Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowski Klub Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
APRS na 70cm z sondy meteo
Autor Wiadomość
SP3QDX 



Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP
Dołączył: 07 Sie 2017
Posty: 441
Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 21-04-2019, 19:41   APRS na 70cm z sondy meteo

Witam,
Przeprogramowałem sondę meteo RS41 na tracker APRS. Uruchomiłem bramkę PC + SDR + antena GP 3*5/8 na bloku 4 piętrowym i wynik zabawy wyszedł niezły. Sonda nadawała z mocą 30mW.
W otwartym terenie moja bramka odbierała sygnał z 3,3km w linii prostej. W ternie zabuowanym skuteczna była na odcinku 1,8km.
Jako następny krok trzeba jej trochę mocy dołożyć.
Czy ktoś może polecić schemat wzmacniacza na 70cm na moc 0,5W lub 1W ?
_________________
Piotr
 
 
portos 



Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 128
Skąd: Nowy Lwów ;)
Wysłany: 02-05-2019, 23:44   
   Radio CB: linkoln, u520
   Antena CB: gp27, as100
   Radio KF: TS-570, VX-7
   Antena KF: dipol, yagi


Poszukaj na ruskich stronach :tak:
 
 
SP3QDX 



Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP
Dołączył: 07 Sie 2017
Posty: 441
Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 20-04-2020, 09:50   

Po kilku podejściach, przy pomocy kolegi SP9WPN udało mi się do stacji monitorującej sondy meteo dołożyć funkcjonalność bramki odbiorczej APRS na 70cm.
Kolegów z Ostrowa zapraszam do testowania
_________________
Piotr
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4941
Wysłany: 20-04-2020, 23:12   
   admin


Chodzi teraz?
 
 
 
SP3QDX 



Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP
Dołączył: 07 Sie 2017
Posty: 441
Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 21-04-2020, 07:28   

Cały czas, przez 3 min jest nasłuch sond potem przez 1,5min nasłuch APRS i tak rotuje.
Jak wykryje sygnał APRS to staje na nim na 10min.
WIec przy testowaniu minimalny czas wysyłania ramek to 5 min :)
_________________
Piotr
 
 
SP3QDX 



Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP
Dołączył: 07 Sie 2017
Posty: 441
Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 21-04-2020, 10:16   

Nie wiem ile ramek twój mobil nadał ale 2 odebrało. Pierwszą przed Czekanowem i druga w Kaliszu. Możę muszę dostosowac parametry SDR
_________________
Piotr
 
 
Student 



Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw027
QTH lokator: jo81fu
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 267
Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 21-04-2020, 23:08   
   expert


Muszę zabrać zaprogramowaną sondę na lot szybowcem to może mnie twoja bramka odbierze.
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4941
Wysłany: 21-04-2020, 23:10   
   admin


SP3QDX napisał/a:
Nie wiem ile ramek twój mobil nadał ale 2 odebrało

Całą drogę.
Powrotne też tak słabo się łapały?

Najgorsze, że nie widzieć czemu, miałem wbity ton i shift, a zapomniałem jak to się wyłącza :] Musiałem stanąć na stacji i grzebać w radiu. O mało się do pracy nie spóźniłem :D
 
 
 
SP3QDX 



Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP
Dołączył: 07 Sie 2017
Posty: 441
Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 22-04-2020, 07:28   

Jarek, powrotnie wszystkie ramki szły na 2m.
Ja wczoraj musiałem do mechanika na klasztornej i działało to ok.
No muszę to dalej testować i znaleść odpowiednie parametry ustawienia SDR

Daniel jak będziesz zabierał sondę daj znać postaram się monitorować
_________________
Piotr
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4941
Wysłany: 22-04-2020, 21:59   
   admin


Ramki na 2 m wypuszczałem "z ręki", na chwilę przechodząc na to pasmo.
Jechałem na 70 cm przez całą drogę z pracy do domu i trochę po mieście. Twój beacon odbierałem.
 
 
 
SP3QDX 



Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP
Dołączył: 07 Sie 2017
Posty: 441
Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 23-04-2020, 08:06   

Dziś po 6 tygodniach home office, jednorazowo jestem w biurze. Idąc zabrałem trackera - przerobiona sonda meteo. Moc 10mW. Do Konopnicka - Biedronka w terenie zabudowanym działało. Potem przerwa i dopiero jak weszłem z 1 piętro w biurze to odczytało. Tak więc jak na tą moc wynik SUPER.

Jarek, cos musiz mieć nie tak z ustawieniami. Powinno czytać twoje ramki z mobila
_________________
Piotr
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4941
Wysłany: 23-04-2020, 23:49   
   admin


Kurczę... nie wiem co może być nie tak?

Ręczniak czyta ramki z mobila bez problemu. Portable - mobil też OK...
 
 
 
SP3QDX 



Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP
Dołączył: 07 Sie 2017
Posty: 441
Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 24-04-2020, 10:49   

Mi z ręczniaka czyta, z sondy czyta, Nie wiem co jest, muszę się jeszcze pobawić parametrami
_________________
Piotr
 
 
sq3ook 



Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 1350
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 24-04-2020, 12:55   
   mod


TX Delay???
 
 
SP3QDX 



Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP
Dołączył: 07 Sie 2017
Posty: 441
Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 24-04-2020, 14:18   

TX Delay powinien być zwłaszcza na 70cm; ja mam ustawione 100ms;
ALe myslę że to jest głównie problem iż na 1 SDR robie skanowanie kilku pasm. Przez 3 min pasmo sond i potem przez 1,5 min APRS; Ja mam u sie mie ustawioną częstotliwość wysyłania co 30s więc w teorii 2 ramki powinny się załapać. Jeśli ktoś ma rzadziej to stacja może nie złapać sygnału. Tu myślę że jest problem. Ale to niestety kompromis by na jednym urządzeniu miec dwa systemy
_________________
Piotr
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
23 - 25 września - Radiowe Zakończenie Sezonu Letniego
Ręczniak czy radio przewoźne na 70 cm/2 metry?
Sposób na komunikację Kenwooda TH-D74E ze smartfonem?
Testy na świadectwo klasy A operatora urządzeń radiowych
Antena z symetrycznego kabla antenowego TV
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI



Piszemy poprawnie po polsku

WASR

SP3ZIR

statystyka