W załączniku obszerny opis jak prawidłowo dokonać strojenia anteny do CB.
Plik znalazłem podczas porządków na dysku. W tym miejscu powinienem podać autora i źródło. Niestety nie mam tego zapisanego, a nie pamiętam skąd to ściągałem. Jeśli ktoś skojarzy, będę wdzięczny za info, aby dobrym obyczajom stało się zadość.
Fakt, tutaj zaliczyłem wpadkę Jak pisałem, plik znalazłem przypadkowo na dysku, a że pamiętałem z dawnych czasów jego "pomocność" - wpakowałem go tutaj przejrzawszy go tylko pobieżne. Fragment o długości kabla po prostu mi umknął.
Istotnie, przy prawidłowo zamontowanym kablu 50Ω, jego długość nie powinna mieć znaczenia dla wartości SWR.
Kolejny szczegół, to sprawdzanie strojenia na kanale 19. W ten sposób zakłócamy użytkownikom dróg prowadzone na tym kanale rozmowy. Wszelkie czynności strojenia na środku pasma wykonujemy na kanale 20.
Również pierwszy rysunek wykresu WFS jest błędny. Oś na której znajdują się numery kanałów, powinna być wyskalowana od 1-40 [a nie 1-9], z minimum na kanale 20 [#19].
Chyba powinienem stworzyć prawidłową wersję tamtego tekstu, ale mi się nie chce Warto też uwzględnić reflektometr krzyżowy. Może się do tego kiedyś zabiorę, jeśli mnie ktoś nie wyprzedzi
przy prawidłowo zamontowanym kablu 50Ω, jego długość nie powinna mieć znaczenia dla wartości SWR.
Aczkolwiek, jeśli dobrze pamiętam, w zamierzchłych czasach istniał taki wynalazek nazywany "pałką midlandowską" (nie przynoszący chluby tej firmie), który stroiło się właśnie długością kabla. Był nawet na to jakiś wzór, ale pamięć ludzka jest ulotna, więc jak mnie najdzie, to poszperam w starych zapiskach i wrzucę
Kabel ma tą właściwość że gdy na jego końcu nie ma impedancji identycznej jaką sam kabel posiada zaczyna transformować impedancję. Dlatego w antenach nie majacych 50 ohm dąży się do używania kabla półfalowego czyli 3,62m dla 27Mhz bo taki kabel nie transformauje impedancji a sam nadajnik dobrze znosi obciążenia antenami o innej impedancji niż 50 ohm , oczywiscie w rozsądnych granicach. Zaś gdy kabel zacznie transformować impedancje to może się zdarzyć że przy radiu jest obciązenie 5 ohm ! a przy antenie 500ohm.
Docinajac kabel zawsze można uzyskać niski SWR, nie pomoże to wiele sprawności antenowej ale ulży życiu nadajnika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum