Wysłany: 19-05-2011, 13:07 Pewien problem Radio CB: przewoźne Antena CB: samochodowa
Witam. Miesiąc temu kupiłem sobie samochód i przypomniałem sobie, że jakiś rok temu wujek właściwie podarował mi zestaw, składający się z radia MIDLAND ALAN 109 i anteny PRESIDENT FLORIDA (dokładnie tak jak tu http://allegro.pl/alan-10...605608385.html)
Poczytałem trochę odnośnie tego jak podłączać, czym jak kręcić itp.
No więc wkręciłem antenę w podstawkę, ustawiłem ją na klapie bagażnika (bo samochód to sedan), wkręciłem kabel anteny do radia, podpiąłem mikrofon i zasilanie do gniazda zapalniczki. No i włączam, radio działa.
Ustawiam sobie kanał 19. Potem pokrętło RF Gain max w prawo (z tego co już wiem, po tym zabiegu radio jest najczulsze i zbiera sygnały z największych możliwych dla sprzętu odległości), pokrętło SQ masz w lewo.
Słyszę szum, w którym jednak można usłyszeć ciche i niewyraźne rozmowy.
Dalej kręcę powolutku SQ w prawo, aż szumy znikają. No i robię test, pytam mobilków czy mnie słychać. Nic z tego, ja też przestałem cokolwiek słyszeć.
Mieszkam w miejscowości gdzie codziennie przejeżdżają setki TIRów, 3 km od mojego domu jest duży zakład wapienniczy. Doszedłem do wniosku, że coś musi być nie tak z anteną lub radiem, bo na pewno ktoś by odpowiedział.
Ostatnio czytałem jeszcze o konieczności strojenia anteny. Nie znam się na tym jeszcze za bardzo, ale jeżeli ten zestaw CB był już używany w innym aucie i nie sprawiał problemów, to czy jest konieczność jej ponownego strojenia? Przypominam że antena i radio nie były używane jakiś rok czasu.
Mam nadzieję, że komuś zechce się przeczytać ten długi tekst i pomoże mi rozwiązać problem
jeżeli na początku słyszałes w głośniku coś tam bardzo cicho to tak jak mówi Jaras sprawdz wtyk antenowy ewentualnie sam kabel. Jeżeli nic nie słyszysz to może być to zimny lut. Te radia znane są z zimnych lutów glównie na superheterodynowej. jeżeli wiesz z której strony nagrzewa sie lutownica popraw lutowanie takiej małej płytki przylutowanej pionowo do płyty głównej. jak zdejmiesz obudowe to o ile dobrze pamiętam jest to pierwsza (z chyba dwóch) płytka od strony wtyku antenowego. nie pamiętam dokładnie już jak to tam wygląda ale jakos tak to chyba jest
_________________ wywołanie: cassiopeia
Nie wiedzieć to nie grzech, ale być durniem to rzecz nieuleczalna...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum