Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2017 Posty: 1129 Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 15-04-2020, 06:32
Ten balon nie poleciał. To jest Świdwin , stacja wojskowa i oni puszczają tylko okazyjnie 1 lub 2 razy w miesiącu. Niestety strona Michała KXY generuje predykcje jak by Świdwin puszczał codziennie sondy.
Ja monitoruje stacje wojskowe bo nie mam w kolekcji jeszcze sondy typu SondePilot
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2017 Posty: 1129 Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 15-04-2020, 10:38
Nie ma podziału cywilne wojskowe. Wojsko używa jedynie prostych sond SondePilot oznaczenie M10. Natomiast stacje cywilne meteo używają sond firmy Visal typu RS41. Sondy RS41 są uniwersalne i zależy jaki moduły do tej sondy dołożone są. Wersja podstawowa mierzy temperaturę , podaje pozycje GPS.
Moduły dodatkowe to ciśnienie, wilgotność lub super wypas pomiar ozonu.
Są jeszcze inne typy sond : RS92 - stara już rzadko stosowana, DFM produkcji Niemieckiej
Wysłany: 15-04-2020, 18:15
Zależy co wojsko wgra. Z tego co się orientuje to nasze wojsko ma dwie metody:
1/ Sonda wysyłka sygnał i pozycją i wysokością
2/ Sonda nadaje sygnał radiowy - "pik" i wojsko ma urządzenie zwane teodolitem dzięki któremu wyznacza kierunek, wysokość i prędkość. To stara technologia z czasów prehistorycznych.
Nasze wojsko nie mierzy parametrów atmosfery.
Na świecie używa tego NATO i ASECNA i oni już mają czujniki temperatury. Kiedyś na stronie producenta czytałem iż NATO także ma oprogramowanie do podawania parametrów warunków balistycznych.
Ja tej sondy jeszcze w kolekcji nie mam i na nią poluję. Problem taki że wojsko puszcza je nie regularnie, mało stacji może je monitorować i często jak lecą to nikt nawet nie wie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum