Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 27-11-2009, 22:05
Panowie... nie będę się tłumaczył. D... pewnie jestem i tyle
Zniechęcony poprzednimi próbami i trochę z powodu innych zajęć, dałem sobie na razie odsapnąć z tymi balunami. Nawinięty sześcioma zwojami w/g rysunku 2) pierścień FT240-43 leżał sobie i czekał na lepsze czasy [ponumerowałem rysunki z postu predyka żeby było wiadomo o co chodzi].
Teraz wziąłem się za niego ponownie, aby nawinąć go tak jak pokazał Student. Postanowiłem jednak wcześniej sprawdzić go jeszcze raz [tak starannie go nawijałem, że było mi żal rozwijać ].
No i niespodzianka... Oto wyniki pomiaru SWR, w/g wskaźnika mojego radia, bo innym nie dysponuję:
160 m - 1:1
80 m - 1:1
40 m - 1,3:1
30 m - 1,5:1
20 m - 2,5:1
17 m - 2,5:1
15 m - 3:1
12 m - 3:1
10 m - 3:1
Oczywiście wyniki są bardzo przybliżone, bo nawet miarka nie jest na tyle skalowana, aby dokładnie je odczytać.
Poprzednio połączenia elektryczne wykonałem byle jak, na szybko, stąd możliwe, że coś tym zepsułem. Teraz zalutowałem gniazdko, a drugi koniec wziąłem na zaciski.
Jutro poeksperymentuję z różną ilością zwojów i nawinę jeszcze w/g Rys. 1) i 3). Zobaczymy co z tego wyjdzie
Wysłany: 10-06-2010, 17:50
Polecam uważnej analizie artykuł znajdujący się w załączniku. Wynika z niego, że zdecydowanie najlepszym balunem do zasilania anten symetrycznych [aby uniknąć prądów asymetrii], jest balun prądowy.
Jakby na to nie patrzeć, to moja praktyka wskazuje, że jeśli nawet nie do końca jest to prawdą, to tak zasilana antena pracuje rewelacyjnie.
Wysłany: 14-06-2010, 08:15
Co za ascetyczna wypowiedź
W każdym razie "w pewnych okolicznościach" warto połączyć w szereg oba baluny - napięciowy i prądowy. Choć w przypadku np. zwykłych dipoli zasilanych przez balun 1:1 odpowiedni będzie prądowy nawinięty z fidera. Czy tak?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum