Jak jedziesz np na aktywacje FF czy SOTA to nic nie zastapi dipola pod wzgledem prostoty wykonania i skutecznosci na danym pasmie. Wszystkie inne anteny kompromisowe, wielopasmowe nie sa juz tak dobre w odbiorze i nadawaniu . Co nie znaczy ze jak przewidujesz problem z rozwieszeniem ni nalezy rozwazyc innych rozwiazan.
Ja bym jednak (szczegolnie na wyzsze pasma) zabieral lekki werykal zrobiony na wedce. Podstawa ze szpikulcem. Zawsze znajdziesz miejsce gdzie go wbijesz. Nawet szczelina w skale wystarczy. Tez prosty do wykonania.
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 22-03-2020, 01:38
Potwierdzam to co pisze Dawid o Verticalu. Sam byłem zaskoczony skutecznością takiej anteny. Stosowałem aluminiowy maszt strojony CG3000, wędkę owiniętą przewodem z prostym układem dopasującym LC, antenę KristiK od Krzyśka SP5VR...
Jeśli nie ma to być antena na łączności lokalne, to bije na głowę wszystkie inne możliwe do zastosowania portable. A jak chcemy pracować na kraj, to tak jak wcześniej pisał Sławek OOK. Wszystko ma swoje plusy dodatnie i ujemne
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 23-03-2020, 22:20
Też prosta do wykonania (podobnie jak klony CHA-250), ale chyba są anteny skuteczniejsze.
Tym niemniej, w pewnych warunkach, może dać o sobie znać przewaga anteny pionowej, w postaci niższego listka promieniowania.
Zwykły GP na określone pasmo, z dużą ilością radiali - z pewnością zaskoczy Cię bardziej pozytywnie niż poziome druty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum