Klub SP3POW gra z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy.
W tym roku po raz kolejny włączamy się do akcji, tym razem pod okolicznościowym znakiem SO28WOSP.
Działamy przy sztabie w Zespole Szkół Technicznych, który będzie miał swoje centrum dowodzenia w pobliżu siedziby naszego klubu.
W dniu finału, z pewnością będziemy na bieżąco informowali o postępach zbiórki. Postaramy się, aby włączyć wolontariuszy do pracy przy radiostacji.
Oczywiście nasz znak będzie obecny w eterze już dużo wcześniej na SSB, CW i DIGI.
Zapraszamy do łączności.
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2017 Posty: 1129 Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 02-01-2020, 15:57
Cześć, po dzisiejszym porannym polowaniu na sondę wpadł mi szalony pomysł, Może by chłopaki z sztabu w ZST wystawili na aukcje sondę z spadochronem ? ale to może ktoś by musiał zrobić jaką podstawkę z pleksy i tabliczkę ?
Mnie od wtorku nie ma - delegacja, więc jak ktoś chętny do podjęcia tematu to przekażę sondę , podam max pułap itp jeśli bedzie potrzeba.
A może sondę z obrazkiem HUGO który przyleciał? able to by ten obrazek trzeba by zalaminować
Najbliższy, 28 finał WOŚP będzie miał krótkofalarski akcent stratosferyczny.
Tym razem balon z ładunkiem radioamatorskim poleci dzięki wspólnym staraniom klubów SP5WWL i SP5YAM oraz współpracy z Mazowiecką Amatorską Siecią Ratunkową.
Ładunek, wystartuje w najbliższą niedzielę ok. godziny 15:00LT z terenu Katolickich Szkół w Markach - naszego podstawowego startowiska.
Cele misji to przede wszystkim wsparcie tegorocznego finału WOŚP, popularyzacja krótkofalarstwa oraz techniczne testy nowych rozwiązań.
Balon lateksowy o masie 100g napełniony helem wyniesie:
- tracker RTTY/APRS na bazie radiosondy RS41 nadający w paśmie 70cm
- tracker RTTY na bazie sondy RS41 nadający w paśmie 70cm połączony interfejsem UART z modułem Arduino Nano
- nadajnik SSTV pracujący w paśmie 2m
- odcinacz na bazie serwomechanizmu sterowany przez Arduino, który uwolni zasadniczą część ładunku w określonej fazie lotu
- niespodziankę dla znalazcy
Parametry poszczególnych sygnałów umożliwiające ich odbiór i dekodowanie podamy przed startem misji.
Jak zwykle, przewidujemy w wydarzeniu transmisję na żywo z miejsca startu.
Zapraszamy do nasłuchów i zdobywania okolicznościowych dyplomów, które będą dostępne jak zwykle na https://wstratosfere.pl/
Odskocznia od KF w dniu finału. Jest szansa na warunki na UKF, choć już się prognozy zmieniają na niekorzyść. Jeszcze kilka dni, może się poprawią.
Dawid i Kacper zapowiedzieli, że będą od rana. Nie wiem od której - mieli się dowiedzieć o której zostanie otwarta szkoła. Szefową przedsięwzięcia jest. p. Agnieszka Koralewska (na co dzień pedagog szkolny).
Po godz. 10. podobno przyjedzie Proart i pewnie do klubu też zajrzą. Nie wiem czy nie będę musiał wyjechać na sobotę i niedzielę. Postaram się przyjechać do klubu w niedzielę po południu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum