Wysłany: 09-03-2010, 22:13 Antena własnej konstrukcji z cewką u gory.
Znalazłem taki oto temat http://cb-kf.pl/viewtopic.php?t=909 na tym forum i mnie również nurtowały pewne pytania, więc zbudowałem taką oto antenę. Jak wiadomo z teorii im wyżej cewka tym antena sprawniejsza ale i większe straty. (tak pokrótce)
Antena powstała ze starej anteny Prsidenta wykorzystałem gniazd PL oraz promiennik.
Całość konstrukcji ma około 124cm. testowałem tą antenę i porównywałem ja z antena sirio ML145. Oczywiście montaż na stale nie na podstawie magnetycznej (pisze oczywiście bo magnes jest dla mnie kompromisem).
Juz po pierwszych testach było widać różnice miedzy tymi antenami na mojej konstrukcji lepiej słyszałem i dostawałem lepsze raporty, chociaż ML-ka jest o wiele dłuższa.
Minusy anteny to jej niewygodna konstrukcja, cewka u góry jest narażona na uszkodzenia, pogarsza smukłość anteny. Antena zestroiła sie bardzo ładnie, najniższy SWR ustawiłem na kanał 19 lecz po przełączeniu kilku kanałów bardzo szybko rośnie.
Pozdrawiam Krzychu.
Pozwoliłem sobie zmienić miniaturki na pełne zdjęcia, bo fatalnie się je oglądało
Wklejaj bezpośredni kod do zdjęcia w znaczniki [img ][/img ]. Skrypt forum sobie dopasuje wielkość
[ya1]
Ostatnio zmieniony przez susel 10-03-2010, 19:59, w całości zmieniany 3 razy
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 09-03-2010, 22:33
Rozumiem, że oryginalna cewka została usunięta i zamiast niej przyszła ta do góry? Jak została nawinięta [ile zwojów i na jakiej średnicy? Może fotkę samej cewki w środku?]
Oryginalna cewka po Presidencie to atrapa jak pisałem wykorzystałem mocowanie anteny.
Przepraszam za jakość zdjeć wykonanych telefonem.
Cewka u góry jest nawinięta na średnicy 15mm około 60 zwoi nie pamiętam dokładnie, dla zabezpieczenia naciągnięta jest koszulka termokurczliwa i zabezpieczone klejem przed dostaniem sie wody. Więc ciężko będzie zrobić fote cewce.
Pozdrawiam
Znak KF: SQ7SUS
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-03-2010, 10:13
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-) Radio KF: Yaesu FT-100D Antena KF: DWZO Akcesoria KF: Yaesu FC-20
glider szkoda że masz tak dalekie QTH od Warszawy, zaprosilibyśmy Cię na jakieś wiosenne testy anten mobilowych Poza tym pełen szakunec za takie podejście do sprawy i czekamy na kolejne projekty
glider szkoda że masz tak dalekie QTH od Warszawy, zaprosilibyśmy Cię na jakieś wiosenne testy anten mobilowych Poza tym pełen szakunec za takie podejście do sprawy i czekamy na kolejne projekty
Do Wa-wy kawał drogi ale jak będziecie robić jakieś testy to chętnie wypożyczę antenkę na takowe.
Jak będzie trochę czasu żeby zrobić fotki i opis, to mam jeszcze parę własnych konstrukcji antenowych które sie używało. "życie rzuciło" mnie do miasta więc anteny musiały zostać na wsi
Pozdrawiam Krzychu.
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-03-2010, 15:50
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-) Radio KF: Yaesu FT-100D Antena KF: DWZO Akcesoria KF: Yaesu FC-20
Pierwsze co mi przychodzi do głowy to SIRIO DV27S (czy coś takiego, nie pamiętam dokładnie nazwy). Tego typu anteny były bardzo popularne na początku lat '90 i z tamtych czasów można znaleźć ciekawe konstrukcje
Wysłany: 25-03-2010, 13:15
To nie jest helikal, tylko antena górnocewkowa. Jeżeli mi nie wierzysz, to zedrzyj z niej koszulkę termokurczliwą i sam zobacz jak ta antena wygląda. Starsze wersje DV'ki miały zamiast rurki miedzianej wypełnionej włóknem szklanym zwykły pręt stalowy. Tutaj masz zdjęcia jakiejś starej DV'ki niewiadomego producenta, ja powinienem mieć niedługo na testach troszkę inną wersję, to też wrzucę jej zdjęcia na forum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum