Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowskiego Klubu Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Thunder 27. Jak uzyskać SWR=1,5 ?
Autor Wiadomość
cjerzy1 



Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 20
Skąd: Dębica
Wysłany: 08-01-2010, 09:44   Thunder 27. Jak uzyskać SWR=1,5 ?

Mam ALAN 109 z anteną SIRO THUNDER umieszczoną na balustradzie balkonu (II piętro) w odległości ok 2 m od narożnika bloku. W opisie ww anteny jest, że można ją zestroić na SWR=1.5, a ja w żaden sposób nie mogę zejść z SWR poniżej 2.

Kabel antenowy ma obecnie długość 5.8 m po kilkukrotnym przycinaniu. Jest to kabel RG 58, w środku linka składająca się z 11 drucików, w podwójnym oplocie (gęsta siatka miedziana pocynowana + folia aluminiowa), myślę więc, że jest to chyba dobry kabel.

Czy ostatecznie można nadawać z takim SWR=2, czy jest jakaś możliwość żeby go zmniejszyć, jeżeli tak, to w jaki sposób ?

Jeszcze jedna kwestia mnie nurtuje, czytałem w różnych miejscach o wpływie długości kabla na SWR. Jedni piszą, że długość powinno się dobierać wg długości fali pomnożonej przez współczynnik skrócenia, inni z kolei wypowiadają się, że długość kabla nie ma żadnego znaczenia. Co koledzy sądzą ntt.

Czy uchwyt tej anteny może być zmasowany z balustradą balkonu, czy uchwyt jej powinien być odizolowany od balkonu - pytam, bo być może ma to wpływ na jej SWR ? Dodam jeszcze (bo może to ma też jakiś związek z SWR), że przy naciśnięciu gruszki wskaźnik nie świeci na full tylko na +7.
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 08-01-2010, 14:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
SP3AYA 



QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 6494
Wysłany: 08-01-2010, 14:31   
   admin


Thunder 27 jest anteną która nie posiada regulacji strojenia.

U mnie nie było problemów z uzyskaniem SWR na poziomie 1,3:1. Jednak zauważyłem, że przy słabej jakości kabla, niedopasowanie zwiększało się kiedy ten był prowadzony po metalowych elementach konstrukcji wspornika.

Spróbuj pokombinować z masą i położeniem kabla. Może to pomóc, ale nie musi. Sprawdź połączenia elektryczne, wszystkie styki. Nawet niewielka oporność na linii może spowodować wariackie odczyty reflektometra.

Długością kabla oczywiście nic nie uzyskasz, chyba, że nie zastosowałeś 50 omowego.

Jaki masz SWR na krańcach i na środku pasma?
 
 
 
cjerzy1 



Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 20
Skąd: Dębica
Wysłany: 08-01-2010, 18:58   

Ma całym zakresie tj od 1 d0 40 kanału SWR jest taki sam i wynosi 2. Chyba, że źle mierzyłem - a mierzyłem następująco: przełącznik lewy w połóżeniu FWD a prawy w położeniu SWR. Potencjometrem ustawiłem wskazówkę na pełne wychylenie. Następnie przełącznik lewy dałem na REF i odczytałem wynik. Posiadam reflektometr Alan K145. Jeżeli źle, to prosze mi powiedzieć jak to się mierzy prawidłowo.
 
 
SP3AYA 



QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 6494
Wysłany: 08-01-2010, 19:08   
   admin


Dobrze mierzyłeś.

Stałe wskazania SWR na całym przedziale częstotliwości jest praktycznie niemożliwe. Raczej wskazuje to na awarię miernika, lub problemy z linią zasilającą antenę.
 
 
 
cjerzy1 



Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 20
Skąd: Dębica
Wysłany: 08-01-2010, 19:28   

To co pisałem na temat SWR=2 dotyczyło godzin południowych. Przed chwilą ponownie mierzyłem i okazało się, że SWR jeszcze bardziej zwariował, bo już wynosi 3 i też na całym zakresie. Sam już nie wiem co o tym sądzić.
 
 
SP3AYA 



QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 6494
Wysłany: 08-01-2010, 19:54   
   admin


Możesz sądzić tylko to o czym napisałem w ostatnim zdaniu poprzedniego posta.

Sprawdź wskazania reflektometra mierząc inną instalację np. samochodową. Jeśli są podobne, to przyrząd do naprawy.

Jeśli poprawne, to musisz punkt po punkcie obejrzeć wtyczki, fider i gniazdko anteny. Wszelkie zaśniedzenia muszą zniknąć. Sprawdź multimetrem lub żaróweczką z bateryjką czy na kablu nie ma przebicia. Pomiędzy wtyczkami nie może być przejścia masa - żyła gorąca.
 
 
 
cjerzy1 



Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 20
Skąd: Dębica
Wysłany: 08-01-2010, 20:00   

Jutro to sprawdzę z anteną samochodową i się ponownie odezwę. Na razie dzięki.
 
 
SQ3RPG 



QTH lokator: JO81HU
Dołączył: 22 Cze 2009
Posty: 997
Skąd: Leszno
Wysłany: 09-01-2010, 00:18   
   Radio CB: EuroCB Pro3900,Alan 87
   Antena CB: Spectrum 1600,Futura 5/8,Almas 1/2,Santiago 600
   Akcesoria CB: Astatic Silver Eagle, PAN DM-432MT


Tundera możesz spróbować zestroić kawałkiem foli aluminiowej (najlepiej samoprzylepna, bo nie odpadnie), zakładając ją na odpowiedniej wysokości promiennika. Testowałem to i zszedłem z SWR do prawie 1,1 (u mnie folia musiała być przyklejona mniej więcej na 2/3 długości promiennika. Spróbuj, powinno się udać.
_________________
Przed rozmową ze mną skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą ...
SP3ZIR
Wielkopolska Amatorska Sieć Ratunkowa
 
 
 
cjerzy1 



Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 20
Skąd: Dębica
Wysłany: 09-01-2010, 12:48   

Stroiłem dzisiaj to radio z anteną samochodową Hustler IC-100 i zestroiła mi się zadowalająco. Na kanale 1 SWR 1,1 na kan 20 SWR 1,3 a na 40 SWR 1,5. Mam nadzieję że to chyba niezły wynik. Do kolegi marti101 mam pytanie - jakiej szerokości ma być ten pasek folii aluminiowej i czy ta twoja antena (rozumiem, że masz też SIRO THUNDER) jest połączona obejmą bezpośrednio do rurki masztowej, czy ją odizolowałeś od masztu i jakiej długości masz kabel antenowy ?
 
 
SP3AYA 



QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 6494
Wysłany: 09-01-2010, 13:24   
   admin


Antena jak najbardziej powinna być połączona elektrycznie z elementami mocowania mimo, że ta akurat może pracować jako bezmasowa.
 
 
 
SQ3RPG 



QTH lokator: JO81HU
Dołączył: 22 Cze 2009
Posty: 997
Skąd: Leszno
Wysłany: 09-01-2010, 15:18   
   Radio CB: EuroCB Pro3900,Alan 87
   Antena CB: Spectrum 1600,Futura 5/8,Almas 1/2,Santiago 600
   Akcesoria CB: Astatic Silver Eagle, PAN DM-432MT


cjerzy1 napisał/a:
jakiej szerokości ma być ten pasek folii aluminiowej

Ma ok. 6cm (akurat taki miałem pod ręką), ale na początek weź sobie kawałek folii spożywczej lub zwykłe sreberko od czekolady, ugnieć wałek, owiń w koło promiennika i przesuwaj nim po promienniku próbując znaleźć poprawny swr. Jak już takowy znajdziesz, wtedy przylep w miejsce sreberka folię samoprzylepną

cjerzy1 napisał/a:
czy ta twoja antena (rozumiem, że masz też SIRO THUNDER)

Mam wyrób MFJ-ta, ale zasada strojenia taka sama.

cjerzy1 napisał/a:
jest połączona obejmą bezpośrednio do rurki masztowej, czy ją odizolowałeś od masztu

Mam ją zamocowaną w aluminiowym uchwycie relingowym, przykręconym bezposrednio do balustraty, bez jakiejkolwiek izolacji.

cjerzy1 napisał/a:
jakiej długości masz kabel antenowy

ok. 4,5m
_________________
Przed rozmową ze mną skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą ...
SP3ZIR
Wielkopolska Amatorska Sieć Ratunkowa
Ostatnio zmieniony przez SQ3RPG 09-01-2010, 15:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
SQ5MRA 



Znak CB: 161 OLA
QTH lokator: KO02LG
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 401
Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-01-2010, 16:42   
   Radio CB: Magnum AF ; Ranger AR3500
   Antena CB: Sirio Thunder 27 ; FireStick FS-3
   Akcesoria CB: Wilson Trucker


Jaras ma rację, jeśli postawisz Thunder 27 na metalowym wsporniku, to za diabła nie zejdziesz poniżej SWR 2,0.
Ja raz uzyskałem SWR 1,1 , kiedy powiesiłem toto na drzewie "za łeb" i kabel o długości 20 metrów zwisał w dół, oczywiście nie było mowy o jakiejkolwiek masie poza przyłączeniem kabla do radia...
Myślę o podobnej instalacji w domu, żyłka do drzewa (mam już zakupioną taką o wytrzymałości 25 kg) i przyczepiona za łeb antenka ze zwisającym kablem.
Na wiosnę to zrobię, bo teraz za zimno. Chyba, że się ociepli...
_________________
Kaper
SQ5MRA
i wszystko jasne...
Ostatnio zmieniony przez SQ5MRA 09-01-2010, 16:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
SQ3RPG 



QTH lokator: JO81HU
Dołączył: 22 Cze 2009
Posty: 997
Skąd: Leszno
Wysłany: 09-01-2010, 17:22   
   Radio CB: EuroCB Pro3900,Alan 87
   Antena CB: Spectrum 1600,Futura 5/8,Almas 1/2,Santiago 600
   Akcesoria CB: Astatic Silver Eagle, PAN DM-432MT


Poszedłem jeszcze raz oblookać tą moją antenę i jak pisałem, uchwyt nie jest odizolowany od balustrady, ale gniazdo promiennika jest odizolowane od uchwytu plastikową podkładką, więc jednak przejścia nie ma. :chytry:
_________________
Przed rozmową ze mną skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą ...
SP3ZIR
Wielkopolska Amatorska Sieć Ratunkowa
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI



statystyka