Wysłany: 05-06-2010, 14:20
Radio CB: Alan18 Antena CB: Lemm at1000
Witam
Dziś nawinąłem balun na rdzeniu ze starego radia unitry "pionier". Rdzeń ma 14cm długości i10mm średnicy.
nawinąłem 9x3 uzwojenia drutem w igelicie o przekroju 1.5mm^2...
Mam teraz pytanie jak sprawdzić ten czy balun działa?? poprawnie?? (dipol będę rozwieszał dopiero w tym tygodniu)
Bo podpinając do balunu(od strony anteny) sztuczne obciążenie a z drogiej podpoiłem do cb poprzez SWR miarkę i wyniki jakie otrzymywałem to około 2:(:( czy ja żle nawinąłem balun czy po prostu rdzeń się nie nadaje:/
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 20-06-2010, 00:45
Poniżej ciekawy materiał prezentowany przez OK2FJ, na temat przydatności rdzeni na baluny dla instalacji o dużych mocach. Wynika z niego, że proszkowe Amidony lepiej znoszą takie obciążenia niż rdzenie ferrytowe mimo, że trzeba na nie nawinąć większa ilość zwojów aby otrzymać tą samą indukcyjność. Co ma też swoje minusy.
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 30-06-2010, 09:13
Popularny portal aukcyjny
Sprzedawca z Gostynina. Zawsze wystawia sporo różnych rdzeni. Nieraz warto pytać, bo ma też takie które nie są aktualnie na aukcji. Krótkofalowiec. Bardzo uczynny, oprócz rdzeni mogłem u niego liczyć na sporo informacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum