Emisja Digital Radio Mondiale została przystosowana dla potrzeb krótkofalarskich i jest znana jako DSSTV czy też HamDRM.
Pozwala na przesyłanie identycznych kopii obrazków i plików binarnych drogą radiową za pomoca karty dźwiękowej.
Niektórym kolegom - podczas ostatniego testu tej emisji z balonu krótkofalarskiego,
programy (EasyPal, WinDRM) nie chciały jej dekodować.
Opiszę co i jak należy ustawić aby DSSTV działała poprawnie na każdym komputerze.
W pierwszej kolejności należy wyłączyć wszystkie efekty i ulepszenia dźwiękowe,
zarówno po stronie odtwarzania (głośniki)
jak i nagrywania (miks stereo, mikrofon wewnętrzny, mikrofon zewnętrzny, wejście liniowe itp.).
To samo dotyczy ustawienia toru audio i kart dźwiękowych do pracy zdalnej, wirtualnych kart dźwiękowych itp.
Wszystko to zmienia charakterystykę częstotliwościową sygnału audio, tym samym uniemożliwiając pracę z tą emisją.
Programy nie synchronizują się i nie dekodują podczas odbioru, nawet przy bardzo silnym sygnale transmisji.
Program WinDRM:
Nie wymaga instalacji.
Obrazki i pliki zapisywane są w folderze Pictures
Wystarczy rozpakować archiwum i już można korzystać z programu.
Należy zainstalować.
W przypadku problemów z instalacją/uruchomieniem w nowszych systemach (od Windows 7 w górę)
należy go zainstalować w innym folderze niż C:\Program Files.
Przykładowo może to być katalog C:\EasyPal lub D:\EasyPal.
Dodatkowo już po zainstalowaniu - program należy uruchamiać z uprawnieniami administratora.
Obrazki zapisywane są w folderze RxFiles
Poprawność dekodowania przez te programy na danym komputerze
należy przetestować uruchamiając np. ten plik WAV z przykładowym obrazkiem.
https://drive.google.com/file/d/1NkVDnNfcv8cr3u1P0Z-7AaivqEl48pYN/view?usp=sharing
Można go uruchomić zarówno na tym samym komputerze (miks stereo) jak i na innym urządzeniu do odtwarzania -
poprzez kabel audio, a nawet zbliżając głośnik urządzenia do mikrofonu komputera.
Modulacja (A,B,E) (4 QAM,16 QAM,64 QAM) jest automatycznie rozpoznawana przez programy i dekodowana.
Do samego odbioru nie trzeba nic więcej ustawiać.
Do nadawania należy wybrać modulację (z wyżej wymienionych)
Na przykładzie programu WinDRM:
Bardzo zalecane w DRM TX Settings jest włączenie zabezpieczenia sektorów MSC Protection (ustawienie: Normal),
Interleave (ustawienie: Long 2s) i w TX Pic - włączenie Long Leadin.
Emisja może być używana zarówno w modulacji FM jak i SSB.
3.733 MHz oraz 14.233 MHz (SSB) - to wiem z autopsji.
Dekodowałem obrazki kilkanaście lat temu za pomocą skanera MVT 7100 i kilkunastu metrów przewodu w roli anteny,
gdy propagacja na to pozwalała.
Podobno jeszcze 7.173 MHz, ale tam nie słuchałem.
Głównie stacje z Europy Zachodniej.
W Polsce jak na razie rzadko spotykana, choć słyszałem kilka razy na w/w QRG kilka lat temu.
Teraz koledzy z Zachodu używają opcji Hybrid w programie EasyPal.
Polega to na wysłaniu drogą radiową nagłówka obrazka i adresu serwera FTP, skąd program pobiera resztę.
Tak.
Digital Radio Mondiale przystosowano do zastosowań w krótkofalarstwie (HamDRM) chyba w latach 2003-2004.
I jakoś chyba rok później zacząłem ją testować i odbierać na KF.
Program WinDRM powstał w latach 2004-2005.
Program DIGTRX w 2004.
Na początku koledzy z Zachodu na pasmach KF wysyłali całe obrazki drogą radiową.
Później pojawił się EasyPal z opcją Hybrid - i stąd to pójście na łatwiznę.
Tą łatwiznę odbierze jednak tylko EasyPal.
WinDRM i jej nie obsługuje i wyskoczy błąd przy próbie otwarcia takiego "pliku".
Równie dobrze można korespondentowi przedyktować na fonii przez radio adres serwera FTP, by pobrał sobie nasz obrazek z internetu...
Ostatnio zmieniony przez sq5rb 24-10-2020, 18:10, w całości zmieniany 4 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum