Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 214 Skąd: Polska
Wysłany: 06-04-2020, 10:56 FT-817 komputer i emisje cyfrowe
Czy ktoś z was pracował na tym radiu emisjami cyfrowymi? Jakiego interfejsu używaliście ?
Szczególnie z zasilania na akumulatorze portable.
Da sie to połączyć z tabletem?
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 214 Skąd: Polska
Wysłany: 07-04-2020, 16:49
Myślałem o tym urządzeniu. Cena troche duża ale jest na tyle małe że nada się do noszenia raem z radiem. Próbował ktoś czy pójdzie to na tablecie czy jednak trzeba taszczyć ze sobą laptop?
Otóż nie musi tu być dedykowany interface. Może być nawet własnej roboty typu VOX. Można też wykorzystywać VOX TRX-a. W sprzęcie QRP nie musi nawet być separacji galwanicznej.
Można kabelki Audio podłączyć bezpośrednio.
Był okres, że ja nawet ręcznie kluczowałem PTT po prostu wyłącznikiem przełączałem odbiór/nadawanie. Wtedy nie było jeszcze FT8 i FT4 gdzie ręcznie by było trudniej tak obsługiwać PTT. Ale pozostałe rodzaje emisji cyfrowej bez problemu.
Co do tabletu to może się okazać, że ma zbyt słaby sygnał Audio na wyjściu i nie wysteruje się dobrze sygnał nadawczy. Wszystko o czym tu napisałem przerabiałem już praktycznie z różnymi radiami QRP. Do tego na tablecie zazwyczaj jest Android, a nie wszystkie programy są w tej wersji.
Ostatnio zmieniony przez SP9WUJ 04-05-2020, 08:13, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum