Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 23-07-2020, 22:29
Taki akumulator ładujesz prądem 0,5 do lekko ponad 2 A.
Panel nie musi być więc duży. Fajnie jakby był elastyczny. Łatwiej zabrać w plecaku czy na rower.
Jest spora oferta choćby na allegro. Bardziej zwróć uwagę na dobrej jakości regulator z opcja ładowania akumulatora żelowego i nie powodujący zakłóceń. Niestety większość tanich nie będzie się nadawała do równoczesnej pracy na radiu i ładowania.
Jutro - za dnia jak sterownik będzie ładował ... podłączę radio pod akumulator i antenę (antena i panel jak na jednym maszcie) i dam znać. Ale od razu uprzedzam ten "test" będzie miał błąd wynikający z zakłóceń miejskich jakie mam 24/h. Jedno mogę powiedzieć od razu - nie mam dodatkowych zakłóceń gdy radio mam podłączone do zasilacza sieciowego w trakcie pracy panela i ładowania akumulatora tuz pod anteną.
Mam regulator Chiński ( jak by miał oczy to by były skośne ) w takim zestawie plus akumulator 45 Ah tobie wystarszy z panelem 50 W ( moc podawana to maksymalna, raczej bym nie liczył na więcej niż 75% )
Ostatnio zmieniony przez SQ3WUC 08-08-2020, 20:35, w całości zmieniany 1 raz
Jest OK, przy zasilaniu bezpośrednio z ładowanego akumulatora (Nie korzystam przy tym obwodu wyjściowego sterownika bo ma ograniczenie do 10A) nie mam żadnych dodatkowych zakłóceń.
W teście brał udział Icom 706MKIIG i antena EFHW +80m . Antena jak i panel zainstalowane na balkonie w bloku .
Daj znać co wybrałeś i jak ci się sprawdziło - przy okazji miłego wypoczynku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum