Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw02
QTH lokator: jo81fu Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Paź 2009 Posty: 334 Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 15-04-2020, 18:59
Piotr nasze wojsko mierzy parametry atmosfery i dlatego latają sondy M10 z Powidza,Świdwina i kilku innych lotnisk.W zeszłym roku monitorowałem aktywność codzienną meteo w czerwcu i lipcu z Powidza o godz 7 rano podczas pobytu w Kosewie
Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2017 Posty: 1129 Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 15-04-2020, 19:49
Nie jestem do końca expertem od wojskowych systemów. Ale wiem że jak leci M10 to mają parametry atmosfery, ale jak puszczają SondePilot to raczej nie.
Powidz generalnie wysyła SondePilot i oni puszczają je między czerwcem a sierpniem. To jest przynajmniej to co zaobserwowałem przez ostatnie 3 lata. Co prawda w zeszłym roku puścili kilka M10,
W każdym razie nie mam w kolekcji M10 i SondePilot i jak coś przyleci to tu jest tylu chętnych łowców że ...
Będziemy łapać w powietrzu
Ostatnia M10 była w Odolanowie w lipcu 2019, Niestety koledzy z SP6 byli szybciej
Znak KF: SP3HSZ
Znak CB: 161mdw02
QTH lokator: jo81fu Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Paź 2009 Posty: 334 Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 15-04-2020, 21:39
Faktycznie ostatnie czasy chętnych na sondy jest dużo więcej niż kilka lat temu i nie raz na miejscu lądowania spotyka się kilka ekip.W zeszłym roku podczas mojego pobytu w Kosewie kilka m10 z Powidza spadło w okolicach Wrześni niestety nie miałem możliwości ich podjęcia.
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2017 Posty: 1129 Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 01-09-2020, 07:19
lub jeśli bardziej chcecie się w to bawić to strona grupy warszawskiej
https://skp.wodzislaw.pl/sondy/
TO jest team gdzie liczy się współpraca i dają dostęp osobą które mają stacje monitorujące i dzielą się danymi.
Mają super dobry soft dekodujący ale lichy graficznie
Wysłany: 11-09-2020, 09:54
Info z SP6ZWR, następny balon, cytuję:
"W sobotę 12 września o godzinie 19:00 z Borów Dolnośląskich spróbujemy wysłać misję startosferyczną z nadajnikiem SSTV.
Slow Scan TeleVision
Zapraszamy wszystkich do wspólnego odbierania specjalnie przygotowanych obrazków, które po zamianie na dźwięk a następnie na fale radiowe zostaną wyemitowane ze stratosfery.
Przypominamy, ze do odbioru zdjęć wystaczy jakikolwiek odbiornik FM umożliwiający odbiór częstotliwości 144,500MHz oraz smartfon, tablet lub komputer.
Wystarczy ustawić swój odbiornik na czestotliwości 144.500MHz FM, a smartfon lub tablet wyposażyć w prosty program dekodujący np ROBOT36 (Android) lub CQ SSTV (IOS).
Odpowiednie, w większości darmowe programy znajdziecie też do swoich komputerów np MMSSTV i podobne.
Teraz wystarczy juz tylko odebrać sygnał i przyłożyć mikrofon naszego smartfona w okolice głośnika odbiornika.
Zapraszamy do nasłuchów i odbioru obrazków wyemitowanych wprost ze stratosfery.
Całą misje możecie tez śledzić na stronie APRS.fi gdzie widoczna będzie aktualana pozycja balonu podczas lotu.
APRS 432.500MHz
SSTV - 144.500 Scottie1
Serdecznie zapraszamy do odbioru! "
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum