Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowskiego Klubu Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: SP3AYA
30-11-2010, 21:52
Antena
Autor Wiadomość
Mpelit 

Znak CB: - ;
Wysłany: 30-11-2010, 07:11   Antena
   Radio CB: \Alan 100 plus, Pan international
   Antena CB: Samochodowa
   Akcesoria CB: Gruszka ;D

Witam kolegow ;)
Moj brat ma serwis CB i ucze sie u niego ( takie przyuczenia jezdze w weekendy :P ) dal mi do nauki Midland Alan 100 plus i Pan international (mobilki alan napewno znany :) ) oraz antene (Taka metrowa tak na oko, uzwojenia ida przez cala antene , najgrubsze zwoje sa u dolu i coraz ciensze sa ;P Jezeli istotne to jest) Miernik mam Farun FS264 i zasilacz stabilizowany (dosc masywny xD) 13,8V tak wiec mam wszystko takie na tip top

Alan w pelni sprawny a Pan ma 15 lat wiec bede go naprawial i sprawdzal jak slychac na Alanie i wgl (Chaotyczny jestem z deka xD) Powiedzialem Tacie by w pracy wyciol blache 1m2 z katownikiem bym mogl przymocowac antenke i tutaj byl moj blad bo zwieraja sie masa z goraca zyla xD Ale zaizolowalem katownik i gra, chyba. Alan z tego co wiem jest 1W , anteny mobilne CB sa ogolnie 4W a miernik mi pokazuje 6W (cos spieprzylem) ale strojenia wzgledne na 1 kanale SWR pokazuje 1,3 na 19 troche mniej niz 1,3 a na 40 jakos tak 1,25

No prosilbym jezeli robie gdzies blad to zeby ktos mnie wyprowadzil z niego :)

Prosiłbym na przyszłość, o większą dbałość przy pisaniu postów.
Chodzi o duże litery, znaki przestankowe, ortografię i gramatykę.
O poprawną składnię zdań.

Ten tekst to jakieś jaja wielkanocne są [akurat nie mówię tu o błędach], podpucha czy kolega dużo mniej wiosen sobie liczy niż wskazuje podana data urodzenia?

Proszę stosować się do zasad pisowni języka ojczystego [w tym gramatyki], poprawić i uzupełnić profil.
[ya1]
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 30-11-2010, 19:54, w całości zmieniany 1 raz  

Mpelit 

Wysłany: 30-11-2010, 16:39   

W skrocie :D
-Jestem laikiem ktorego brat szkoli do pracy na swoim serwisie
-Mam Alana 100 plus ktory z tego co mi brat mowil jest 1W
-Z tego co wiem anteny do mobilek sa glownie 4W
-Miernik pokazuje mi 6W

Co sknocilem?xD

Proszę o stosowanie zasad pisowni języka polskiego.
Regulamin!
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 30-11-2010, 19:56, w całości zmieniany 1 raz  

SQ3RPG 

QTH lokator: JO81HU
Wysłany: 30-11-2010, 18:21   
   Radio CB: EuroCB Pro3900,Alan 87
   Antena CB: Spectrum 1600,Futura 5/8,Almas 1/2,Santiago 600
   Akcesoria CB: Astatic Silver Eagle, PAN DM-432MT

Mpelit napisał/a:
Jestem laikiem którego brat szkoli do pracy na swoim serwisie

I chwała mu za to, fachowców nigdy za wiele ;)

Mpelit napisał/a:
Mam Alana 100 plus, który z tego, co mi brat mówił jest 1W

Dziwna sprawa, jeśli nie jest uszkodzony lub przywieziony od naszych zachodnich sąsiadów, to powinien mieć moc wychodzącą w okolicach 4W.

Mpelit napisał/a:
Z tego co wiem anteny do mobilek są głównie 4W

Tego nie zrozumiałem. Anteny same z siebie nie emitują mocy, moc się do nich doprowadza z radia. Z reguły maksymalna moc (określona w/g producenta) doprowadzona do anteny mobilowej znacznie przekracza 100W, więc nie bardzo rozumiem skąd te 4W :szok:

Mpelit napisał/a:
Miernik pokazuje mi 6W

A co to za miernik? :/

Mpelit 

Wysłany: 30-11-2010, 19:08   

Napewno zle go zrozumialem co do mocy radia i z moca anteny ; / Chyba ze koncowka mocy jest ciapnieta ale zeby bylo wiecej niz powinno ? Hmm not good. Albo ja zas wprowadzam blad przez to ze sie nie znam na miernikach (Nie stety sam sobie musze radzic, tak mi powiedzial "Internet jest wszechstronny dasz sobie rade bo wierze w Ciebie" yhh)

Tak wyglada miernik, wszystkie poradniki o strojeniach anten przy pomocy miernikow sa prosciejsze mierniki xP Gdzie osobno pokazuje SWR i Reflekta
Tutaj mi pokazuje 5,5W Forward, 1,05 SWR i Reflekt skrajne kanaly pokazuja identyczne wartosci

Naprawde nie wiem co robie zle ; / Pewnie z mocowaniem anteny bo to wyglada cos takiego :

Prosze docenic moj rysunek paint'owski xD Staralem sie dac jako taki obraz jak to wyglada, wiem malo profesjonalnie ale nie mialem innego pomyslu by zaizolowac katownik nizeli tasma xD Moze gdzies zwarcie robi? Dlatego pokazuje miernik tak duzo?

Rozwiązanie Twojego problemu z pisownią znajdziesz w poradni językowej.

Proszę o stosowanie się do uwag moderatorów.
Powtórne wykroczenie sprawi,
że dostaniesz OSTRZEŻENIE lub zablokujemy Ci konto.
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 30-11-2010, 20:05, w całości zmieniany 2 razy  

SP3AYA 

QTH lokator: JO81VP
Wysłany: 30-11-2010, 20:55   
   admin

Postaram się założyć, że kolega ma rzeczywiście problem...

Mpelit napisał/a:
antene (Taka metrowa tak na oko, uzwojenia ida przez cala antene

Masz po prostu antenę helikalną [na forum sporo o takich antenach :szukaj: ]

Mpelit napisał/a:
blache 1m2 z katownikiem bym mogl przymocowac antenke i tutaj byl moj blad bo zwieraja sie masa z goraca zyla

W jaki sposób zamocowałeś antenę do tego kątownika? Na główce PL, DV [to takie gniazdo w które wkręca się antenę jeśli PL, lub przykręca motylkiem jeśli DV]? Czy też jakąś obejmą jak sugeruje Twój rysunek, w związku z tym zwarłeś promiennik do podstawy?

Mpelit napisał/a:
Alan z tego co wiem jest 1W

Alan może mieś moc wychodzącą 1W w AM, jeśli został przywieziony z Niemiec. W FM powinien mieć 4W.

Mpelit napisał/a:
anteny mobilne CB sa ogolnie 4W

Myli Ci się pojęcie dopuszczalnej mocy z jaką mogą nadawać radia CB, z mocą jaką może wypromieniować antena. Marti wyjaśnił wystarczająco dokładnie.

Mpelit napisał/a:
miernik mi pokazuje 6W (cos spieprzylem)

Nie musiałeś niczego spieprzyć. Faktyczną moc jaka wychodzi z radia mierzy się na sztucznym obciążeniu [ :szukaj: ], a nie na antenie. Tak wyniki mogą być zafałszowane. Równie dobrze ktoś mógł grzebać w radiu i podnieść moc ponad dopuszczalną przez prawo.

Mpelit napisał/a:
strojenia wzgledne

Jak się stroi względnie, a jak bezwzględnie?

Mpelit napisał/a:
Z tego co wiem anteny do mobilek sa glownie 4W

W sumie to nie wiem jakie są anteny do mobilek i co to w ogóle jest... Ale podejrzewam, że chodziło Ci o to, że są 3D :hihi:

Mpelit napisał/a:
sa prosciejsze mierniki

Miernik krzyżowy jaki masz, to chyba najwygodniejszy i najprostszy w obsłudze miernik jaki wymyślono.

Lewa wskazówka pokazuje moc wychodzącą, prawa odbitą. SWR odczytujemy w miejscu gdzie te dwie wskazówki się krzyżują [te czerwone kreski to linie o jednakowej wartości współczynnika SWR]. Przed pomiarem pamiętaj o odpowiednim ustawieniu mocy na pokrętle.

Niżej masz zdjęcia główek DV i PL na jakich powinieneś umocować antenę [chyba, że masz mocowanie 3/8" jakie często stosuje się w konstrukcjach zza wielkiej wody - rysunek Twojego helikala mógłby na to wskazywać]

DV.jpeg
Plik ściągnięto 25573 raz(y) 11,14 KB

PL.jpeg
Plik ściągnięto 25573 raz(y) 26,47 KB

Mpelit 

Wysłany: 30-11-2010, 21:34   

Widzę że tutaj prócz mojej nie wiedzy razi także to że z przyzwyczajenia pisze bez polskich znaków ;) Co kraj to obyczaj

Cytat:
Masz po prostu antenę helikalną [na forum sporo o takich antenach :szukaj: ]

Zapamiętam to na przyszlość i przejże informacje na ich temat żeby więcej wpadek nie robić ;)
Cytat:

W jaki sposób zamocowałeś antenę do tego kątownika? Na główce PL, DV [to takie gniazdo w które wkręca się antenę jeśli PL, lub przykręca motylkiem jeśli DV]? Czy też jakąś obejmą jak sugeruje Twój rysunek, w związku z tym zwarłeś promiennik do podstawy?

DV, ale wydawalo mi się (tak wiem , wydawało) że trzeba po prostu gdzies przytknąć do blachy kabelek od masy (Jedynie co wyczytałem na necie to to ze karoseria samochodu robi za mase...Wiele mi to powiedziało ;) )
Cytat:

Alan może mieś moc wychodzącą 1W w AM, jeśli został przywieziony z Niemiec. W FM powinien mieć 4W.

Nie wiem , nie wiem , pewnie jest tak jak mówisz ;)

Cytat:

Myli Ci się pojęcie dopuszczalnej mocy z jaką mogą nadawać radia CB, z mocą jaką może wypromieniować antena. Marti wyjaśnił wystarczająco dokładnie.

Hmm moje prawo mylenia się ;) Dziękuje koledze Marti'nowi ze objaśnił mi to :)

Cytat:
Nie musiałeś niczego spieprzyć. Faktyczną moc jaka wychodzi z radia mierzy się na sztucznym obciążeniu [ :szukaj: ], a nie na antenie. Tak wyniki mogą być zafałszowane. Równie dobrze ktoś mógł grzebać w radiu i podnieść moc ponad dopuszczalną przez prawo.

Końcówka mocy wygląda na nietykana więc wątpię by ktoś majstrował przy niej aczkolwiek kto wie co się działo z tym radiem zanim wpadło w moje ręce ;)

Cytat:

Jak się stroi względnie, a jak bezwzględnie?

Luźno się wyraziłem , czy to takie ważne ?;P

Cytat:
W sumie to nie wiem jakie są anteny do mobilek i co to w ogóle jest... Ale podejrzewam, że chodziło Ci o to, że są 3D :hihi:

Dziwnie by wyglądał busik z 15m baszta na dachu O_o Ale różne cuda sie testowało w wojsku :P

Cytat:
Miernik krzyżowy jaki masz, to chyba najwygodniejszy i najprostszy w obsłudze miernik jaki wymyślono.

Jeżeli tak twierdzi osoba doświadczona , najwidoczniej tak jest ;)

Cytat:
Lewa wskazówka pokazuje moc wychodzącą, prawa odbitą. SWR odczytujemy w miejscu gdzie te dwie wskazówki się krzyżują [te czerwone kreski to linie o jednakowej wartości współczynnika SWR]. Przed pomiarem pamiętaj o odpowiednim ustawieniu mocy na pokrętle.

Dziękuje bardzo za objaśnienie :)

Ogólnie dziękuje że koledzy poświęcają czas na meczenie się ze mną , dzięki wam szybciej zrozumiem tę dziedzinę :)

SP3AYA 

QTH lokator: JO81VP
Wysłany: 30-11-2010, 21:50   
   admin

Mpelit napisał/a:
prócz mojej nie wiedzy razi także to że z przyzwyczajenia pisze bez polskich znaków ;) Co kraj to obyczaj

Niewiedza nie razi. Razi nieprecyzyjny sposób wysławiania się. Zaś brak znaków diakrytycznych będzie przeszkadzał w każdym kraju który je stosuje.

Mpelit napisał/a:
DV, ale wydawalo mi się (tak wiem , wydawało) że trzeba po prostu gdzies przytknąć do blachy kabelek od masy (Jedynie co wyczytałem na necie to to ze karoseria samochodu robi za mase...Wiele mi to powiedziało ;) )

Nie trzeba stosować specjalnego poprowadzenia masy do blachy, jeśli zastosujesz na kablu wtyczkę która będzie pasowała do gniazdka w główce. Masę złapiesz na śrubie mocującej je do tej blachy.

Mpelit napisał/a:
Luźno się wyraziłem , czy to takie ważne ?

Jeśli chcesz być zrozumiany tak jak tego oczekujesz...?

Karol 

Wysłany: 01-12-2010, 20:39   

Ta masa na rysunku to jest przylepiona do blachy plastrem? Jak na osobę która ma brata prowadzącego serwis cb masz bardzo nikłe wiadomości na te tematy ;)

portos 

Wysłany: 01-12-2010, 22:43   
   Radio CB: linkoln, u520
   Antena CB: gp27, as100

Niepotrzebnie moim zdaniem najeżdżacie na chłopaka. Każdy początkujący ma prawo czegoś nie wiedzieć i popełniać błędy. Rolą forum jest edukować a nie wyśmiewać się z borykającego się z problemami, nawet jeśli nam wydają się błahe :/

Pomysł z postawieniem anteny na kawałku blachy jest jak najbardziej poprawny. Taka podstawa powinna już być wystarczającą przeciwwagą dla anteny W końcu nieraz na dachu auta, a już na pewno na bagażniku gzie często jest stawiana nie jest jej więcej. Musisz tylko zwrócić uwagę na prawidłowy montaż aby nie dochodziło do zwierania żyły gorącej z masą. Tak jak wyżej napisano jeśli zastosujesz końcówkę kaba zarobioną tak samo jak ma to miejsce w instalacji samochodowej i zamontujesz to do gniazdka anteny, to nie będziesz już musiał ciągnąć masy osobnym kabelkiem do blachy. Musisz tylko zadbać żeby był dobry kontakt galwaniczny metalu z masą gniazdka anteny. Izolacje z kątownika trzeba wtedy usunąć. Nawet sam kątownik jest zbyteczny. Wystarczy wywiercić w balasze większy otwór tak jak to się robi w karoserii auta żeby przeszedł gwint gniazdka.

Wszystko powinno działać poprawnie. Napisz jeszcze gdzie chcesz tego używać? Domyślam się że jako zastępczą instalację w domu zamiast prawdziwej bazówki. Ludzie często montują anteny mobilowe na balustradzie balkonu stosując taką blachę jako dodatkową przeciwwagę.

Mpelit 

Wysłany: 03-12-2010, 23:20   

Karol - Mimo iż jest moim bratem, różnica między nami wynosi 13 lat ;) <Tu był były moje wywody na temat moich kontaktów z bratem ale w skrócie od 8 lat mamy słaby kontakt ze sobą> Na serwis do brata jeżdżę w weekendy i nie bardzo potrafi mnie czegoś nauczyć ,bardziej jego kolega który z nim pracuje potrafi.Na serwis jeżdżę od połowy października, wcześniej nie dało rady.Ale nie ważne, zawsze moglem wywiercić w blaszce otwór na śrubke i mase po prostu przykręcić ale zrozum młodego człowieka który chce wszystko szybko, wcześniej naprawiałem radia pod wzgledem elektronicznym (mój brat nie chodził do żadnej szkoły elektronicznej , okulista mu zabronil, sam sie nauczył elektroniki) bo miałem większą wiedze na temat układów analogowych ;) A teraz dał mi radia,antene,miernik oraz zasilacz i radź sobie bez mojej pomocy - masz internet.Ale póki co lekko sie zniechęciłem do tej dziedziny bo trudno o pomoc teraz, trzeba mieć naprawdę duży problem by Ci doświadczeni nim sie zajęli, sie dziwić że tylu sie zniechęca.

Portos dziękuje że Ty przynajmniej spokojniej podchodzisz do mojego problemu oraz kolega marti101 :) Dobrze zrobię tak , antena jak sie rozumie musi być prostopadle ustawiona do blachy bo jak będzie pod kątem to źle wypadnie fala odbita(reflex) dobrze myśle? :P

Antenka wraz z radyjkiem (Alanem) ma służyć głownie pytania jak droga wygląda (raptem 2,5km od mnie za łąkami i małym zagajnikiem jest droga E30 główna droga z Poznania do Frankfurtu i Berlina :P ) bo tutaj nie trudno o korki po drodze do miasta , oraz ma służyć do tego że jak będe naprawiał radio to miał na czym sprawdzać jak nadaje radio i jak odbiera :) To są moje początki więc wybaczcie mi :( Z czasem , pewnie na wiose, będę starał sie o lepszą antenke i większej mocy radio , póki co zaczynam z tym z czym zaczynam i z wiedza jaka mam , czytałem na necie ale tam piszą yyy jak to powiedzieć? Luki w najbardziej podstawowych rzeczach np. gdzie ma być masa czy też wyjaśnienie waszego żargonu i słownictwa xP

A i jeszcze, moge normalnie używać radia jak będe miał podłączony miernik do radia? ;P

Pozdrawiam :)

JanC 

QTH lokator: JO90JB
Wysłany: 08-12-2010, 23:55   
   Radio CB: GE-40CH-AM
   Antena CB: AT-71

A co Twój brat robi w serwisie CB?

lisek 

Znak CB: 161GP003
QTH lokator: Jo83ID
Wysłany: 09-12-2010, 07:38   
   Radio CB: Baza A87, Mobil A87