, że ML 145 i rzeczywisty zasięg będzie miał 35 km ( w/g Górala )
Tylko zasięg rzeczywisty anteny, to taki którego odległość łączności wyrażona w km jest przypuszczalna. Bez względu na warunki pogodowe i teren. Dla anteny ML 145 wynosi około 8 km. Testowane i sprawdzone wielokrotnie.
Czyli pora się rozstać Pozdrawiam
Poprawiłem
Ostatnio zmieniony przez susel 09-07-2009, 07:20, w całości zmieniany 4 razy
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-07-2009, 07:20
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-)
Atrix napisał/a:
Tylko zasięg rzeczywisty anteny , to taki którego odległość łączności wyrażona w km jest przypuszczalna. Bez względu na warunki pogodowe i teren. Dla anteny ML 145 wynosi około 8 km. Testowane i sprawdzone wielokrotnie.
Ciekawe pojęcia wprowadzasz, szkoda tylko, że mijają się z prawdą...
Znak CB: 161 OLA
QTH lokator: KO02LG Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 401 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-07-2009, 08:19
Radio CB: Magnum AF ; Ranger AR3500 Antena CB: Sirio Thunder 27 ; FireStick FS-3 Akcesoria CB: Wilson Trucker
Atrix, to co opisujesz to jest minimalny zasięg oczekiwany ...
Rzeczywisty, to taki który uzyskuje się w praktycznym użyciu i jest zależny od warunków atmosferycznych, konfiguracji terenu i multum innych czynników, w tym również od "ruchu" na kanale i klasy sprzętu korespondenta...
_________________ Kaper
SQ5MRA
i wszystko jasne...
zasięg rzeczywisty anteny, to taki którego odległość łączności wyrażona w km jest przypuszczalna. Bez względu na warunki pogodowe i teren. Dla anteny ML 145 wynosi około 8 km. Testowane i sprawdzone wielokrotnie.
A ja mając takową antenkę bez problemu gadałem na przykład na dwadzieścia parę kilometrów, innym razem, z tego samego miejsca byłem szczęśliwy słysząc i nadając do kogoś na niespełna 5 km...
Jakim sposobem i na jakim radiu można osiągnąć na ML-ce w niesprzyjających warunkach i np. w lesie/pagórkach/mieście 8 km
Atrix, wybacz ale te i inne Twoje wypowiedzi na TYM forum są zgoła dziwne. Przynajmniej jak Cię znam z innego forum...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum