Wysłany: 12-04-2015, 13:23 Rozmowa kontrolowana Radio CB: at5555n Antena CB: boomlemm at 68 sirio signal kepper 27 Akcesoria CB: mic av-508 Radio KF: yaesu frg7700 Antena KF: dipol na 40m oraz ant ramowa 80m Akcesoria KF: tnc-232f fra-7700 Sprzęt PMR: skanery commtel 205 i aor 8200
Witam wszystkich bardzo serdecznie.Wiem że to nie ładnie podsłuchiwać ale robię to od paru ładnych lat.Moja przygoda z krótkofalarstwem zaczęła się w roku 1999 kiedy armia postanowiła zrobić ze mnie radiotelegrafistę, Pracując w rco miałem do dyspozycji około 20 radiostacji gdzie moc 1kw to było qrp .Wykorzystywane do łączności było około 3 do 7 radiostacji .Na pozostałych całymi dniami podsłuchiwałem łączności amatorski.Po wyjściu z wojska jakiś czas oddaliłem się znacznie od hobby, powróciwszy rok temu .Od roku codziennie kręcę gałą i purpurowy z zazdrości postanowiłem wyjść w eter.Pierwszym krokiem było przypomnienie sobie mors'a zakupiłem odbiorniki Yaesu frg7700 oraz skaner szerokopasmowy 100khz-2040mhz.Posiadam również modem popularny niegdyś aea tnc pk232f i parę anten od prostych dipoli po discona oraz qfa od odbioru noaa.Jeśli jest tu ktoś z okolic Legnicy chętny poprowadzić mnie i wskazać gdzie mam się udać aby zdobyć licencję i dać się po raz pierwszy usłyszeć ,zapraszam do kontaktu.Wszelkim osobom za pomoc z góry dziękuję i serdecznie jeszcze raz wszystkich pozdrawiam.
Nie wiem które z klubów są aktywne, ale powinieneś kogoś złapać, kto Cię dalej poprowadzi.
W kwestii egzaminu, nie musisz się stresować. Jest naprawdę bardzo prosty. Przy Twojej wiedzy, powinieneś podejść do tego bez "rozbiegu"
Najszybciej masz we Wrocławiu 9 maja, w klubie SP6PRT na Pretficza.
http://edziennik.uke.gov.pl/DU_UKE/2014/77/akt.pdf
Jakieś początkowe informacje znajdziesz na naszej stronie klubowej http://sp3pow.pl lub tu na forum, gdzie możesz też o wszystko pytać.
Wysłany: 12-04-2015, 19:38
Radio KF: Wouxun KG-UV2D Antena KF: Nagoya NA-771 2m/70cm
Witaj!
Co do egzaminu - obecnie jedynym problemem może być ustny, z tego co wiem składa się z kilku części: literowanie polskie i międzynarodowe, znajomość kodu Q, znajomość raportowania RST i łączność na sucho.
Wysłany: 13-04-2015, 17:17
Radio CB: at5555n Antena CB: boomlemm at 68 sirio signal kepper 27 Akcesoria CB: mic av-508 Radio KF: yaesu frg7700 Antena KF: dipol na 40m oraz ant ramowa 80m Akcesoria KF: tnc-232f fra-7700 Sprzęt PMR: skanery commtel 205 i aor 8200
W wojsku również uczyłem się literowania choć niektóre znaki różnią się od cywilnych.Posiadam zeszyt w którym zapisywałem wszystkie lekcje np.prawidłowa postawa radiotelegrafisty,opis kodu q oraz inne zagadnienia.Zanim dopuścili kogokolwiek do radiostacji delikwent przechodził 4 miesięczny kurs w centrum szkolenia marynaki wojennej w Ustce.Mogę powiedzieć że mam praktykę w obsłudze radiostacji.Do dziś pamiętam jak chciałem poprawić antenę r140 kiedy kolega na niej pracował (niesamowite przeżycie ).Moje hobby to również elektronika i myślę że egzamin nie będzie taki straszny.Dzieś na forum czytałem że nie ma już egzaminu z telegrafii czy to prawda ?.Dziękuję wszystkim za miłe powitanie
Wysłany: 13-04-2015, 17:23
Radio KF: Wouxun KG-UV2D Antena KF: Nagoya NA-771 2m/70cm
Baza pytań jest tutaj , testy online są dostępne tutaj (tylko w tej bazie są trochę nieaktualne pytania, od tego roku zaszły kosmetyczne zmiany). Po teście pisemnym jest część ustna, składająca się z 4 części, które wymieniłem w poprzednim poście. Znajomość telegrafii od kilku dobrych lat nie jest wymagana.
Ostatnio zmieniony przez SQ3PMK 13-04-2015, 17:23, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 13-04-2015, 17:33
Radio CB: at5555n Antena CB: boomlemm at 68 sirio signal kepper 27 Akcesoria CB: mic av-508 Radio KF: yaesu frg7700 Antena KF: dipol na 40m oraz ant ramowa 80m Akcesoria KF: tnc-232f fra-7700 Sprzęt PMR: skanery commtel 205 i aor 8200
dziękuję za ciekawy link .Pytania są albo takie proste,lub trafiłem takie banalne pytania.Znalazłem klub który znajduje się na sąsiedniej ulicy spotkania są w środy przejdę się i dowiem co i jak.
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 13-04-2015, 20:37
Tak, pytania rzeczywiście są w większości banalnie proste. Tym bardziej dla kogoś obeznanego z tematem
Ralf_legnica napisał/a:
Znalazłem klub który znajduje się na sąsiedniej ulicy spotkania są w środy przejdę się i dowiem co i jak
Nie ograniczaj się tylko do jednego. Poznaj wszystkie. Jedne działają mniej, inne bardziej intensywnie. Są też takie obecnie tylko na papierze, bo ludzie się wykruszają, a nie ma komu przejąć pałeczki... Z pewnością trafisz na taki, który będzie Ci odpowiadał.
SP6ZLD
Club Station Mlodziezowe Centrum Kultury
ul. Rataja 24
SP6PLH
Klub Krótkofalowców przy Spółdzielni Mieszkaniowej
Łowicka 2/23
SP6KFK
Piastowska 6
Tego nie ma w aktualnym wykazie pozwoleń radiowych, więc pewnie już nie istnieje.
Któregoś chyba nie było w linkach które podałem wcześniej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum