Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowski Klub Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
FT8 vs FT4
Autor Wiadomość
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4418
Wysłany: 2019-06-23, 22:54   FT8 vs FT4
   admin


Niedawno zainstalowałem najnowszą wersję WSJT-X v2.1.0-rc7.
Pomimo tego, że ten mod jest przeznaczony do contestów, parę łączności na FT4 przeprowadziłem w normalnym trybie (ciekaw jestem czy przeprowadzi taką samą rewolucję w zawodach DIGI jak FT8 w zwykłej pracy).
W porównaniu z FT8, QSO idzie wręcz ekspresowo. Zobaczymy jak to się rozwinie...

Zalecane częstotliwości pracy: 3.595, 7.090, 10.140, 14.140, 18.104, 21.140, 24.919, 28.180, 50.318, 144.170 MHz.
 
 
     
portos 



Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 105
Skąd: Nowy Lwów ;)
Wysłany: 2019-06-28, 01:51   
   Radio KF: TS-570, VX-7
   Antena KF: dipol, yagi


Jakieś zawody już się odbywały w FT4?
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4418
Wysłany: 2019-06-28, 22:50   
   admin


Wiem, że robili próby, ale czy ktoś organizował coś poważnego... :hm: :bezradny:
 
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4418
Wysłany: 2019-07-17, 00:38   
   admin


Ciekawe jak się "ustabilizują" częstotliwości pracy dla FT4. Bo jak na razie na 20 m, 14.140 cisza, a życie toczy się na 14.080.
 
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4418
Wysłany: 2019-08-06, 00:10   
   admin


W stabilnej wersji WSJT-X v2.1.0 częstotliwości pracy FT4 są już zaprogramowane.

A mnie ciekawi jaki najniższy sygnał udało się Wam zdekodować?

W FT8 QSO na poziomie -24 nie jest niczym szczególnym. Przy FT4 nie udało mi się uzyskać lepszego (w sensie słabszego sygnału) wyniku niż -20. Wygląda że to chyba wartość graniczna w tym modzie.
 
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4418
Wysłany: 2019-08-10, 17:28   
   admin


Cytat:
W stabilnej wersji WSJT-X v2.1.0 częstotliwości pracy FT4 są już zaprogramowane.

W menu Settings>Frequencies kliknąć prawym przyciskiem myszy na polu Working Freqencies i wybrać Reset.
 
 
     
SQ3POS 



Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81WP
Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 1343
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2019-08-10, 20:14   

Dzięki, FT4 się odblokowało, natomiast FT8 na 60m nadal zablokowane. ;-)
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4418
Wysłany: 2019-08-10, 22:50   
   admin


SQ3POS napisał/a:
Tak z ciekawości - jak przechodza na FT4 to mi sie blokuje w programie możliwość zmiany pasma i nadawać tez nie mogę. O co w tym biega? Podobnie jest jak na FT8 wskoczę na 60m.

O to Ci chodzi?
Jak pisałem, u mnie nic takiego nie występowało, ale skoro przy FT4 pomogło...
Jak w poprzednim moim poście, prawa myszka: klikasz Insert. IARU Region - 1, Mode - FT8, Freqency - 5.357
 
 
     
SQ3POS 



Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81WP
Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 1343
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2019-08-10, 22:53   

W sumie nie blokuje możliwości nadawania, ale "świeci" się na czerwono, znaczy freq mu nie pasuje. FT4 natomiast zaczęło działać zgodnie z poprzednią poradą. Jest OK. Zaczyna się fiolet pojawiać, może coś wpadnie, choć póki co ciężko, tylko Brazylia, ale ta na SSB również dzisiaj zrobiona.

EDIT: Dodałem freq zgodnie z tym co napisałeś, jest OK. Dzięki raz jeszcze.
Ostatnio zmieniony przez SQ3POS 2019-08-10, 22:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4418
Wysłany: 2019-08-10, 23:13   
   admin


SQ3POS napisał/a:
może coś wpadnie, choć póki co ciężko, tylko Brazylia

To u mnie dzisiaj lepiej: V4, DU, UA0, ZS, 9V, 4S, CP, o PY, JA, YB nawet nie wspominam.
 
 
     
SQ3POS 



Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81WP
Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 1343
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2019-08-10, 23:25   

W sensie teraz czy minionej nocy? Jak teraz to na jakim paśmie, bo gniotę 20m, nic ciekawego, a i Ciebie nie widzę ;-)
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4418
Wysłany: 2019-08-10, 23:28   
   admin


Między 14 a 15 UTC i teraz.
 
 
     
SQ3POS 



Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81WP
Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 1343
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2019-08-10, 23:30   

W domu jesteś czy w terenie? Bo nie kminię dlaczego Ciebie nie widzę na liście. ;-)
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4418
Wysłany: 2019-08-10, 23:32   
   admin


W domu. Ja Cie widziałem jak wołałeś do LZ.
 
 
     
SQ3POS 



Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81WP
Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 1343
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2019-08-10, 23:34   

Ja przewinąłem całą listę i Ciebie w ogóle. Dziwne. W ogóle mnie raczej też na FT8 słabo odbierają. Mocą ludzką walisz czy masz dodatki?;) Z drugiej strony działam od 2-3h więc jeśli te lepsze DXy były wcześniej to ok, ale jeśli teraz to antena do wyrzucenia ;-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
KENWOOD TS-850S vs TS-870S
FT8 - FOX mode
Problem z eksportem logu z FT8 w UR5EQF
Zestaw słuchawkowy do First TE-4650
HF50ZST - 50lecie Zespołu Szkół Technicznych
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI

Piszemy poprawnie po polsku

WASR

SP3ZIR

statystyka