Wysłany: 25-02-2011, 11:56 Rodzaje pozwoleń radiowych amatorskich Radio KF: Alan 145
Szukałem tutaj ale nie znalazłem. Może się komuś przyda.(skopiowane z wikipedii)
Kategoria 1
Uprawnia do używania radiostacji amatorskich, pracujących we wszystkich zakresach częstotliwości, przeznaczonych dla służby radiokomunikacyjnej amatorskiej na terytorium Polski:
* z maksymalną mocą wyjściową nadajnika 150 W,
* z maksymalną mocą wyjściową nadajnika 500 W (po 10 latach posiadania pozwolenia kat. 1);
Kategoria 3
Uprawnia do używania radiostacji amatorskich pracujących z maksymalną mocą wyjściową nadajnika 50 W w następujących zakresach częstotliwości:
Uprawnia do używania radiostacji amatorskich bezobsługowych na częstotliwościach:
* do 30 MHz z maksymalną mocą wyjściową nadajnika 50 W,
* powyżej 30 MHz z maksymalną mocą wyjściową nadajnika 10 W;
Pozwolenie tymczasowe
Uprawniające do używania radiostacji amatorskich, pracujących we wszystkich zakresach częstotliwości, przeznaczonych dla służby radiokomunikacyjnej amatorskiej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z maksymalną mocą wyjściową nadajnika powyżej 500 W, przy czym maksymalna moc wyjściowa nadajnika określana jest każdorazowo w pozwoleniu i nie może przekroczyć 1500 W.
Polskie pozwolenia radiowe są zgodne z normą CEPT T/R 61-02 (HAREC). Rozporządzenie MI z 5 grudnia 2008 roku wycofało konieczność znajomości Alfabetu Morse'a na egzaminach na radiooperatora w służbie amatorskiej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum