Wysłany: 03-03-2010, 20:00 Wyższy SWR po zmianie kabla Radio CB: SUPERSTAR SS 3900 EFT President Herbert I President Jakson I Antena CB: Santiago 1200 Lemm AT92 Akcesoria CB: CHEROKEE Densei ec-2002
Witam. Chcąc poprawić swoją instalację bazową wymieniłem kabel antenowy z RG58 na RF7 również go skracając z 26m na 24m.Przed zmianą swr wynosił 1.1 na kanale 20 podstawy. Banda raz w prawo kanał 20 swr 1.8.Niestety teraz mam na podstawie 1.5 20, 1.8 40 i banda w prawo ponad 2. Czym ta zmiana może być spowodowana? Dodam że przy antenie nie było nic robione. Czy po zmianie przewodu mam ponownie zestroić antenę bo myślałem że długość nie gra roli ? Pozdrawiam
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 03-03-2010, 20:19
Jest możliwość, że wcześniej miałeś GR-58 słabej jakości i pozornie wydawało Ci się, że miałeś antenę dobrze zestrojoną.
Na coraz wyższych częstotliwościach SWR rośnie, tym więcej im dalej odchodzisz w bok? Jak się układają wartości SWR na niższych częstotliwościach?
Odpowiedź szybko byś znalazł, gdybyś podpiął reflektometr i zmierzył SWR bezpośrednio przy antenie. Jeśli potem mierzony z kablem byłby inny, wina będzie leżała po stronie kabla.
Wysłany: 03-03-2010, 21:15
Radio CB: SUPERSTAR SS 3900 EFT President Herbert I President Jakson I Antena CB: Santiago 1200 Lemm AT92 Akcesoria CB: CHEROKEE Densei ec-2002
ya1 napisał/a:
Na coraz wyższych częstotliwościach SWR rośnie, tym więcej im dalej odchodzisz w bok? Jak się układają wartości SWR na niższych częstotliwościach?
susel napisał/a:
A moim zdaniem masz niedostrojoną antenę i przypadkiem poprzedni fider tak transformował Ci impedancję, że myślałeś, że wszystko jest OK.
Im niższa częstotliwość tym niższy SWR. Np. na kanele 1 podstawy spada do 1.2 1.3 a jeszcze poniżej wskazówka stoi na 1.00. Tak myślałem że RG58 będzie nie wypałem do instalacji bazowej Bynajmniej nie tyle metrów. Problemu nie mam co szukać w zarobieniu wtyczek bo pewnie pomiar byłby wyższy. Dodam jeszcze że jak podłącze kabel bezpośrednio to swr mierzony radiem na 20 wynosi ok.2.00 a jeśli przez reflektometr to 1.2 a na miarce tak jak napisałem 1.5. Pozostaje jeszcze raz zestroić antenę. Jeszcze jedno czy jak będę chciał dołożyć ok. 25m kabla i podnieść maszt to ponowne strojenie będzie nieuniknione? Pytam się na przyszłość bo na wiosnę zmieniam położenie masztu na wolno stojący.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez jarko 03-03-2010, 21:20, w całości zmieniany 1 raz
Znak KF: SQ7SUS
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-03-2010, 21:33
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-) Radio KF: Yaesu FT-100D Antena KF: DWZO Akcesoria KF: Yaesu FC-20
Proponuję zestroić antenę na jakimś słupku czy innej tyczce jak u Radka:
A później dobierz długość fidera według dobrze znanego wzoru: odległość pomiędzy TRX'em a anteną + 2m* na ewentualne zmiany w umeblowaniu.
*nie jest to krytyczna długość, może ona być dowolnie zmieniana
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 03-03-2010, 21:59
jarko napisał/a:
swr mierzony radiem na 20 wynosi ok.2.00 a jeśli przez reflektometr to 1.2
Na miarkę w radiu nie patrz, bo na 100% nie jest to wzór dokładności
jarko napisał/a:
RG58 będzie nie wypałem do instalacji bazowej
RG-58 innemu RG-58 nierówny... Ostatnio udało mi się kupić trochę kabla, który w/g zapewnień kolegi ma lepsze własności od paru innych kabli nominalnie lepszej klasy. Za to jakiś czas temu, wywalałem innemu koledze z magnesu badziew niby RG-58 który nawet do wieszania prania by się nie nadawał.
jarko napisał/a:
na kanele 1 podstawy spada do 1.2 1.3 a jeszcze poniżej wskazówka stoi na 1.00
No i prawidłowo. Sprawdź jeszcze gdzie SWR zaczyna z powrotem wzrastać. Zestrój wstępnie antenę jak na obrazku i podnoś w górę. Stroiliśmy tym sposobem Pirata na którymś spocie i po podniesieniu na docelową wysokość, minimum SWR nie przesunęło się w bok, a jedynie polepszyło się spadając do wartości bliskiej 1:1. Sposób jest więc dobry i wypróbowany.
Sam kabel, jeśli jest dobrej jakości nie powinien nic zmieniać w odczycie na reflektometrze.
Wysłany: 03-03-2010, 22:06
Radio CB: SUPERSTAR SS 3900 EFT President Herbert I President Jakson I Antena CB: Santiago 1200 Lemm AT92 Akcesoria CB: CHEROKEE Densei ec-2002
Wszystko jasne .Jakże prosty sposób strojenia . Szkoda ze nie wiedziałem że tak też można a nie ciągle kłaść i podnosić maszt . Do wiosny pozostawię tak jak jest a przy przenosinach zrobi się jak trzeba. Dzięki za wyjaśnienie i pomysł. Pozdrawiam
Wysłany: 03-03-2010, 22:17
ya1 napisał/a:
No i prawidłowo. Sprawdź jeszcze gdzie SWR zaczyna z powrotem wzrastać. Zestrój wstępnie antenę jak na obrazku i podnoś w górę. Stroiliśmy tym sposobem Pirata na którymś spocie i po podniesieniu na docelową wysokość, minimum SWR nie przesunęło się w bok, a jedynie polepszyło się spadając do wartości bliskiej 1:1. Sposób jest więc dobry i wypróbowany.
Więc jeśli tak zestroje antenę np. kanał 20 na 1.2 lub 1.3 to po postawieniu masztu na wysokość 10 m swr może samoczynnie spaść ale nie powinien podskoczyć. Dobrze rozumiem? SWR wzrasta około kanału 10 na podstawie.
Nie rozdawaj mi punktów "pomógł" pochopnie... Wskazanie powyższego linku nie jest żadną wielką zasługą Zdjąłem
[ya1]
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 03-03-2010, 22:23, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 03-03-2010, 22:24
I tak sposób jest przedni. Jeszcze raz Dziękuje za wyjaśnienie i pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum