Znak KF: SP3PS C
QTH lokator: JO82ql i IK13pf
Wysłany: 27-10-2019, 13:45 Polski hostel w Gambii Radio KF: FT-920 FT-450AT FT-100 itd. Antena KF: Delta SP7LA MB7PL itd.
Witam
Mój znak Polski SP3PS , Gambijski C5SP .
Od kilku lat regularnie bywam w Afryce a najczęściej w Gambii gdzie też wyprowadzili się moi synowie .
Każdy wyjazd do Gambii musi też być związany z łącznościami radiowymi , zawsze jestem bardzo aktywny w eterze pod znakiem C5SP ( mam Gambijską licencję ) .
Z okazji iż zaczynam z synami od stycznia 2020 roku prowadzić Hostel w Gambii chciał bym wszystkich kolegów oraz koleżanki serdecznie zaprosić do odwiedzenia naszego domu gościnnego . Mam na dachu zainstalowaną porządną antenę kierunkową i osobny pokój radiowy wyposażony w radiostację ,modem do digi , komputer z dostępem do internetu , cały sprzęt jest za darmo do dyspozycji naszych gości radiowców .
Zapraszam wszystkich serdecznie do odwiedzenia Afryki , służę pomocą w zorganizowaniu wyprawy radiowej jak też indywidualnych wyjazdów .
Zapraszam do odwiedzenia naszych profili na Facebooku :
https://www.facebook.com/HippieHostelGambia
oraz
https://www.facebook.com/...87321564692809/
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 10-11-2019, 21:42, w całości zmieniany 2 razy
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 27-10-2019, 16:22
Cześć Przemku.
To co tam robicie obserwuję od samego początku. Nawet kiedyś polowałem na Twój znak w eterze, ale jakoś nie udało się zrobić QSO.
Zawsze tępiłem na tym forum wszelkie próby reklamowania jakiejkolwiek komercji. Ale tutaj robię wyjątek i wręcz zachęcam do napisania czegoś więcej o Waszym przedsięwzięciu.
Z przyjemnością pomożemy w propagowaniu "polskiej enklawy radiowej" w Gambii. Nie każdy jest "fejsbukowy" (ja nie wchodzę na ich strony w ogóle). Jeśli chcesz, publikuj tutaj ciekawostki dotyczące ośrodka, zamieść parę zdjęć i dawaj wszelkie newsy, porady jak się tam dostać itd...
Wysłany: 27-10-2019, 17:04
Radio KF: FT-920 FT-450AT FT-100 itd. Antena KF: Delta SP7LA MB7PL itd.
Dziękuję bardzo za ciepłe słowa .
Z Gambią jestem związany od 2015 roku to był pierwszy mój wyjazd do Afryki zachodniej i od razu się w niej zakochałem . W 2018 roku już miałem Gambijską licencję radiową i znak C5SP .
Poznałem nie wielką Polonię tamtejszą i budujemy wspólnie tam takie niewielkie osiedle domków pod nazwą AfroPolis ( sami zakręceni pozytywnie Polacy ) , budowa przeciąga się niestety .
W między czasie moi synowie Krzysztof i Tomasz również pokochali ten maleńki kraj i postanowili się tam osiedlić na stałe i otworzyli dom gościnny - "Hippie Hostel" , a ja oczywiście od razu zamontowałem na dachu antenę (MultiBander 7 PL od przyjaciela Juliana SP3PL ) i z jednego małego pokoiku stworzyłem radio shack który wraz z całym sprzętem jest do dyspozycji wszystkich gości radiowców za darmo . Do dyspozycji Gości są pokoje hostelowe 6 osobowe z wspólną łazienką i jeden apartament z własną łazienką jest też w pełni wyposażona kuchnia , jadalnia oraz salon , a na dachu jest cudowny taras z barem ( zimne piwko ) i pięknym widokiem na okolice . Ja staram się być w Gambii przynajmniej kilka razy w roku więc zachęcam też do łączności z moją stacją .
Zapraszam do kontaktu
sp3ps@wp.pl
796207808
Wysłany: 27-10-2019, 17:29
No fajnie Na qrz.com masz pokazane mniejsze domki w budowie. Rozumiem, że to jest właśnie AfroPolis o którym piszesz? Na lokalizacji w widoku z satelity widać chyba budowę
Szkoda, że to nie leży nad samym oceanem.
A jak układają się stosunki z miejscowymi? Zachodnia Afryka czasami nie jest zbyt spokojna. Gambia należy do tych bardziej przyjaznych krajów?
Wysłany: 27-10-2019, 17:52
Tak AfroPolis to takie mniejsze domki około 70 metrów kwadratowych , budowa powinna zakończyć się na początku nowego roku i wtedy będę tam stawiać maszty i również instalować anteny i radia . Faktycznie nie jesteśmy nad samym oceanem ale dopiero w odległości 2 km od oceanu jest tylko ziemia na własność a na plaży mamy zaprzyjaźniony bar z łóżkami plażowymi na który będzie można dojechać naszym busikiem lub kładem . Osiedle jest w buszu i jest tam po prostu cudownie a odgłosy wieczorami i rankiem są obłędne , no i kompletna cisza w eterze , nic nie zakłóca .A no i mamy basen .
Mieszkańcy Gambii są bardzo przyjaźni , nie bez powodu na Gambię mówi się Uśmiechnięte Wybrzeże Afryki , nikt tu nie wie co to przemoc , nigdy tu nie było żadnej wojny . Administracja jest też bardzo przychylna lecz bardzo powolna . A co najważniejsze jest tu bardzo bezpiecznie .
Wysłany: 27-10-2019, 17:58
Super!
Czyli nic tylko pakować bagaże i jechać
Napisz jeszcze coś o połączeniach z Polski, jak tam dojechać na miejsce z lotniska?
Koszty podróży, pobytu? Obowiązkowe szczepienia? Co zabrać? Co jeszcze trzeba wiedzieć?...
Wysłany: 27-10-2019, 18:33
Jasne że jechać .
Z Polski lecimy czarterem z firmy Rainbow z Warszawy od listopada do końca marca , bilety można dostać w cenie około 1500 zł za osobę tam i powrót z pełnym bagażem 20 kg + 5 kg , biletów można szukać na stronie Rainbow w dziale czartery .
Przez cały rok można też latać z Niemiec , na przykład z Lipska w podobnej cenie i z takim samym bagażem .
Na miejscu mamy busa i zawsze odbieramy i odwozimy gości .
Koszt pobytu w naszym hostelu to 10 euro doba za łóżko hostelowe ze wspólną łazienką i 40 euro doba za pokój 2 do 3 osób z prywatną łazienką , do dyspozycji gości kuchnia , jadalnia , salon oraz bar na tarasie z zimnym piwkiem .
Domki w AfroPolis będą w cenie około 60 euro doba , w domku zmieści się spokojnie kilka osób , w każdym domku jest łazienka i aneks kuchenny .
Nie ma żadnych obowiązkowych szczepień ( zalecane na żółtą febrę ) , nie ma wiz .
Zabrać ze sobą kilka koszulek , spodenek , kąpielówki , klapki i okulary przeciw słoneczne , no i jakiś filtr .
Jedzenie jest smaczne i nie drogie , w restauracji zje się dobry obiad za 25 zł a u lokalsów na ulicy za kilka złotych , nikt nigdy po jedzeniu tu nie chorował . Polecam świeże ryby , w restauracjach albo można na targu kupić prosto od rybaka za kilka złotych świeżą barakudę albo maślaną i usmażyć sobie u nas w kuchni .
Będziemy na miejscu także prowadzić wycieczki jednio i kilku dniowe z Polskim przewodnikiem i w takie miejsca jakich z biurem podróży się nie zobaczy , na przykład na wyspę obsadzoną całą marihuaną czy w głąb Gambii gdzie zobaczymy hipopotamy , szympansy i wiele innych zwierząt oraz nie skażoną Afrykańską przyrodę .
Wysłany: 27-10-2019, 19:13
Na hasło krótkofalowiec i rezerwując pokój bezpośrednio bez pośredników typu Booking.com pokój z prywatną łazienką będzie za 30 euro doba . Mi przede wszystkim zależy na tym żeby krótkofalowcy mogli spędzić świetne wakacje w egzotycznym miejscu a nie na zarobku , jak nie dołożę do interesu to już zarobiłem a moi synkowie i tak zarobią na łóżkach hostelowych od zwykłych turystów nie radiowych .
Jeśli by kogoś interesowało zorganizowanie większej wyprawy radiowej i na przykład zamówienie całego obiektu to też na pewno się dogadamy i będzie tanio .
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 214 Skąd: Polska
Wysłany: 27-10-2019, 19:24
Standardy trochę jak w schronisku młodzieżowym w czasach komuny
Ale ważniejsza atmosfera i piękne miejsce. Kto wie? Może sam się kiedyś tam wybiorę? Ciekaw jestem oponii pierwszych gości.
Wysłany: 27-10-2019, 19:56
W pokojach hostelowych standard jest skromny ale wystarczający , każdy ma łóżko , szafkę ze swoim kluczykiem i dostęp do wspólnej łazienki , kuchni , jadalni , salonu oraz baru na dachu .
Pokój z prywatną łazienką będzie miał wymieniane w styczniu wszystkie meble na nowe , łoże małżeńskie , szafa , stolik , komoda , toaletka z lustrem , płaski telewizor . Łazienka duża z całym potrzebnym wyposażeniem .
Ostatnio zmieniony przez sp3ps 27-10-2019, 20:18, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 27-10-2019, 21:52
sp3ps napisał/a:
AfroPolis to takie mniejsze domki około 70 metrów kwadratowych, budowa powinna zakończyć się na początku nowego roku i wtedy będę tam stawiać maszty i również instalować anteny i radia
Co będziesz instalował na tych masztach?
Co będzie w radioshacku?
Planujesz jakąś większą stację (w sensie bardziej "wyczynowego" wyposażenia), czy coś na bardziej popularnym sprzęcie?
Jak tam w ogóle wyglądają warunki propagacyjne w porównaniu z naszymi i na których kierunkach najlepiej się pracuje?
Ciekawie byłoby mieć fajnie wyposażoną stację kontestową w takim miejscu, jeśli oczywiście "słychać tam trochę więcej świata niż u nas. Takie coś z pewnością, w czasie większych zawodów, ściągnęło by do Ciebie trochę gości .
Wysłany: 28-10-2019, 21:52
Warunki propagacyjne są wyśmienite , czym bliżej równika tym są lepsze , tu po prostu aż chce się wołać , brak zakłóceń i propagacja przez cały rok .
Na razie mamy to co mamy , wyśmienita antenę od Juliana SP3PL ( jedyna na kontynencie Afrykańskim ) do mocy 1000 wat , radio Yaesu FT-100 , Yaesu FT-450AT i IC718 które dostaliśmy od kolegi Lucka F5RAV z Francji , tak za darmo , wspierają nas krótkofalowcy z całego świata .
Ja jestem zwolennikiem małych mocy ale każdy lubi co lubi .
Na naszym osiedlu jest miejsca dosyć żeby budować konkretne konstrukcje antenowe i też kiedyś chciałbym tam stawiać , ale wszystko rozbija się o "$" , nie jestem bogatym człowiekiem tylko mam pasję i ciężko na to pracuję .
Myślę że docelowo postawię tam konkretny sprzęt , ale o szczegółach to za wcześnie , na tą chwilę mam maszt 9 metrów a nad anteną na razie myślę .
Stacja kontestowa raczej na razie nie wchodzi w grę , internet i owszem mamy ale jest drogi i ilości danych wolał bym przeznaczyć na coś innego , po prostu mamy stałe łącze z ograniczonym limitem danych za duże pieniądze .
Wysłany: 28-10-2019, 23:37
"Wyśmienita antenę od Juliana SP3PL" chwalą podobno tylko ci co poprzednio na żadnej innej kierunkowej nie pracowali Ale dobrze że jest. Mam nadzieję, że szybko dorobisz się czegoś sensownego, zarówno pod względem radiowym, jak i antenowym. Z całego serca życzę
sp3ps napisał/a:
Warunki propagacyjne są wyśmienite, czym bliżej równika tym są lepsze, tu po prostu aż chce się wołać, brak zakłóceń i propagacja przez cały rok.
Aż chciało by się tam być. Może kiedyś nie będzie się to rozbijać o "$" i brak odpowiedniej ilości wolnego czasu...
Przemku, informuj nas na bieżąco jak postępują prace nad ośrodkiem i co ciekawego się tam dzieje.
Powodzenia!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum