Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowskiego Klubu Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Naganne zachowania w eterze.
Autor Wiadomość
PeterCrazy 

Znak KF: SQ5NWR
QTH lokator: KO02LJ
Wysłany: 21-02-2010, 12:20   

Nie wiem jak kondycja krótkofalarstwa w całej Polsce, ale wczoraj swoją kondycję zaprezentowali przedstawiciele jednego z forów [edit by ya1] na przemienniku warszawskim SR5WA. Licencjonowani nadawcy udostępniali swoje radia ręczne nielicencjonowanym kolegom w celu robienia bardachy, naśmiewania się z użytkowników pasma, zakłócania pracy przemiennika.
Jestem w 100% za wprowadzeniem obowiązkowego szkolenia przed egzaminem państwowym. Jak słychać było na przemienniku samo wkucie pytań egzaminacyjnych nie jest dobrą drogą aby stać w przyszłości dobrym operatorem.
Mam pewną tezę ale nie stanie się ona bardzo popularna, w niektórych szczególnych przypadkach doświadczenie wyniesione z pasma 11m jest wręcz szkodliwe :dobani:

Myślę, że po zachowaniu kilku użytkowników, nie można oceniać całego forum. Nawet gdyby była to norma w ich wypadku. Stąd usunąłem nazwę forum.
[ya1]
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 21-02-2010, 12:34, w całości zmieniany 1 raz  

Góral

Artykułów/Recenzji: 2
Wysłany: 21-02-2010, 12:27   

Przemku, a czego się spodziewałeś? To nie licencja robi z człowieka HAM'sa. Jak ktoś nie dorósł do bycia krótkofalowcem, jak ktoś mentalnie wciąż siedzi na kanale 19, to nie pomoże mu nic.
Listę uczestników mamy, na nagraniu słychać kto był aktywnym uczestnikiem tego wydarzenia.
Nie za takie rzeczy już były licencje odbierane.

Powód edycji § 1. pkt. 1 i 2, § 3. pkt. 2 Regulaminu Forum
[ya1]
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 21-02-2010, 14:45, w całości zmieniany 1 raz  

PeterCrazy 

Wysłany: 21-02-2010, 12:41   

Jarku mam dylemat to zarówno zgadam się z Tobą, że po zachowaniu kilku osób nie można oceniać całego forum, ale z drugiej strony nie zgadzam się ponieważ to nie było jakieś tam spotkanie, a był oficjalny spot comiesięczny firmowany przez forum[...]

Powód edycji § 1. pkt. 2, Regulaminu Forum
[ya1]
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 21-02-2010, 14:47, w całości zmieniany 2 razy  

SP3AYA 

Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Wysłany: 21-02-2010, 13:08   
   admin

Zgadzam się, że naganne postępowania należy piętnować w każdy możliwy sposób.

Jednakże jeśli mówimy o użytkownikach konkretnego forum, to te sprawy należy załatwiać na tymże forum. Zachowania ludzi niewiele mają wspólnego z tym, pod egidą jakiego organizatora występują. Tak samo zachowywaliby się gdyby byli z każdego innego forum. Dlatego stanowczo nie życzę sobie wymieniania z nazwy jakiegokolwiek innego forum, w kontekście jaki stawia w złym świetle wszystkich jego użytkowników, niezależnie od tego czy są winni czy nie.

Proszę więc o uszanowanie prostych w gruncie rzeczy dobrych obyczajów jakimi powinien kierować się każdy radiooperator, gdziekolwiek byłby jego obszar działania, czy to KF, czy CB. Takie "święte oburzenie" w równym stopniu wystawia złą cenzurkę obgadywanym, jak i obgadującym.

Proszę Ciebie również o poprawienie postu i merytoryczną dyskusję np. na przykładzie niektórych zachowań, niektórych krótkofalowców, zamiast imiennego rzucania kamieniem...

Góral

Artykułów/Recenzji: 2
Wysłany: 21-02-2010, 13:33   

Jarku, trudno o wyjaśnienie czegokolwiek na tamtym forum, bo wszelka dyskusja została wykasowana, a wątek zablokowany. Trudno się dziwić, skoro to nie pierwszy wyskok tego środowiska w eterze, a administrator był uczestnikiem spotkania.
Zresztą ja nie zamierzam niczego z nimi wyjaśniać, mimo iż byłem tematem ich rozmów (btw. spotkanie musiało byś strasznie nudne, skoro poruszali mój temat :haha: ).
Natomiast jest imo wskazane by środowisko radiowe miało wiedzę iż osoby występujące pod szyldem [...] nie dorosły do trzymania radia w ręku.
Zresztą lista uczestników spotkania nie jest tajna, sami ją stworzyli:

[...]

Jeśli niektórzy z tej listy nie poczuwają się do tego co się wczoraj wydarzyło na przemienniku, to na ich szczęście nie jest ona długa. Znalezienie winnego nie powinno zając im wiele czasu.

Cytat:
Proszę wyedytować post i poprawić słowa które na TYM forum nie mają prawa zaistnieć!

Kto ma edytować jakie słowa? Jeśli chodzi o mnie, to po prostu ciachnij to co poszło mi za mocno wedle twojego uznania.

Powód edycji: Nie uważam za stosowne wymienianie z nicka użytkowników innego forum. Jeśli uważasz, że ich zachowanie wykraczało poza normy zachowania krótkofalowca, powinieneś zgłosić się z tym bezpośrednio do UKE, a nie załatwiać to na forum.
[ya1]
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 21-02-2010, 15:04, w całości zmieniany 2 razy  

PeterCrazy 

Wysłany: 21-02-2010, 13:42   

Z czego prawie połowa uczestników spotkania podchodziła do egzaminu państwowego, zdała go pozytywnie i otrzymała pozwolenie radiowe i odpowiednie znaki. Mają czelność nazywać się krótkofalowcami a zachowują się niezgodnie z dobrymi obyczajami na pasmach.
Nawet jeśli nie udostępnili radiotelefonu i jeśli nie nadawali licencjonowani to byli biernymi świadkami nagannych zachowań.

SP3AYA 

Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Wysłany: 21-02-2010, 15:06   
   admin

Panowie... posprzątałem. Nie chcę tego robić więcej. Następne odstępstwa od norm obowiązujących na tym forum zostaną bez ostrzeżenia nagrodzone paskiem w gustownym kolorze.

...podobnie jak odbieganie od tematu wątku.

EDIT

Po namyśle powyższe posty wydzieliłem do osobnego tematu. Mam nadzieję, że wkrótce będziemy mogli o tych sprawach zapomnieć.

Polecane Tematy

Odpowiedz do tematu