Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 13-05-2020, 22:17 Mini Satellite-Antenna Rotator
Kiedyś myślałem nad lekkim rotorem do umieszczenia na statywie fotograficznym, dla ułatwienia śledzenia satelitów amatorskich lub ISS z wykorzystaniem lekkiej poręcznej Yagi.
Wydawało mi się, że już gdzieś podobną rzecz widziałem, a Sławek potwierdził, że dokładnie to samo było prezentowane na jednej z konferencji ARISS.
Ciekaw jestem, czy ktoś by się podjął poprowadzenia zajęć z konstrukcji takiego cudeńka na przyszłych warsztatach klubowych. Budowę anten wspominam ciepło (i do tej pory służą)
Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 15-05-2020, 07:42
Obecnie nie ma większych problemów ze sprowadzaniem towaru z Chin czy ogólnie Azji. Mały (nieco wydłużony) przestój był w okolicach ich "Nowego Roku", kiedy i tak na 2 tygodnie życie zawodowe tam zamiera.
Ostatnio zmieniony przez SQ3POS 15-05-2020, 07:43, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 15-05-2020, 22:26
To dobrze wiedzieć. Tobie coś przyszło w miarę normalnym czasie, masz potwierdzone od kogoś, czy to informacje z neta?
Piotrek, marzy mi się umieścić antenę na statywie i mieć ręce wolne do prowadzenia QSO, lub np. odbioru obrazków w ISS-a. A nie patrzeć co chwila czy nadążam za satelitą...
Jak się nas zbierze gromadka, to może uda się zejść z kosztami.
Wysłany: 15-05-2020, 23:40
SQ3POS napisał/a:
Tematy "zawodowe" przychodzą planowo
A jakieś sprawdzone info dotyczące np. zakupów z ebaya? Mam parę potrzebnych rzeczy na oku, ale "boję" się zamówić i czekać w nieskończoność. Moja przesyłka do USA ze stycznia jest jeszcze w drodze.
sq3ook napisał/a:
Jak ktoś będzie zamawiał, jestem chętny na silniki
Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Wrz 2011 Posty: 1546 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 16-05-2020, 20:46
Najważniejsze są silniki, bo trzeba je sprowadzić. Reszta jest dostępna na miejscu.
Wykonanie tego rotora to nie jest jakieś szczególne wyzwanie. Damy radę... Można ewentualnie dopracować przeniesienie obciążenia osi anteną.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum