Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 25-05-2010, 21:45 Antena DNX-230a
Miałem przyjemność przeprowadzić dzisiaj w klubie łączność z kolegą ze Szwecji SM6EGJ. Dan całkiem nieźle radzi sobie po polsku, więc rozmowa mimo, że krótka była naprawdę bardzo miła. I żal, że nie miałem ze sobą komputera. Bo co prawda dowiedziałem się, że prowadzi łączność ze sprzętu home made, ale dopiero w domu sprawdziłem na QRZ.COM, że jest producentem anten.
Anteny tam przedstawione wzbudziły moje zainteresowanie, ze względu na swoją budowę, a przede wszystkim na niski SWR w całym zakresie częstotliwości. Na ile potrafię zrozumieć, to te z serii 1530 to dipole zamknięte zasilane przez balun [o jakim przełożeniu? bo na stronie jest wyszczególniony tylko 1:1?] przystosowane do zasilania linią 50Ω
W sumie rzecz prosta do wykonania. Pod warunkiem, że się odgadnie jak w tej tubie są łączone poszczególne ramiona ze sobą Czy ktoś z naszych bardziej doświadczonych kolegów jest w stanie to "rozkminić" albo zetknął się już z podobnymi konstrukcjami?
Sprawa warta uwagi, bo Dan chwilami wypalał mi na wskaźniku 59+40 dB
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 25-05-2010, 22:45
Na 80-tce miałem w tym czasie kaszanę [ok. 20:00]. Łączność odbyła się na 20 m.
Mnie ciekawi, czy jest to połączone 160 m druta liniowo, czy oddzielnie dwa obwody na krzyż. Pytanie czy i jaki balun tam siedzi i co to jest i po co ten 30 cm odcinek linki antenowej z końcówką oznaczoną Item#3...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum