Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 06-03-2010, 13:10 Antena mobilowa własnej roboty.
Jak prostą konstrukcją są tak naprawdę anteny samochodowe, można się przekonać na poniższym przykładzie przeznaczonym do pracy na paśmie 27 MHz.
Promiennik o długości 120 cm wykonujemy ze stalowego, hartowanego drutu. Cewkę z 44 zwojów nawijamy na poliamidowym karkasie o średnicy 15 mm i długości 60 mm. Od dołu można ją zakończyć zwykłym wtykiem UC1 który wprasowujemy na ciepło/kleimy w otwór rurki. W ten sposób antena będzie pasować na każde mocowanie PL jakie mamy do dyspozycji.
Sposób wykończenia anteny i obudowania cewki można już pozostawić inwencji ew. wykonawców.
Znak KF: SQ5NBR
Znak CB: 161OLA02
QTH lokator: KO02MF Artykułów/Recenzji: 1
Wysłany: 08-03-2010, 00:04
Radio CB: Alan 18, Realistic TRC-449, Radmor 3013 Alan 38 Antena CB: Gamma IIR Akcesoria CB: SWR Daiwa CN-101L Radio KF: Kenwood TS-440, Radmor 3033/2m, 3045/70cm itp Antena KF: Radmor 3089/2m, Radmor 30821/70cm Akcesoria KF: Alan KW-520 Sprzęt PMR: Brak
Jako ostrzeżenie powiem tylko, że kiedyś wykonałem dla kolegi antenę mobilową, bo chciał trochę taniej niż w sklepie i która owszem, działała świetnie, ale podczas któregoś hamowania pękł promiennik i wbił się w jadący z naprzeciwka samochód. Antena kosztowała więc mojego kolegę tyle co materiały na jej konstrukcję i blacharka przedziurawionego samochodu. Może lepiej jednak odpuścić sobie temat konstrukcji samochodowych, chyba że mają być użyte w domu na parapecie.
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 08-03-2010, 00:12
W sumie podałem ten przykład jako ciekawostkę, bo nie wiem, czy komuś chciałoby się bawić w samodzielną budowę.
Aby pękł promiennik, trzeba naprawdę pecha. Ale materiał na karkas cewki, który w takiej antenie przenosi niebagatelne obciążenia dynamiczne, musi być odpowiednio wytrzymały mechanicznie. A z takim może być kłopot.
Raczej więc należy ten temat traktować jako materiał poglądowy, lub wyjściowy do konstrukcji balkonowych, jak wspomniałeś
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum