Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 16-02-2011, 08:59 Klucz do telegrafii / CW
Witam, mam nadzieję, że temat założyłem w odpowiednim dziale.
Chciałbym się dowiedzieć - rozpocząć dyskusję - jak najwięcej o kluczach do telegrafii.
Wiem, że mamy ich kilka rodzajów, wiem że są w różnym przedziale cenowym, ale absolutnie mam pojęcia od czego zacząć (poza nauką alfabetu Morsa )?
Co możecie polecić, czego unikać, no i ile warto wydać, żeby klucz wystarczył na dłuższy czas, a nie wymagał zmiany po miesiącu.
No i na koniec standardowa śpiewka - mam ograniczony budżet, więc musi to być kompromis - cena<->jakość. Jak wygram w lotto, to zmodyfikuję wymagania. ;-)
PS jeżeli gdzieś jest temat o kluczach, a go przeoczyłem to proszę o publiczne wymierzenie kary.;)
Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw02
QTH lokator: jo81fu Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Paź 2009 Posty: 334 Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 24-02-2011, 08:55
Szukaj klucza takiego jak był na Niedzwiedziu.Jest to tzw.klucz instruktorski .Bawiłem się różnymi kluczami ale najlepszy był właśnie ten z długą dżwignią.Na alledrogo w okolicy 50zł tak że Paweł spokojnie.......A z czasem jak CW ci wejdzie w krew to pomyślisz o czymś innym.... Sam zaczynałem naukę i pierwsze łączności na ,,klepaku" z R-140 .
przejrzałem allegro, ale totalnie nie wiem co wybrać...
Muszę w końcu się na coś zdecydować żeby chociaż na sucho sobie ponaciskać klucz, a nie klawisz klawiatury. No i nieśmiało mógłbym zacząć robić jakieś QSO...
PS, rozumiem że klucz po prostu podpinam do radia i to już będzie poprawnie działać?
Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 20-03-2011, 19:49
Dzięki wielkie za zainteresowanie, ale na chwilę obecną nie posiadam nawet takich "drobnych" funduszy. Marcin namówił mnie na zasilacz i zostałem prawie bez grosza.;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum