Ponieważ jestem czystą kartą w tym temacie, byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi które mogą pomóc w opanowaniu tego działu krótkofalarstwa. Ze względu na posiadany sprzęt, muszę się skupić tylko na D-STAR.
Ciekaw jestem opinii koleżeństwa na temat poniższych urządzeń:
Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2017 Posty: 1129 Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 11-01-2020, 08:28
Jarek, ja mam tego małego mobilnego Pi-Stara i dla mnie jest w 100% wystarczający. Niska cena, obsługa kilku modulacji cyfrowych. Teraz jestem w Stuttgart'cie i podłączyłem go do sieci hotelowej i działa super. Zasię też jest OK, Mi udało się przetestować do 500m, Wiem że w domowym QTH, Heniu QDU z odległości 200-300m przez mojego Pi-Stara rozmawia.
Co do tej drugiej konstrukcji ON8LJ - hotspot to widzę iż jest tylko dla D-Star no i w porównaniu do Pi-Stara ma wejście LAN. Pi-Star jest na Rasberry Pi więc też bez problemy można LAN dołożyć.
Druga konstrukcja ON8LJ to modem do radia, wiec jak dla mnie to średnie rozwiązanie, zero mobilności do plecaka itp. No i nie wspominam o kasie któa jest 3x większa niż za Pi-Star.
Ja patrząc praktycznie zadałem sobie pytanie czy warto inwestować w oryginalny hotspot Yaeseu czy lepiej wydać mniej i mieć niemarkowe. Odpowiedź była jedna niemarkowe bo nie prowadzimy tyle rozmów itp. aby było warto inwstować w markowe dedykowane urządzenie
Polecam Pi-Star. Kompatybilny z wieloma standardami cyfrowymi.
Konfigurujesz przez przeglądarkę nawet jeśli się ostatecznie wysypie to pierwsze uruchomienie trwa 10min.
Osobiście nie miałem nigdy problemu - dostępny w fajnej cenie na Ali
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 214 Skąd: Polska
Wysłany: 11-01-2020, 23:16
Dla mnie rozmowa na radiu to jednak przez fale radiowe a nie przez Internet. Te całe dstary, dmry i fusiony to taki skype tylko zamiast słuchawek korzysta się z reczniaka.
Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Wrz 2011 Posty: 1546 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 11-01-2020, 23:50
No tutaj odbywa się również przez fale radiowe: najpierw z radiotelefonu do hotspota, potem trochę kablami, a jaszcze dalej pewnie znów gdzieś tam droga radiową (być może przez satelitę nawet )
Żartuję oczywiście...
Jednak z drugiej strony, jeżeli jest to hotspot o jakimś sporym zasięgu to może mieć nawet jakiś sens Podobnie jak znane nam przemienniki. Ktoś przed chwila w innym wątku napisał że technika i technologie cały czas się rozwijają. Internet jest oczywistą oczywistością i się go nie wyprzemy... (chyba że nam zabiorą). Czy radio (mam na myśli rozgłośnie broadcastingowe) w trzeciej dekadzie XXI wieku jest jeszcze tym radiem, które znamy z niedalekiej przeszłości? Ponoć infrastruktura DAB+ wisi (wisiała) w Mikstacie jakiś czas temu. Jednak rozgłośnie radiowe chyba stawiają raczej na streaming w Internecie. Radio internetowe - bo tak to czasem nazywają - czy to jest radio?
Zatem czy połączenie dwóch przemienników albo hotspotów łączem internetowym to coś co należy omijać? Zależy od naszego pojmowania krótkofalarstwa czy może radioamatorstwa. Są takie osoby dla których nic oprócz CW nie jest krótkofalarstwem.
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 12-01-2020, 00:05
OK. Rozumiem. Ale jakie to ma znaczenie dla operatora? Przecież to nie przemiennik o dużym zasięgu, ale 10 mW gdzie można posłuchać zasadniczo w pokoju obok
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 214 Skąd: Polska
Wysłany: 12-01-2020, 00:13
Cytat:
Radio internetowe - bo tak to czasem nazywają - czy to jest radio?
Może rozgłośnia. Radio to... radio
Cytat:
No tutaj odbywa się również przez fale radiowe: najpierw z radiotelefonu do hotspota, potem trochę kablami, a jaszcze dalej pewnie znów gdzieś tam droga radiową (być może przez satelitę nawet
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 12-01-2020, 00:17
sq3ook napisał/a:
Mój hotspot 10mW z oryginalną miniaturową antenką jest słyszany przez SP3QDU
Wiem, że do QDU masz spory kawałek. Napisałem, że "zasadniczo"
Jakie jednak dla mnie, jako dla korzystającego z jednego czy drugiego rodzaju hotspota ma znaczenie, że pracuje on w duplexie, a nie w simplexie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum