QTH lokator: KO00LA Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 160 Skąd: Tarnów
Wysłany: 16-10-2009, 12:56 BOOMERANG 27 W czy BALCONY 27 W? Radio CB: Alan 87,President Harry Antena CB: Sirio Boomerang 27W,Lemm AT71 Akcesoria CB: Farun 2060
Nadszedł czas żeby pożegnać się z lemmem przykręconym do balustrady balkonu i nabyć nowa antenę. Tym razem wybór padł na firmę Sirio i jej wyroby balkonowe ;P
Obie anteny w wersji któtszej bo nie mogę sąsiadom z góry wchodzić za bardzo w okna z czubkiem promiennika. Mam pytanie w związku z tym: czy te wersje są coś warte i czym się różni Boomerang od Balcony?
Znak CB: 161 OLA
Wysłany: 16-10-2009, 17:43
Radio CB: Alan 28 / President Jackson / Alan 100 PLUS / Alan 42 Antena CB: President Texas / Sirio Boomerang 27W / Alan 9 PLUS + magnes z DV Akcesoria CB: Alan F36 / President CS-3 / (Densei EC-2018)
Są coś tam warte. Używam boomeranga 27W. Stacje bazowe słyszę tak z 80% i na 19 mobilkom z okolicy też można pomóc.
Tym bardziej jak nie masz wyjścia na inną antenę to bierz.
Boomerang ma możliwość pochylenia przeciwwagi. Ja musiałem swoją podnieść na maksa do góry i jeszcze skróciłem lekko bacik. W przypadku anteny z drugiego linku trzeba by było bardziej uciąć bacika. Więcej różnic nie widzę, poza tym że boorerang ma wyższą cewkę i gniazdo po boku. Wybór należy do Ciebie.
Wysłany: 17-10-2009, 13:58
Radio CB: Alan 87,President Harry Antena CB: Sirio Boomerang 27W,Lemm AT71 Akcesoria CB: Farun 2060
A czy ktoś sprawdzał obie anteny? Mniej mi zależy na opisie konstrukcyjnym jak na ich możliwościach.
[ Dodano: 2009-10-23, 15:46 ]
Decyduję się na Boomeranga z tego względu że o Balcony nigdzie nie ma porządnych informacji. Jak zainstaluję i sprawdzę to opiszę ile jest warta
[ Dodano: 2009-11-11, 17:13 ]
Stwierdzam ogromną różnice w porównaniu z moją poprzednią anteną, czyli Lemm AT71 na uchwycie przy barierce balkonu.
Boomeranga zamontowałem na 0,5m wysięgniku będącym przedłużeniem barierki, czyli jest mniej więcej 2 metry od ściany budynku. Działa rewelacyjnie. Słyszę dużo więcej i nadaję dużo dalej
[ Dodano: 2009-11-11, 17:32 ]
Mam jednak mały problem: Kiedy nadaję w telewizorze następuje małe śnieżenie. Nie było tego kiedy nadawałem z Lemma. Boję się że kiedy sąsiedzi zauważa podobne rzeczy na swoich telewizorach nie pozwolą mi na zabawę z CB. Czy może to być efektem braku uziemnika? Budynek nie ma instalacji piorunochronu więc nie mam się do czego podłączyć.
Być może uziemienie anteny naprawiłoby ten problem. Jednak nic nie napisałeś w jaki sposób antena zestroiła się w tym montażu. Ja bym również tutaj szukał przyczyn...
Mimo wszystko może się okazać, że Boomerang, pomimo pewnej kierunkowości działania, promieniując prosto w okna sąsiadów, będzie powodował zakłócenia niezależnie od idealnego nawet zestrojenia.
Wysłany: 18-11-2009, 14:00
Radio CB: Alan 555 Antena CB: Skylab Akcesoria CB: Sadelta ME-3
predyk napisał/a:
Kiedy nadaję w telewizorze następuje małe śnieżenie.
a czego sie dziwisz jak antena promieniuje prosto w telewizor. zawsze mowiłem ze lepsza byle jaka antena na dachu niz najlepsza na balkonie! po zmianie masz wieksza energie wypromieniowywana i sa rezultaty. to nawet nie musi byc wina braku uziemienia ani złego wystrojenia anteny. sprobuj postawić telewizor w innym pomieszczeniu tak zeby był osłoniety scianai zobacz co bedzie.
Poprawiłem dwa poprzednie posty. Poprawiłem dane w profilu. Więcej nie będę tego robił. Jesteś nowym użytkownikiem, więc poproszę Cię o zapoznanie się z tym TEMATEM .
Proszę o stosowanie zasad pisowni języka polskiego. Regulamin!
[ Dodano: 2009-11-19, 00:19 ]
mozesz sobie poprawiac albo nie. staram sie pisac logicznie i nie robic błedow. a wciskac dodatkowy klawisz zeby pojawil sie ogonek przy literce mi sie nie chce. jak ci sie nie podoba mozesz usunac moje posty!
Twój post jest niezgodny z regulaminem! Jeśli nie zmienisz stylu swoich wypowiedzi, dostaniesz OSTRZEŻENIE lub zablokujemy Ci konto.
Staramy się utrzymywać forum na możliwie wysokim poziomie. Nie tylko merytorycznym... Brak poszanowania języka ojczystego w mowie i piśmie, nie wystawia dobrej opinii ani użytkownikowi, ani miejscu w którym się wypowiada. Pisząc poprawnie, pokazujesz swoją klasę. Drobna rzecz, a cieszy. Warto jest pokazać się z dobrej strony!
[ya1]
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 19-11-2009, 01:06, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 23-11-2009, 10:25
Radio CB: Alan 87,President Harry Antena CB: Sirio Boomerang 27W,Lemm AT71 Akcesoria CB: Farun 2060
Wolny Kmieć, ma chyba rację. Założyłem w sobotę filtr dolnoprzepustowy ale u mnie to i tak nic nie pomogło. Za to podobno u sąsiadów obok zakłóceń nie ma. Nie wiem jeszcze jak jest u tych co mieszkają na górze U nich czubek anteny wystaje do okien. Trochę co prawda promiennik odchyliłem w bok. Na szczęście nikt sie jeszcze nie skarżył a ja staram się nie nadawać z dużej mocy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum