Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 26-02-2011, 22:53 SP6ARR Henryk Pacha Silent Key
Z wielkim smutkiem informujemy, że dzisiaj, tj. 26.02.2011r. ok. godz.14 odszedł od nas do wieczności nasz Kolega Henryk Pacha SP6ARR, członek Dolnośląskiego Oddziału Terenowego PZK. Wraz z odejściem Henia przechodzi do historii PZK cała Jego działalność dziennikarza-krótkofalowca. W latach 70-tych kol. Henryk był redaktorem cyklicznego programu Krótkofalowcy emitowanego w telewizji publicznej, a do dzisiaj był redaktorem i wydawcą programu Krótkofalowcy Bis nadawanego w telewizji internetowej oraz TV satelitarnej EDUSAT. Henryk był niestrudzonym propagatorem krótkofalarstwa, zawsze obecny z kamerą tam, gdzie działali krótkofalowcy. Jego działalność pokazywała społeczeństwu, czym jest krótkofalarstwo i w sposób ewidentny przyczyniała się do popularyzacji naszego hobby i zwiększania szeregów polskich krótkofalowców i PZK. Za swoją działalność został odznaczony Złotą Odznaką Honorową PZK, jak również niedawno ustanowionym Medalem Braci Odyńców z nr 2.
Cześć Jego pamięci. Któż Go teraz zastąpi...?
W wielu sprawach Heniu był człowiekiem niezastąpionym i ciężko będzie znaleźć godnego następcę. Osobiście z Henrykiem miałem okazję spotkać się tylko raz, podczas ubiegłorocznego ŁOŚ-a. Sympatyczny człowiek, znakomity dziennikarz, publicysta i wykładowca, człowiek krzewiący ideę "prawdziwego" krótkofalarstwa, służący dobrą radą i pomocą, prawdziwy krótkofalowiec z krwi i kości...
Ciężko uwierzyć, że tak energicznego człowieka, którego zawsze było wszędzie pełno, człowieka, który nie rozstawał się z kamerą nie ma już wśród nas...
Cześć Jego pamięci...
Znak KF: SP3HSZ
QTH lokator: jo81fu Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Paź 2009 Posty: 334 Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 27-02-2011, 11:59
Odszedł następny prawdziwy krótkofalowiec.....Oglądałem jego programy w latach 70-80 i miały na mnie duży wpływ że zostałem krótkofalowcem...W moich oczach będzie zawsze postać Henia z mikrofonem i FT7 na stole...Po kilkudziesięciu latach znajomości z pasm miałem możliwość poznać Henia osobiście i porozmawiać na ŁOSiu ale nie myślałem że to będzie nasza ostatnia rozmowa....Odszedł następny wielki symbol Polskiego krótkofalarstwa...Duża strata....Heniu spoczywaj w pokoju w krainie wiecznych DX,ów .....SP6ARR DE SP3HSZ ... SK
Miałem cichą nadzieję, że na moim tegorocznym, pierwszym ŁOSiu będę miał zaszczyt, choć z daleka, popatrzyć na pracę SP6ARR - dla mnie CZŁOWIEKA Z PASJĄ.
Smutno mi, że taka chwila nie nastąpi.
_________________ Człowiek uczy się całe życie a ja chciałbym jeszcze dłużej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum