Wysłany: 25-08-2010, 20:35 Takie tam luźne pytania Radio CB: INTEK H-520 PLUS
Brakuje mi wieczorów przy radio (gdzie prawdę mówiąc bardziej słuchałem z uwagi na słabą antenę) - jakiś czas temu znajomy dał mi prywatnego linka do czyjegoś streamu i mogłem sobie posłuchać rozmów słyszanych przez pewną stację ale link już nie działa a on sam nie zna nikogo innego, kto by to robił.
Czy zdarza wam się czasem streamować radio? Chętnie bym posłuchał znowu :-)
Sprawa druga - pierwsze radio kupił mi dziadek i to na niego było zezwolenie. Oczywiście nic później z tym nie robiliśmy, nie płaciliśmy opłat (zresztą PAR się chyba jakoś specjalnie nie upominał). Czy jest jakaś szansa "odzyskać" taki numer? Czy w ogóle ktoś jeszcze rejestruje CB aby dostać numer? Z kolei, jeśli nie da się odzyskać to czy ten numery były wykorzystywane powtórnie?
Zmierzam do tego, że nosiłem się z zamiarem używania tego numeru zamiennie z ksywą ale nie wiem czy tak się jeszcze robi :-) Śp poprzedni właściciel numeru na pewno się nie obrazi ale nie chcę żeby nagle się okazało, że ktoś inny dostał ten numer a ja go sobie beztrosko używam (pomijając to, że nie wiem czy w ogóle wolno mi).
To na razie tyle. Czujnie obserwuję wątki o zlotach i być może kiedyś wyskoczę sobie na weekend do was. Dawnymi czasy zdarzało nam się spotykać i wiadomo, że całkiem inaczej jest z ludźmi, których się zna z radia, ale po zdjęciach widziałem, że bawicie się fajnie :-)
Wysłany: 25-08-2010, 21:09 Re: Takie tam luźne pytania Radio CB: EuroCB Pro3900,Alan 87 Antena CB: Spectrum 1600,Futura 5/8,Almas 1/2,Santiago 600 Akcesoria CB: Astatic Silver Eagle, PAN DM-432MT
Stefan napisał/a:
Czy zdarza wam się czasem streamować radio?
W Poznaniu funkcjonował streaming kanału 19, ale od jakiegoś czasu nie wiedzieć czemu, przestał działać
Stefan napisał/a:
Czy w ogóle ktoś jeszcze rejestruje CB aby dostać numer?
Niestety Stefan, to już przeszłość. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, pozwolenia na używanie radia CB zostały zniesione (nad czym bardzo ubolewam, bo może na 19-stce nie byłoby takiej bardachy ). W chwili obecnej jedyne co musisz posiadać to homologacja lub deklaracja zgodności radia.
Stefan napisał/a:
Czujnie obserwuję wątki o zlotach i być może kiedyś wyskoczę sobie na weekend do was.
Wysłany: 25-08-2010, 22:13 Re: Takie tam luźne pytania
marti101 napisał/a:
W chwili obecnej jedyne co musisz posiadać to homologacja lub deklaracja zgodności radia.
A i to zdaje się nie jest obowiązkowe. Istotne jest, aby radio spełniało warunki. Osobna sprawa, że nigdy (albo prawie nigdy) nikt tego nie sprawdza. Aczkolwiek lepiej dopłacić kilka groszy i nadawać poprawnie, niż siać na całej "czterdziestce".
Wysłany: 26-08-2010, 10:29 Re: Takie tam luźne pytania Radio CB: Mobil: President Herbert I Antena CB: Mobil P. Colorado 1200 / ML-145 Akcesoria CB: Densei 2023
Stefan napisał/a:
Czy zdarza wam się czasem streamować radio? Chętnie bym posłuchał znowu :-)
Wysłany: 01-09-2010, 01:29
Radio CB: INTEK H-520 PLUS
Nie wiem prawdę mówiąc - nie mam tu radia jeszcze. Anten za bardzo nie widzę ani na domach ani na samochodach (a rozglądam się często) ale słyszałem, że polscy kierowcy ciężarówek używają nagminnie.
To ten polski kierowca tira https://www.youtube.com/watch?v=idTOOSbPkSc chyba nie używał radia
Chociaż to UK, a nie Irlandia, no ale kto wie czy po Irlandii taki też nie jeździ
Ostatnio zmieniony przez SQ5MRA 02-07-2014, 18:22, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum