Znalazłem te cytaty [jako cytaty właśnie, więc nie wiem skąd pochodzą] na innym forum. Wiedza tam zawarta wydała mi się tak głęboka i warta upowszechnienia, że nie mogłem się powstrzymać przed przytoczeniem tego i u nas. Myślę, że dużo jeszcze powinniśmy się uczyć, aby dorównać poziomem autorowi/autorom tych tekstów.
Cytat:
wydaje mi się że w PL nie ma znaczenia czy AM czy FM u mnie w radio gdy przełączam tryby mam tylko inny zasięg, tak to odczuwam przynajmniej bo słyszę na jednych i drugich falach dokładnie to samo...
Cytat:
To sie zgadza . Tylko w FM jest odbiór ze śmieciami a w AM masz czysty odbiór.
Cytat:
AM jest o tyle dobre, że ma lepszy zasięg- długość fali AM w CB to 11 m, stąd też im dłuższa antena tym lepszy odbiór (anteny są wydłużane przy pomocy cewek, bo trudno by było z 11 m się poruszać
FM z kolei to znacznie krótszy zasięg (wyższa częstotliwość, i co za tym idzie krótsza fala), ale lepsza jakość i możliwość używanie krótszych antent.
Panowie. Myślę, że tezy tu przedstawione z łatwością uda się obronić empirycznie lub w sposób teoretyczny zgodnie z twierdzeniem o niedowodliwości niesprzeczności. Do dzieła!
jeśli mierzymy SWR przy 4W i wynosi np 1:1.1, i zwiększymy moc do np 12W to wzrośnie nam SWR zależnie od "jakości" instalacji. Jeśli damy jeszcze więcej Wat, na przykład 20 to wzrośnie on jeszcze bardziej.
QTH lokator: KO00LA Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 160 Skąd: Tarnów
Wysłany: 28-12-2009, 14:18
Efekty dzisiejszego buszowania po necie:
Cytat:
Antenę postaw na środku dachu i tam dostrajaj. Antenę dostraja się do nadwozia, nie do konkretnego miejsca na aucie.
Cytat:
Najniższa wartość SWR praktycznie zawsze będzie przy tej samej długości anteny.
Bzdura. Najczęściej im dalej od środka dachu tym antena powinna być dłuższa fizycznie.
Ja jeżeli mam używać anteny na podstawie magnetycznej na kilku samochodach, to zestrajam ją na kawałku blachy 1x1m (postawiona pośrodku tej blachy) a potem kładę ją w pobliżu środka dachu samochodu, na którym chcę ją używać. Anteny o długościach powyżej 1,5m są wtedy zazwyczaj idealnie zestrojone, krótsze często trzeba jednak dostrajać.
Cytat:
No to żeby zwiększyć zasięg w kierunku jazdy zamontuję swoją antenkę na masce z przodu
Cytat:
Antena strasznie jednak szpeci auto. Co by sie stalo jakby antene przymocowac w zdluz relingu dachowego tak zeby nie stala za wysko?
Sa takie male antenki 30cm do CB, np. firmy Sirio. Wyoskie, jak antena radiowa na dachu. Zasieg z pewnoscia nie bedzie zbyt duzy, a zaoszczedzone pieniadze mozna przeznaczyc na zakup slownika ortograficznego :p
[ Dodano: 2009-12-29, 11:55 ]
Cytat:
No trzeba przyznać że z leksza żeś wytłumaczył temat radia, a ja mam takie pytanko, bo mówisz że ten President LINCOLN, może się połączyć nawet z Ameryką, to ile on gdzieś kosztuje bo napewno nie 500 zł, bo rozumiem że chodzi ci o połączenie z Polski...
Cytat:
AM-Czyli popularna 40-stka
FM-Jak wyżej tylko nie zakłóca TV w domu , ale ogólnie duże szumy . Nie polecam .
SSB-To są wstęgi . Dokładnie też się nie orientuje w tym tak dokładnie ale z grubsza jest to tak , że latasz po kanałach i szukasz rozmów . Na wstęgach jest pełna kultura (nie tak jak na AM) . Używa się "breaków" i przeważnie rozmowy z zagranicznymi stacjami prowadzi się w języku angielskich lub w języku tzw."alfa tango" , czyli za pomocą liczb . To dlatego niektórzy doświadczeni CB-iści na forum piszą na koniec 73 co oznacza pozdrawiam . A jaki zasięg osiągniesz zależy od różnych czynników m.i.n od propagacji . Propagacja tym lepsza im (wbrew pozorom) większe zachmurzenie , bo wtedy fala dobrze się odbija . Wtedy można łapać różne kraje . Rekordziści gadali z Polski z Brazylią , Nową Zelandią itp . Dużo ludzi nzawiązuje łączności z Włochami i Hiszpanią . Praca na wstęgach jest uciążliwa ponieważ wymaga ciągłego dostrajania częśtotliwości aby rozmówca nam nie "uciekł" . Narazie tyle myśle że jest to w miare zrozumiałe
[ Dodano: 2009-12-29, 14:07 ]
Cytat:
Propa jednego dnia jest jednego nie ma . Ja sam na podróbce ml 145 latam w dzień bez propy po 7 -9 km max a jak jest propa to po 15-18 km nawet latam .
Instrukcja strojenia
Cytat:
zaczynasz od tego że na płycie czołowej po prawej stronie pisze ANTENNA i do tego gniazda (z tyłu) podpinasz kabel od anteny, kabel (nie może bys długi najlepiej niech ma nie wiecej niż 15 cm) załączony do gniazda TRANSCEIVER wpinasz do radia. Przełącznik FWD/REF dajesz w położenie FWD załanczasz radio i dajesz na kanał 1. Najlepiej byłoby zeby redukcja szumów była na min. Następnie pokrętłem CAL kręcisz aż do momentu gdy wskazówka ustawi Ci sie w położeniu SET , przełanczasz na 40 i to samo. Kolejno przełącznik na pozycję REF i odczytujesz wynik z 1 kanału i z 40.
Np.: jeśli na kanale 1 masz wartość 1,5 a na 40 2,0 to antena musi iść na dól(poniżej objaśnie o co chodzi)
jeśli na kanale 1 masz wartość 2,0 a na 40 1,5 to antena w górę.
Z tą anteną w górę lub w dół czodzi o to że jeśłi różnica w odczycie jest duża między kanałem 1 i 40 to pierwsze co robisz to tniesz lub dokładasz kabla. Jeśli różnica jest już minimalna to patrzysz na antene. tam powinna znajdować sie śrubka na klucz imbus. Odkręcasz ją i bat anteny wędruje ci albo w górę albo w dół wg. odczytu z miernika. Jeśli wartości odczytu z kanału 1 i 40 się zrównają to skręcasz wszystko do kupyi ma grać. pozdro
Cytat:
Stroiłem anteny tak jak napisałeś i wielkie dzięki. Wydaje się to trudne ale wcale tak nie jest. Jedyna przeszkoda jaka może stanąć na drodze do idelanie dostrojonego sprzętu to źle zmasowana antena z pojazdem wtedy swr jest bardzo mało i trudno dobrze dostroić antene.
Cytat:
Czasem, niemożność dopasowania anteny do radia wynika z usytuowania tej pierwszej i niekiedy wystarczy odgiąć cewkę z batem pod skosem o kilka stopni
Cytat:
jeśli antena mobilowa jest nowa wtedy nie warto jej przycinać bo skoro fabrycznie ma 150cm to powinna mieć 150 bo wdg. producenta wtedy pracuje najlepiej a nie przy 149cm....
Cytat:
no tak masa masą a jeżeli chcę zrobić inna instalacje elektryczną tylko pod CB i radiomagnetofon? z innego akumulatora zupeołnie niepołączonego z samochodem?
jeśli dobrze Cię rozumiem to tak też możesz.... masa= przejście elektryczne a prąd przechodzi dobrze przez blachę więc jeśli dobrze zamontujesz antenę to powinno być ok. często jeśli przy podłączeniu do zapalniczki mamy problemy powinno się podłaczać radio bezpośrednio pod aku, więc pod całkiem inne źródło niż to oryginalne z auta też powinno się daź....
Cytat:
Ostatnio wkońcu się zebrałem i zmierzyłem swr i wyszło mi i na 1 i 40-tym kanale poniżej 1 (wskazówka ledwo się podnosi). Czy coś należy zmieniać?
Ostatnio zmieniony przez predyk 28-12-2009, 14:34, w całości zmieniany 1 raz
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 16-02-2011, 23:21
Dyskusja na pewnym forum, jak rozumiem o różnych zjawiskach podczas podwyższonej propagacji:
Cytat:
To głosy z satelity siakiejś:) albo z kosmosu:sc: też często słyszę,w okolicach Ostrołęki nawet po Rosyjsku:)
Cytat:
Jak po rosyjsku, to się pewnie duchy z powstania listopadowego próbują z Tobą dogadać. 26 maja była rocznica bitwy, więc i aktywność większa .
Cytat:
W pasmie CB najzupelniej normalna jest tzw. propagacja odbita, ktora zezwala za lacznosci dlugiego zasiegu
Cytat:
Gdzies kiedys wygrzebalem jakies prognozy propagacyjne... Zreszta kociol na radiu byl taki, ze nie szlo ze stacji bazowej rozmawiac i sprzedalem sprzeta. Zasadniczo na pocieszenie moge tyle, ze to jest w jakis sposob powiazane ze sloneczna pogoda, i jak sie lato skonczy to bedzie ciszej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum