Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 16-01-2010, 23:41 Antena deltoid na 14, 21, 28 MHz
Prosta do wykonania antena, wykonana przez SP8ENR [opisana w Biuletynie PZK 06/1985], na podstawie informacji jednego z krótkofalowców ukraińskich.
W/g autora doskonale sprawuje się w łącznościach DX. Konstrukcja dopasowana do stosowanego ówcześnie kabla 75 Ω, jednak chyba nie będzie problemów z zastosowaniem dzisiejszej 50 omowej linii zasilającej.
Wykonanie jak pisałem bardzo proste, opis uważam za zbędny. Wszystko jasno widac na rysunku.
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 07-02-2011, 00:32
Kusi mnie żeby na marcowy zlot sklecić tą antenę w wersji od 7 MHz.
Chociaż najlepiej gdyby wysokość nie przekraczała 8 m. Po prostu mniejszy problem ze zdobyciem masztu. Wędki z tworzyw o takiej długości są tanie i dostępne bez problemu.
Student napisał/a:
na 7 mhz wymiar ok.11,2m czyli 1/4 fali jak w GP.
Chodzi o długość linki Cu... Jak bardzo krytyczny jest wymiar poprzecznych prętów? Ciekawi mnie w jakich proporcjach można je wydłużyć kosztem wysokości?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum