Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 30-03-2010, 20:35 DELTA. Problem z SWR.
Jak wiadomo impedancja delty powieszonej wysoko, zasilanej w rogu trójkąta wynosi około 120 Ω. Malenie wysokości powoduje obniżenie impedancji. Podobnie się dzieje kiedy przesuwamy punkt zasilana dalej od wierzchołka.
A jak zmienia się dopasowanie, kiedy nie jest to klasyczny trójkąt równoboczny czy równoramienny ale zmieniamy kąt wierzchołkowy na mniejszy - ostry?
Problem dotyczy anteny wiszącej już w pewnym miejscu, która wykazuje minimum SWR w okolicach 3,5 MHz [a kiedyś było to ponoć w tym egzemplarzu w 3,7 MHz] i albo uległa rozciągnięciu, albo powieszenie jej jako trójkąta ostrokątnego spowodowało taką zmianę. Antena zasilana jest w rogu, poprzez balun. Niestety nie posiadam informacji czy jest to 1:1 czy 2:1.
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 30-03-2010, 23:00
Wysokość... hm... jakieś 10-12 m. Do tego wierzchołek do którego idzie fider leży częściowo [i to nisko] ponad dachem, z gzymsem wyłożonym blachą. Tutaj mogą się dziać cuda
Ale dowiedziałem się, że minimum SWR było wyższe już przy tym zawieszeniu. Więc jest nadzieja, że antena po prostu się wydłużyła z biegiem czasu. Nie dopytałem z jakiej linki jest promiennik. Jeśli miedź, nie byłoby w tym nic dziwnego.
Student, a dlaczego balun 4:1? Te anteny potrafią osiągnąć tak wysoką impedancję, aby taki był potrzebny?
Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw02
QTH lokator: jo81fu Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Paź 2009 Posty: 334 Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 01-04-2010, 07:27
ya1 napisał/a:
dlaczego balun 4:1?
Najczęściej z powodu jak wspomniał Tomek .Druga sprawa to lepszy SWR uzyskiwany przy pracy wielopasmowej z balunem 4:1 niż 2:1 co osobiście na mojej delcie testowałem kilkanaście lat temu jak miałem podobne jak twoje rozterki i brak możliwości pracy na innych pasmach z powodu braku anten na nie.
Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw02
QTH lokator: jo81fu Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Paź 2009 Posty: 334 Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 02-04-2010, 10:50
ya1 napisał/a:
A jak zmienia się dopasowanie
Z tym bywa różnie w zależności od gleby lub otoczenia.Przy niskich zawieszeniach jak sprawdzałem u mnie impedancja rośnie i podobnie przy wyciągnięciu jednego wierzchołka na kąt ostry też impedancja rosła.Dodatkowo antena uzyskiwała swr ok 1,5 na 3,5mhz a na wyższych pasmach bywało i powyżej 2 więc wynik był dużo gorszy niż przy prawidłowym zawieszeniu.
Ostatnio zmieniony przez Student 02-04-2010, 10:50, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum