Szybkie pytanie. Muszę przez pewien okres czasu jeździć nie swoim samochodem. Rodzina postawiła twarde warunki. Żadnych ingerencji w dach i lepienia anten do radia samochodowego na szybach aby skorzystać z jego dziurki od anteny.
Pozostaje mi spliter i antena w dziurze albo magnes. Czy to urządzenie mocno wpływa na działanie radia (jednego i drugiego) czy jest nie zauważalne dla CB?
Portos, nie dawno przymierzałem się do kupna splitera i z tego, co się dowiedziałem, specjalnie dużych strat nie ma (przynajmniej nie są to zbytnio zauważalne straty). Z tego, co pamiętam, wymagana jest mała modyfikacja (choć może nie we wszystkich modelach spliterów), przy przewodzie idącym do radia FM, oplot (masa) nie może być podłączony. Nie wiem dlaczego, ale tak było w tym modelu, do którego się przymierzałem. Podłączenie masy powodowało zanik fonii (dziwne, ale prawdziwe).
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-09-2009, 07:40
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-)
W samochodzie mojego taty zainstalowałem spliter, straszono mnie różnymi rzeczami, ale jak się później okazało:
- straty odbiorcze w torze CB na spliterze to 3dB (0,5 S),
- straty nadawcze nie przekraczają 1%,
- radio FM o dziwo odbiera dużo lepiej, niż na oryginalnej antenie samochodowej,
- co mnie najbardziej zdziwiło radio FM odbiera cały czas tak samo silnie nawet podczas nadawania CB, a wcześniej z anteną na podstawie magnesowej nie było już tak wesoło.
Teoretycy mówią, iż spliter nadaje się tylko do anten helikalnych, ja na próbę podłączałem zwykłe prętówki i nie zauważyłem nic niepokojącego. Ważne aby spliter był jakiś firmowy, np. SAMLEX'y trzeba samemu stroić przed podłączeniem W moim oplot od części FM był podłączony i nic z nim nie kombinowałem.
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-09-2009, 19:24
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-)
portos badałem ten spliter generatorem i taki wynik mi wyszedł, przy radiu U510 (po kilku modyfikacjach) zamontowanym u mojego taty różnicy nie zauważam żadnej, może dlatego, że jest tam na stałe ustawiona blokada SQ na pewnym niskim poziomie, a do dyspozycji mamy tylko dorobionego RF-Gaina. Napewno jest mniej tła, niż bez splitera, ponieważ pracuje on jako filtr pasmowo-przepustowy i nie przepuszcza całej reszty śmieci.
Reasumując: w użytku codziennym minusów nie widać, są raczej tylko plusy, natomiast przy łącznościach DX i na granicy zasięgu lokalnych spliter może okazać się delikatnym tłumikiem, ale zawsze można go przecież wypiąć i podłączyć antenę bezpośrednio do TRX'a
Nie sądzę abyś na U520 i Sirio AS100 odczuł znaczącą różnicę na spliterze czy bez. Jeśli cos zauważysz, to bardziej będzie wynikała ze zmiany samochodu i co zatym idzie samego montażu i nazwijmy to środowiska w którym sprzęt będzie pracował.
Wysłany: 08-09-2009, 16:48
Radio CB: SUPERSTAR SS 3900 EFT President Herbert I President Jakson I Antena CB: Santiago 1200 Lemm AT92 Akcesoria CB: CHEROKEE Densei ec-2002
Witam.Na wstępie chciałem powitać Wszystkich użytkowników tego Forum .Ja posiadam SPLITER MIX-27.Współpracuje on na przemian z Jacksonem I i Herbertem I.Antena oczywiście Santiago 1200 w dziurce FM.Żadnej różnicy nie zauważyłem jeśli chodzi o straty w nadawaniu czy odbiorze w porównaniu do pracy bez splitera.To się także dotyczy do łączności DX.Jedynie to delikatnie jest podwyższony SWR.Pozdrawiam
Wysłany: 08-09-2009, 20:44
Radio CB: SUPERSTAR SS 3900 EFT President Herbert I President Jakson I Antena CB: Santiago 1200 Lemm AT92 Akcesoria CB: CHEROKEE Densei ec-2002
Jak na razie wszystko gra jak powinno. Zresztą instalację przeprowadził znajomy serwis audio-car.
SWR anteny praktycznie się nie zmienił. Na poprzednim samochodzie był pomiędzy 1,1 a 1,2. Teraz jest lekko przed 1,2. Siła sygnału jakby lekko nawet wzrosła (chodzi subiektywnie o odsłuch)
Nadawanie chyba bez zmian. Muszę jeszcze przeprowadzić dokładniejsze testy.
Modulacja delikatnie przebija w radiu samochodowym i nie dało się tego wyeliminować. Mi to nie przeszkadza.
Ostatnio zmieniony przez portos 10-09-2009, 20:42, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 11-09-2009, 17:09
Kabel od anteny idzie jeden.Dopiero spliter rozdziela sygnał i wychodzą przewody do radia i cb.Więc to nie jest wina blisko poprowadzonych przewodów
portos napisał/a:
Modulacja delikatnie przebija w radiu samochodowym i nie dało się tego wyeliminować. Mi to nie przeszkadza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum