Na mojej działce zmieści się antena typu long wire o długości 20,5 metra. Nic dłuższego. Na razie potrzebuję ją do nasłuchów, potem chciałbym ponadawać. Niestety naczytałem się o tej antenie sporo negatywów typu że zaśmieca. Czy polecicie coś innego podobnej długości prostego do wykonania? Mam już do niej balun taki jak na stronie http://antenykf.com/?p=pr...ore&iProduct=23
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 20-03-2012, 11:19
Dużo zależy od ukształtowania Twojej działki i okolicy w której mieszkasz. Na razie do nasłuchów Long Wire spokojnie wystarczy. Tym bardziej, że masz już najważniejsze, czyli balun. W przyszłości możliwości które daje taka antena będą zapewne niewystarczające.
Mam już wywieszonego tego long wira. czytałem że ta antena może działać kierunkowo. A mi wydaje mi się że słyszę z wszystkich kierunków jednakowo. Czyli kierunkowość działa tylko przy nadawaniu czy ma tu wpływ skośne powieszenie tej anteny?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum