Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 24-10-2010, 21:28 Pytania egzaminacyjne oraz schematy blokowe
Witam.
Na początku link do pytań egzaminacyjnych na świadectwo operatora urządzeń radiowych w służbie radioamatorskiej -> PYTANIA EGZAMINACYJNE
Poniżej zamieszczam w tym poście plik pdf, który zawiera opisy poszczególnych bloków w schematach nadajników i odbiorników występujących w pytaniach na egzamin kf.
Plik stworzyłem ucząc się do swojego egzaminu, znacznie ułatwił mi naukę.
Informuję jednocześnie, że plik MOŻE zawierać BŁĘDY, dlatego nie ponoszę odpowiedzialności za błędnie zdany egzamin. W razie ich zauważenia proszę o kontakt mailowy: sq3pos@o2.pl
Podsumowując - pierwszy plik (znajdujący się na stronie UKE) wystarczy do zdania egzaminu, a drugi (zamieszczony przeze mnie) ułatwia naukę samych schematów.
Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 23-01-2011, 16:02
Cieszę się, że się przydało. Męczyły mnie te pytania ze schematami blokowymi, dostawałem oczopląsu stąd pomysł na zrobienie takiej "pomocy naukowej". Gdybyś zauważył jakiś błąd to daj znać.
Polecicie jakąś stronę gdzie zagadnienie schematów blokowych będzie objaśnione tak 'na chłopski rozum' Zupełnie ciemny jestem w temacie tych mieszaczy, wzmacniaczy, heterodyn, oscylatorów i innych cudów
Znak KF: SP3HSZ
QTH lokator: jo81fu Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Paź 2009 Posty: 334 Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 02-02-2011, 15:14
eeeee...Panowie jak moja pani nauczyła się to znaczy nie jest to takie trudne.. Są to najczęściej 2-3 schematy blokowe z których są wyrywkowe pytania o poszczególne bloki.Wystarczy się nauczyć całego schematu blokowego i nie będzie problemu ..
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 13-04-2014, 22:46
SQ3POS napisał/a:
Poniżej zamieszczam w tym poście plik pdf, który zawiera opisy poszczególnych bloków w schematach nadajników i odbiorników występujących w pytaniach na egzamin kf.
Wiedziałeś, że oprócz naszych, sporo tego rozsiało się po różnych innych stronach?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum