Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowskiego Klubu Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Log UR5EQF
Autor Wiadomość
SP3AYA 

Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Wysłany: 27-08-2020, 23:05   
   admin

sp5mnj napisał/a:
Widzę że są problemy czy też niedomówienia co do UR5EQF_Log3.
Może pomogę ?

Z pewnością lepszego specjalisty nie można było sobie zażyczyć ;)

Chyba faktycznie większość członków SP3POW "stoi" na UR5EQF. Do tego spora część innych userów forum.

Jak możemy staramy się rozwiązywać pojawiające się problemy w funkcjonowaniu logu, jego współpracy z innymi programami (sporo się nagłówkowaliśmy m.in. przy Fldigi http://radioforum.pl/viewtopic.php?t=2669 ), często wspierając się Twoimi poradami publikowanymi na innych stronach. Pewnie sporo błądzimy, ale jest też frajda z pokonania przeszkód.

Pytania pewnie pojawią się na bieżąco (a być może będziesz mógł naprostować parę rzeczy które Ci wpadną w oko, czytając dawniejsze posty w paru tematach w których poruszaliśmy wątek UR5EQF_Log).

Pierwsze co mi się pojawia na myśli, to sprawa przyszłości Logu. Po śmierci autora, "modernizacja" programu jest dokonywana nie w kodzie źródłowym, ale za pomocą wtyczek czy współpracujących programów. Nie wróży to jego długiej żywotności, np. w świetle zmian różnych innych programów z którymi Log może współdziałać. Szkoda, bo to najbardziej leżący mi logger ze wszystkich z jakimi miałem do czynienia. Masz jakieś informacje, jak wygląda przyszłość UR5EQF?

szafran 

Wysłany: 28-08-2020, 09:07   

Jak ustawić żeby UR5EQF logował QSO z MMSTV jako 14.230.00 a nie 14.230?

sp5mnj 

Wysłany: 28-08-2020, 16:16   

DL/SP napisał/a:
Interesuje mnie pozycja w menu "praca w sieci LAN". Musze sie temu przyjrzec w najblizszym czasie. Da sie bez problemow pracowac na kilku stanowiskach?

Musisz poczekać... daj mi szanse
Przerwa w kontroli aktualizacji informacji jest wyraźna i trzeba nadrobić.
Bezpośredni link do Twojego tematu :

http://ux8iw.ucoz.com/ind...31_61_help/0-62

a w języku polskim na razie pozostaje http://chomikuj.pl/sp5mnj UR5EQF_polski.chm
"praca w lokalnej sieci"

To samo dotyczy "Emisji cyfrowych"
Nie pracuję na emisjach cyfrowych (może pora zacząć)
ale też jest opis funkcjonalności programu :

http://ux8iw.ucoz.com/loa...1_help/1-1-0-49

Praca z zewnętrznymi programami tu może podpowiedź dla MMSTV jak to się realizuje w programie współpracuję z innym programem ale dokładnie to chyba nie ma takiej możliwości.

Co najbardziej aktualnej wersji Help-a dla UR5EQF_Log3... :(
chyba mi się nie chce ;)

Nie wiem... wiele mnie ominęło... muszę się zaktualizować.

Soory Dawid, że do Ciebie to wszystko piszę ale chyba wszyscy czytają wszystkie posty w temacie więc.......
Ostatnio zmieniony przez sp5mnj 28-08-2020, 16:23, w całości zmieniany 2 razy  

szafran 

Wysłany: 31-08-2020, 10:08   

sp5mnj napisał/a:
Praca z zewnętrznymi programami tu może podpowiedź dla MMSTV jak to się realizuje w programie współpracuję z innym programem ale dokładnie to chyba nie ma takiej możliwości.

OK dziękuję.

szafran 

Wysłany: 31-08-2020, 10:54   

Świetna nakłada dla ułatwienia SWL:
http://ur1004swl.ucoz.ru/...for_ur5eqf/0-38

portos 

Wysłany: 01-11-2020, 11:10   
   Radio KF: TS-570, VX-7
   Antena KF: dipol, yagi

Nie czas przesiąść się na coś co jest stale aktualizowane i już za chwilę nie będzie archaiczne?

sp5mnj 

Wysłany: 01-11-2020, 19:27   

portos napisał/a:
Nie czas przesiąść się na coś co jest stale aktualizowane i już za chwilę nie będzie archaiczne?

Przestań, co ty :haha:

Właśnie jestem na etapie tłumaczenia kilku plików pomocy do tego nie koniecznie często aktualizowanego programu.

A tak na marginesie
... Co nie jest aktualizowane na bierząco ??????????

Andrzej
Ostatnio zmieniony przez sp5mnj 01-11-2020, 19:28, w całości zmieniany 1 raz  

portos 

Wysłany: 16-11-2020, 11:26   

A kiedy wyszła ostatnia aktualizacja? Nie pytam o nakładki.

sp5mnj 

Wysłany: 17-11-2020, 16:09   

portos napisał/a:
A kiedy wyszła ostatnia aktualizacja? Nie pytam o nakładki.

Nie bardzo rozumiem twoje pytanie... co chcesz osiągnąć?

Skoro Autor 'odszedł' ponad 6 lat temu i tylko on jedynie mógł wnieść coś nowego do programu, czyli po twojemu aktualizację więc jeszcze raz po co to pytanie. Sprawdzasz mnie?

Zresztą spóźniłeś się z tymi pytaniami. Postanowiłem nic nikomu już nie tłumaczyć.
A co zrobisz Twoja sprawa Wybór należy do wyburanta ;p
:oczami: :oczami: :hurra:

Andrzej

portos 

Wysłany: 19-11-2020, 11:08   

Przepraszam, ale przez twój specyficzny styl pisania nie zawsze rozumiem intencje tego co chcesz przekazac lub w ogóle co autor miał na myśli. Tyczy się może mniej tego co tutaj. A bardziej postów na pki. Nieraz trzeba mocno wysilać intelekt ;) Nie chcę w żadnym wypadku cię obrażać. Taka luźna uwaga bez złych intencji.

Wracając do meritum sprawy. Jeśli nikomu nie udało się dotrzeć do kodu źródłowego programu i jedynie co można zrobić, to łatać go kolejnymi nakładkami, to powstaje pytanie kiedy ta formuła się wyczerpie? Nie twierdzę że program jest zły (czy dobry). Mniemam tylko że czas jego żywotności dobiega końca i trzeba myśleć o przesiadce na nowczesniejsze rozwiązania. Popraw mnie (w prostych slowach) jeśli się mylę.
sp5mnj napisał/a:

Nie bardzo rozumiem twoje pytanie... co chcesz osiągnąć?

Wiem że ten log ma wielu zwolenników. Z pewnością duża część z nich zastanawia się jak długo jeszcze będzie można łatać go mniej lub bardziej udanymi/wygodnymi nakladkami? Jest wiele innych konkurencyjnych programów, które są cały czas rozwijane przez zespoły. Więc nie ma obaw że odejście pojedynczej osoby przerwie prace nad ich udoskalaniem.
Ostatnio zmieniony przez portos 19-11-2020, 11:10, w całości zmieniany 1 raz  

SP3AYA 

Wysłany: 19-11-2020, 23:13   
   admin

SP3AYA napisał/a:
Pierwsze co mi się pojawia na myśli, to sprawa przyszłości Logu. Po śmierci autora, "modernizacja" programu jest dokonywana nie w kodzie źródłowym, ale za pomocą wtyczek czy współpracujących programów. Nie wróży to jego długiej żywotności, np. w świetle zmian różnych innych programów z którymi Log może współdziałać. Szkoda, bo to najbardziej leżący mi logger ze wszystkich z jakimi miałem do czynienia. Masz jakieś informacje, jak wygląda przyszłość UR5EQF?

portos napisał/a:
Wracając do meritum sprawy. Jeśli nikomu nie udało się dotrzeć do kodu źródłowego programu i jedynie co można zrobić, to łatać go kolejnymi nakładkami, to powstaje pytanie kiedy ta formuła się wyczerpie?

Prędzej czy później wszystko ma swój kres. Pozostaje jedynie mieć nadzieję, że dzięki wysiłkowi kolegów zza wschodniej granicy, żywot logu UR5EQF się przedłuży. Jakoś nie mogę się przekonać do czegoś innego. Ten ma niemal wszystko czego oczekuję od logu. Jest wygodny w użytkowaniu i zapewnia dostęp do wszystkich potrzebnych informacji, bez obciążania użytkownika tym co niekoniecznie ważne.
Pewnie, żal tego że nie wszystkie funkcje są zintegrowane z programem, a są dostępne jedynie przez wtyczki/nakładki/stykowki (jak zwał, tak zwał ;) ). Ale ile innych logów też ma to w postaci modułów i widoku wielookienkowego? I jakoś nikt nie narzeka.

portos 

Wysłany: 31-12-2020, 19:20   

Każdy wybiera co chce i na czym mu wygodniej pracować. Czasem tylko powstaje pytanie: czemu nie przesiadłem się na to wcześniej? ;)

SQ3POS 

Znak KF: SQ3POS
Wysłany: 06-04-2021, 19:28   

Dorzucę rozwiązanie problemu (nie moje - zaczerpnięte z forum sp7pki i dyskusji Jarka SP3AYA z SP5MNJ) - dla potomnych. Problem mi się powtórzył po raz któryś, więc przyda się także tutaj jego rozwiązanie, bo za 3 lata zapomnę. :)

Brak załadowania / wyświetlania "paczki spotów" z dxcluster po połączeniu z telnet / telnetem w spot master w logu UR5EQF (celowo pisane dość sucho, żeby łatwo szło znaleźć po wpisaniu 'spot master telnet' ;)

Rozwiązanie: Trzeba zamienić SHOW/DX na SHOW/FDX - ta litera F ma znaczenie. ;)
Ostatnio zmieniony przez SQ3POS 06-04-2021, 19:28, w całości zmieniany 1 raz  

SP3AYA 

Wysłany: 20-09-2021, 00:22   
   admin

Piotrek SP3OS - u mnie EQF pobrał potwierdzenia z eQSL i LoTW poprawnie.
Bez przyjrzenia się tego co się u Ciebie dzieje, trudno określić w czym masz problem.
Problem wystąpił po jakiejś aktualizacji, czy zupełnie bez jasnego powodu?
Co dokładnie się dzieje?

SP3OS 

Znak KF: SP3OS
Wysłany: 20-09-2021, 19:26   Problem z potwierdzeniami LoTW i eQSL w UR5EQF
   Radio KF: Kenwood TS-870S
   Antena KF: Delta SP7LA

Trudno mi określić od kiedy nie pobiera, generalnie ani z LoTW ani z eQSL nie wpisuje do logu pobranych informacji wyskakuje plik w notatniku jak na załączonym foto.

error.jpg
Plik ściągnięto 6911 raz(y) 35,83 KB

Polecane Tematy

Odpowiedz do tematu