Wysłany: 21-09-2019, 19:04
Radio KF: ft-817 Antena KF: dipol
sq3ook napisał/a:
Na obrazkach nie widzę znaku stacji nadającej. Takie nadawanie jest niezgodne z przepisami :|
Legalnie - znak jest zakodowany w sygnale. Jak ktoś otworzy w programie do ssania obrazków zakładkę: FSK ID CALLS to zobaczy znak i czas pobrania kolejnej "porcji" danych.
Problem polega na tym, że większość użytkowników wysyła obrazki nie zmieniając znaku przy tworzeniu (np. ze znakiem VE3NEA
- twórcy proramu). I to jest nielegalne - posługiwanie się cudzym znakiem ;)
Można generować obrazki bez FSK ID CALL o wtedy pewnie koniecznie musiały by być na obrazku.
sstv.jpg
Plik ściągnięto 27 raz(y) 188,71 KB
_________________ ------------------------
Grzesiek
Volenti non fit iniuria
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 21-09-2019, 23:39, w całości zmieniany 7 razy
Wysłany: 22-09-2019, 14:44
W tym roku w Burzeninie bylem zdumiony jak duże zainteresowanie budził sprzęt do SSTV i same obrazki. Przygotowanie jednego i drugiego jest proste. Wkrótce opiszemy to na hamspirit.pl
Nie trzeba być elektronikiem ani informatykiem. Budowa nadajnika to jakieś 20 minut, zrobienie 15 obrazków to około godziny pracy.
Grzesiek
Volenti non fit iniuria
Ostatnio zmieniony przez SP5MGS 22-09-2019, 14:47, w całości zmieniany 1 raz
Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2017 Posty: 1129 Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 23-09-2019, 07:17
Cześć, Dzięki z cenną instrukcje.
A co w przypadku programu MMSSTV lub Multipsk's lub inne. Nie zawsze taka opcja jest.
MMSSTV pokaże polach LOG-Call ale jeśli nie zapisze się qso to raczej dane giną i nie są z obrazkiem przechowywane. Nie jestem expertem od tego programu może to jest.
Na KF jak robi się łączności SSTV to na obrazkach normalnie podaje się odbiorcę i nadawcę - normalne QSO. W przypadku balonu gdzie jest tylko nadawany sygnał wg mnie każdy obrazek powinien mieć podanego nadawcę. Nadawca nie powinien być w formie ukrytej / zakodowanej. Skoro to jest modulacja SSTV i głównym medium QSO jest obrazek to powinno się na nim znajdować info o nadawcy. To tak jak z obrazem w galerii, Powinien być podpisany przez autora, raczej autor nie robi swoich insygni na odwrocie
Ale to tak w kwestii czysto teoretycznej bo ja się bardzo cieszę z każdej transmisji SSTV. Oby było ich jak najewięcej
Wysłany: 23-09-2019, 07:58
Zgoda. Dobrze jest podawać znak na obrazkach - choćby dla późniejszego przeglądania galerii. Tak dla porządku. Zazwyczaj tak robimy. Z Burzenina nie chcieliśmy żeby tak naciapane było na obrazkach - idea SSTV na ten czas - fotoreportaż z tego co się działo.
Nie wiem jak to jest w innych programach. Ja używam te, które podałem.
Grzesiek
Volenti non fit iniuria
Wysłany: 25-09-2019, 09:42
Na FB dostałem kilka zapytań o to po co podawać adres generowania SSTV online skoro później nie można takiego pliku pobrać, a tylko posłuchać. Otóż można chociaż nie wiem czy warto.
1. W przeglądarce Chrome otwierasz adres https://www.vr2woa.com/sstv/
2. Wybierasz i wrzucasz obrazek i wybierasz moda SSTV oraz klikasz "Convert Image file to WAV"
3. Chwilę czekasz
4. Pojawia się odtwarzacz i możesz kliknąć Play, ale jak stary haker klikasz zawsze inaczej niż nakazują - prawym przyciskiem i wybierasz "zbadaj"
5. Po prawej stronie zobaczysz kod HTML, a tam audio src= i tu adres Twojego pliku wav
6. Kopiujesz adres, wklejasz w pole adresowe przeglądarki i po chwili masz swój plik tam gdzie pobrane
dosstv.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 82,12 KB
Grzesiek
Volenti non fit iniuria
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum