Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowski Klub Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Yaesu SCU-17
Autor Wiadomość
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4381
Wysłany: 2019-08-04, 15:04   Yaesu SCU-17
   admin



Ciekaw jestem opinii na temat tego interfejsu.
Jak wygląda porównanie z innymi które użytkowaliście?
 
 
     
sq3ook 



Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 1147
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2019-08-05, 14:19   
   mod


Posiadam, ale jeszcze nie testowałem :) Generalnie dedykowane do radiostacji Yaesu, ale bez problemu współpracuje z radiami innych producentów - strona 12 instrukcji. Karta dźwiękowa ta sama co w niektórych radiach Yaesu, np FT-991. Ta karta jest też w RigExpert. Yaesu SCU-17 jest jednokanałowy natomiast RigExpert wykorzystuje oba kanały co umozliwia nasłuch na dwóch częstotliwościach. Kupując SCU-17 kierowałem sie kompatybilnością z posiadanymi zabawkami od Yaesu :) FT-991 i SCU-17 pracują na tych samych sterownikach.
Czy w Twojej sytuacji warto zamienić RiGExperta na SCU-17 - hmmm... zastanowiłbym się.
Instrukcja
Ostatnio zmieniony przez sq3ook 2019-08-05, 14:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4381
Wysłany: 2019-08-05, 22:49   
   admin


Nic nie pisałem o zamianach ;)

Ze względu na kompaktowe wymiary tego urządzenia, byłem ciekaw jak mają się wartości użytkowe pod kątem wykorzystania z Yaesu FT-817/818 i upychaniem wszystkiego co potrzebne w jednej walizeczce na wyjazdy w teren :tak:
 
 
     
sq3ook 



Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 1147
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2019-08-06, 15:09   
   mod


SP3AYA napisał/a:
... wartości użytkowe pod kątem wykorzystania z Yaesu FT-817/818 :tak:

A to zmienia postać rzeczy... Kupując swój SCU-17 też miałem gdzieś na myśli możliwość podłączenia do FT-817. Potrzebny będzie kabel CT-62, którego nie ma w zestawie, ale wiem kto potrafi taki wykonać :D . Kabel DATA (6p-6p) jest w zestawie.
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4381
Wysłany: 2019-08-06, 22:51   
   admin


Cena tego kabelka w sklepie (160-185 zł) zwala z nóg.
Z drugiej ręki, na ogłoszeniach był już od 50 zł.
Podejrzewam, że koszt zrobienia samemu, jest jeszcze mniejszy ;)

Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość
--- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---
 
 
     
SP3QDX 



Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP
Dołączył: 07 Sie 2017
Posty: 211
Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 2019-08-07, 08:51   

Ja zrobiłem swój modem do Kenwood sam na bazie kupionej prostej karty dzwiękowej USB - 25PLN, transpormatorki separujące -5PLN, scalak do strowania PTT przez USB - 7PLN, kilka elementów biernych, płytka , przewody, wtyki Jack, wtyk USB, obudowa - 30PLN, czyli razem zeszło około 70PLN . Oczywiście tak ładnie to nie wygląda ale działa !
_________________
Piotr
 
     
sq3ook 



Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 1147
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2019-08-07, 10:47   
   mod


Kabel CT-62 to to konweter poziomów TTL - RS232, czyli układ MAX232 (ok. 2,- zł). Do tego wtyk miniDIN 6p, wtyk rs232, stabilizator napiecia 5V, kilka kondensatorków, kabel. Dobrze jest zrobić pcb i wsadzić wszystko do jakiejś maleńkiej obudowy. W przypadku uzycia elementów smd powinno sie to zmieścić w obudowie wtyczki. Porządnie wykonane powinno się zamknąć w okolicach 20,- zł.
Zobacz: http://www.pi4frg.nl/817CAT_eng.html
Ostatnio zmieniony przez sq3ook 2019-08-07, 10:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
duderyk 



Dołączył: 06 Maj 2009
Posty: 70
Skąd: Polska
Wysłany: 2019-08-18, 14:46   

Czy ten interfejs ma możliwość współpracy z radiami firmy Kenwood? Tzn. czy kable które są w komplecie pasują czy trzeba dokupić inne?
 
     
sq3ook 



Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 1147
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2019-08-18, 19:26   
   mod


Kable inne, zobacz strona 14 w instrukcji obsługi.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
Yaesu FT-212 RH
Yaesu VX-7R
Matcher Lafayette SWR-17
Jaka jest długość Magnum S-9
Spotkanie forum CBmania.eu w Toruniu - 11.07.2009
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI

Piszemy poprawnie po polsku

WASR

SP3ZIR

statystyka