Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 01-03-2010, 20:18 Wtyki antenowe
Jest ich różnych rodzajów sporo.
UC1, BNC, N, TNC, SMA... że wymienię najpopularniejsze.
Czy ktoś jest w stanie scharakteryzować je po kolei i opisać wady i zalety?
[W sumie nasunął mi się ten temat po ostatnim spocie, gdzie ktoś stwierdził, że wszystkie zakończenia przerabia na złącza N. Jak sprawdziłem w necie, jest ono ponoć najmniej stratne.]
Znak KF: SQ7SUS
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-03-2010, 21:09
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-) Radio KF: Yaesu FT-100D Antena KF: DWZO Akcesoria KF: Yaesu FC-20
Każde z nich ma swoje zady i walety Straty na poszczególnych złączach zależą od częstotliwości, niektóre typy złącz mają nawet częstotliwość graniczną, powyżej której wprowadzają pewne zakłócenia w linię zasilającą antenę. Z drugiej jednak strony w większości przypadków głównym kryterium wyboru typu złącza są jego parametry mechaniczne takie jak wielkość czy wytrzymałość.
Dlatego też do każdego zastosowania należy podejść indywidualnie, stosowanie złącza typu N przy częstotliwości pracy poniżej 30 MHz jest, moim zdaniem, przerostem formy nad treścią
Ostatnio zmieniony przez susel 02-03-2010, 08:38, w całości zmieniany 1 raz
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 01-03-2010, 21:43
Bardziej rozbudziłeś moją ciekawość tym tekstem niż ją zaspokoiłeś Możesz rozwinąć temat? Mała rzecz, niedoceniana często, a okazuje się, że bardzo interesujące zagadnienia.
Dlatego też do każdego zastosowania należy podejść indywidualnie, stosowanie złącza typu N przy częstotliwości pracy poniżej 30 MHz jest, moim zdaniem, przerostem formy nad treścią
Całkowicie sie zgadzam, moim zdaniem lepiej poszukać lepszej jakości końcówek bo teraz ta chińszczyzna to sie nawet lutować nie chce.
Znak KF: SQ5NWO
Znak CB: 161BD225
QTH lokator: KO01LT
Wysłany: 11-03-2010, 19:24
Radio CB: Stabo XF 9082, President Lincoln i inne Antena CB: Lemm AT-107, CBS-18,Futura,1/2 + inne mobilne Akcesoria CB: mam różne akcesoria :) Radio KF: FT-950 VX-7R Antena KF: X-200N,delta pozioma Akcesoria KF: brak Sprzęt PMR: Brondi
Szczególnie te UC1 ! Tak je ostatnio partolą, że czasami beczki nie mogę skręcić z wtyczką. Dlatego preferuję N-ki. Kupiłem zaciskarki i jestem happy.
_________________ Człowiek uczy się całe życie a ja chciałbym jeszcze dłużej.
Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw02
QTH lokator: jo81fu Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Paź 2009 Posty: 334 Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 11-03-2010, 23:39
Radek napisał/a:
Szczególnie te UC1
Wszystko zależy od producenta. Jak bierze się wtyki renomowanych firm to nie ma problemu ale niestety cena popycha nas najczęsciej w stronę wynalazków i niedoróbek....
QTH lokator: KO00LA Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 160 Skąd: Tarnów
Wysłany: 18-03-2010, 10:36
Radio CB: Alan 87,President Harry Antena CB: Sirio Boomerang 27W,Lemm AT71 Akcesoria CB: Farun 2060 Radio KF: brak Sprzęt PMR: brak
Radek napisał/a:
Szczególnie te UC1 ! Tak je ostatnio partolą, że czasami beczki nie mogę skręcić z wtyczką. Dlatego preferuję N-ki. Kupiłem zaciskarki i jestem happy.
Ostatnio wymienialiśmy u ojca klegi kabel w samochodzie bo został przycięty drzwiami. Kupiliśmy gotowy kabel z zaciśniętą na nim wtyczką UC1. I co się okazało? Że końcówka za nic nie chce się wkręcić w gniazdko w radiu
A co to są te wtyczki N-ki? I dlaczego są tak dobre bo na zdjęciu niewiele sie różnią od UC1
Znak KF: SQ5NWR
Znak CB: 161ON182
QTH lokator: KO02LJ
Wysłany: 18-03-2010, 11:46
Radio CB: jest Antena CB: jest Akcesoria CB: są Radio KF: jest Antena KF: jest Akcesoria KF: są Sprzęt PMR: jest
Złącza typu N są wykorzystywane w profesjonalnych systemach telekomunikacyjnych, zazwyczaj do transmisji danych ale nie tylko.
Znalazłem fajna tabelkę z różnymi rodzajami złącz: TABELKA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum