Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 29-12-2019, 16:52
Sam loguje łączności.
Przy CQ sam podaje dalej wywołanie.
Funkcja Auto Call wybiera stację i jej odpowiada (można ustawić filtry dotyczące wyboru DX-a). W praktyce wygląda to tak, że brany jest ostatni znak który pojawia się w lewym oknie i program go woła dopóki Watchdog nie wyłączy. Dlatego trzeba go ustawić na minimalną wartość (nie 6 min jak jest standardowo, bo będzie wołał stację prawie w nieskończoność, nawet jak jej już dawno nie widać - ale 2 minuty. Przy 1 minucie niestety wyłączy się w trakcie QSO - nie poda 73' i zacznie wołać nową stację. Dwuminutowy watchdog poda 4 wywołania i pójdzie dalej, jeśli stacja nie nam odpowie) .
Nie wiem, może coś skopałem, ale przy wyłączonych funkcjach Auto program nie loguje łączności do logu WSJT. Jedynie ręcznie we współpracującym logu UR5EQF mogłem zapamiętać kogo zrobiłem (przycisk wymuszający logowanie LogQSO też po prostu nie działał).
sq3ook napisał/a:
że nazywasz to wybawieniem dla stacji okolicznościowej?
Mam mimo wszystko mieszane uczucia dotyczące pracy na tym programie. Ogólnie fajnie (może niefortunnie użyłem słowa "wybawienie"), bo można zająć się równolegle inną pracą. Z tego co czytam, zaczynają na tym działać ekspedycje. Jakoś łączności robić się muszą, a spać trzeba... Ja np. dwa razy wyskakiwałem na dwór łapać obrazki z ISS-a, a parę QSO przybyło w logu.
Jednak sam silnik programu dotyczący funkcji Auto musi być jeszcze dopracowany. Albo po prostu trzeba jednak siedzieć przy nim ciągle i pilnować.
A może coś trzeba jeszcze poustawiać w filtrach, czego nie opanowałem.
Jak wcześniej pisałem, program woła do ostatniej stacji w lewym oknie pomimo, że wyżej jest ciekawsza (np. New CQ Zone, a on woła do New Call). Albo woła jakąś stację, a tu ciebie zaczynają wywołać 2-3 inne, to woła dopóki watchdog nie wyłączy, zamiast im odpowiedzieć.
Podsumowując:
Do trzepania łączności ze znaku okolicznościowego się nadaje.
Ale do codziennej pracy wolę mieć pełną kontrolę nad tym co robię.
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 30-12-2019, 01:39
Muszę stwierdzić, że oprócz kontrowersyjnej automatyzacji pracy, ten klon WSJT-X daje sporo ciekawych opcji w swoich ustawieniach, których brakowało mi w oryginale. Chociaż wykazuje też trochę denerwujących niedoróbek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum