Znak KF: SQ6PNV
Znak CB: 161ZT092
QTH lokator: JO81LC
Wysłany: 28-06-2009, 22:56
Radio CB: Pearce-Simpson ST-901 Antena CB: President Black Pirate + Sirio ML-145 Radio KF: Icom IC-7200, VX-7R Antena KF: FD3, Outback Sprzęt PMR: FRN: www.freeradionetwork.eu
Marti: Maszt za lekki nie jest, ale z tego co widziałem, to da się go rozparcelować pomiędzy kilku uczestników ew. spotu? Jak tak, to rewelka - nawet na Babią Górę, wspomnianą w innym spocie się toto wtarga bezproblemowo
Wysłany: 18-07-2009, 20:16
Radio CB: EuroCB Pro3900,Alan 87 Antena CB: Spectrum 1600,Futura 5/8,Almas 1/2,Santiago 600 Akcesoria CB: Astatic Silver Eagle, PAN DM-432MT Radio KF: Kenwood TS-850S,TS-570D,TW-4100E,IC-T8 Antena KF: Diamond x-510 2m/70cm, LW 80m-10m, Dipol 80m Akcesoria KF: Mic studyjny Pro-Studio+preamp lampowy
Co do masztu aluminowego, to niestety pan zrobił mnie w ... i tu moja wysoka kultura osobista nie pozwala dokończyć tego zdania Sprzedał komuś, kto dał więcej, nieważne
Jeśli chodzi o masz z żywicy epoksydowej, wczoraj był testowany na spocie w Powidzu i wypadł całkiem dobrze. Pomijając jego wagę piórkową i łatwość przewożenia i przenoszenia ze względu na niewielkie gabaryty, zachwyciła mnie łatwość i szybkość montażu. Do pierwszego elementu została przykręcona antena, a następnie od dołu dokładany był kolejny element, jeden po drugim. Maszt stanął w mgnieniu oka
Z racji tego, że był to pierwszy test tego masztu i nie dopracowałem go jeszcze do końca (nie było kiedy), elementy masztu, po włożeniu jeden w drugi, zabezpieczane były taśmą do pakowania. Oczywiście na następny spot mocowania będą bardziej profesjonalne, muszę tylko pomyśleć nad czymś, co nie wydłużało by zbytnio czasu stawiania
Niestety nie udało się postawić masztu w pełnej długości, czyli 10 m, gdyż mieliśmy tylko 3 odciągi (postawiliśmy 7 m), maszt jest przy tej długości dość giętki, więc muszą być 2 piętra odciągów (szt. 6) i będą
Na pewno mogę powiedzieć, że maszt jest bardzo wytrzymały, gdyż przy podwieszaniu dipola, zaplątała się linka, więc trzeba było położyć masz i rozplątać supełek. Maszt został położony i podniesiony w całości, bez ponownego rozbierania na czynniki pierwsze. Wyginał się, jak wędka pod grubą rybą, ale nawet nie zgrzytnął, a co dopiero mówić o złamaniu
Myślę, że nie będę żałował tego zkupu (póki co, jestem zadowolony) i maszt będzie nam wiernie służył na spotach przez wiele lat, bo w końcu taki był cel jego zakupu
P.S. Jeśli gdzieś w poście pojawiły się literówki, to wybaczcie, ale po spocie jestem trochę nieprzytomny (zarwana nocka i 4 godziny snu)
Wysłany: 19-07-2009, 17:46
Radio CB: EuroCB Pro3900,Alan 87 Antena CB: Spectrum 1600,Futura 5/8,Almas 1/2,Santiago 600 Akcesoria CB: Astatic Silver Eagle, PAN DM-432MT Radio KF: Kenwood TS-850S,TS-570D,TW-4100E,IC-T8 Antena KF: Diamond x-510 2m/70cm, LW 80m-10m, Dipol 80m Akcesoria KF: Mic studyjny Pro-Studio+preamp lampowy
Kurcze, wstyd się przyznać, ale przejrzałem wszystkie zdjęcia w aparacie i okazało się, że nie zrobiłem ani jednego zdjęcia masztu, zapomniałem
Ale nic straconego, bo zapewne któryś z uczestników spotu uwiecznił tę chwilę, więc spróbuję takowe zdobyć
Co do wagi, to jak już pisałem, jest to ok. 3,5kg (bardzo leciutki), długość po złożeniu wynosi ok. 1m i spokojnie mieści się w torbie od statywu fotograficznego.
Bez problemu można zarzucić na plecy i wspinać się pod górę
Wysłany: 19-07-2009, 19:31
Rajmund, na znanym portalu aukcyjnym alledrogo
Jak facet wystawiał pierwszy maszt jakieś 1,5 miesiąca temu, to poszedł Ci on za 160 PLN.
Ja swój kupiłem już znacznie drożej, bo było wielu zainteresowanych
Musiałem wybulić za niego (nie bacząc na koszta) 250 PLN
Raz po raz facet się ogłasza, więc musisz polować
Gość targa to chyba ze stanów, bo po opisie na opakowaniu, wygląda mi to na militarny maszt terenowy USA.
[ Dodano: 2009-07-20, 14:25 ]
A oto fotki rozłożonego masztu, jeszcze nie dotarły do mnie zdjęcia stojącego
Każdy element ma długość 1m, elementów jest 10
Tak wyglądają oba końce elementu, zewnętrzne fi rurki wynosi 30mm
Poszczególne elementy łączy się ze sobą po przez wkładanie jednego w drugi
Muszę jeszcze wymyślić jakieś wzmocnienie łączeń elementów, może jakąś szeroką opaską. Jak ktoś ma pomysł, to dawać.
A tak wygląda gniazdo mocowania masztu. Najeżdża się kołem auta i gotowe.
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 21-07-2009, 01:23
Bardzo mało zachodzi jeden element w drugi Jak to się ma do wytrzymałości na siły wyginające?
Dzisiaj byłem w hurtowni metalowej. Chyba będę składał sobie samodzielnie taki sam maszt jak na rysunku ze sklepu Delta. Wszystkie elementy są dostępne, a koszty wyjdą zdecydowanie mniejsze. Same rurki na maszt [liczę 8 szt po ok 1,5-1,6 m, zachodząc ok 30 cm jedna w drugą] to cena ± 100 zł. Do tego dojdzie jeszcze stopka, i linki na odciągi z mocowaniem. Do końca miesiąca chyba dam radę się z tym uporać
Wysłany: 21-07-2009, 08:33
Tak jak wcześniej pisałem, masz był w całości opuszczany i ponoszony, żadnych efektów niepożądanych nie zauważyłem, poza wyginaniem się, ale to normalny efekt przy takiej długości, występujący nawet przy masztach aluminiowych i duraluminiowych. Grawitacji się nie oszuka
Jeden element w drugi wchodzi na 7 cm. Nie jest to dużo, ale ścianki obu elementów mają grubość 3mm, więc myślę, że nie powinno się to cóś złamać
Co do masztu, który chcesz zrobić, to bardzo ciekawy pomysł Koniecznie musisz się z tym uporać do spotu, sprawdzimy go w warunkach górskich Jak dobrze wypadnie, to możę też się na taki skuszę Jaka będzie orientacyjna waga tego masztu?
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 21-07-2009, 08:40
Rurki użyte do tego będą się zawierały gdzieś pomiędzy 60 a 25-30 mm [z nałożoną na szczyt końcówką 32 lub 38 mm do przykręcenia anteny]. Ważyliśmy którąś z grubszych i wyszło nieco powyżej kilograma. Jaki będzie ciężar reszty oprzyrządowanie - nie wiem.
Wysłany: 21-07-2009, 08:54
To na pewno, miałem na myśli wagę samego masztu, która jest duuużo mniejsza niż waga "fabrycznych" masztów podnoszonych mechanicznie lub pneumatycznie, bo takowe ważą bez mała jakieś 30kg.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum