Wysłany: 28-12-2020, 13:44 Radio do słuchania - jak brak propagacji
Niemal od dzieciństwa pamiętam że w moim domu słuchało się radia (nie tylko takiego z którego szło nadawać ). I od dzisiątków lat była to Trójka. Ciekawe czy ktoś z was też tak miał?
Teraz po politycznych zawirowaniach w rozgłośni i odejściu niemal całego składu najbardziej rozpoznawalnych dziennikarzy, kultowa Trójka w zasadzie przestała istnieć. Poziomem zeszła do tego co reprezentuje byle jaka stacja lokalna czy komercyjna nadająca papkę dla mas.
Na szczęście stara ekipa zjednoczyła się i utworzyła 2 nowe radia internetowe - Radio Nowy Świat które już działa i Radio 357 które tworzy najważniejszy zespół starej trójki - Niedźwiedzki, Kaczkowski, Stelmach, Strzyczkowski i wielu innych. Pierwsze audycje testowe zostały już wyemitowane, a w Nowy Rok ma iść "Top Wszech Czasów" znany z Trójki.
Nowy Świat gra chyba jednak inaczej niż to co lubię i skręca trochę za bardzo w zaangażowanie polityczne, co nie bardzo mi się podoba. Ale Radio 357 duchem przypomina to co mnie wychowywało muzycznie od najmłodszych lat.
Link do ich strony https://radio357.pl/
Ciekawe czy podobne sentymenty trójkowe ma jeszcze ktoś oprócz mnie? Jeśli tak zachęcam do wsparcia tej ekipy na https://patronite.pl/radio357
Finansują się tylko dzięki słuchaczom, bez reklam i dotacji!
Na razie będą działać tylko internetowo. Ale zapowiadają że dążą do tego żeby można ich było słuchać w FM, na co bardzo czekam, bo teraz jadąc samochodem nie ma czego
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 214 Skąd: Polska
Wysłany: 28-12-2020, 18:51
Bez przesady. Trójka była radiem jak wiele innych. Ani lepszym ani gorszym. Nie rozumiem tego szumu medialnego jaki się wokół niej ostatnio wytworzył. Przyszla nowa ekipa i dobrze. Świeża krew wszędzie się przyda. Nie sadzę żeby to miało wydźwięk polityczny. Sprawa się rozdmuchała po majowym oszustwie w głosowaniu na listę przebojów przez Niedźwieckiego i innych. Koledzy się poobrazali i odeszli na swoje.
Sprawa nie warta klawiatury a piszą o tym od pół roku na wszystkich portalach.
Ostatnio zmieniony przez duderyk 28-12-2020, 18:53, w całości zmieniany 1 raz
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 28-12-2020, 23:04
Jak się zacznie politykowanie - to nie tylko zamknę, ale też wywalę W dziale Kawiarenka, jak sama nazwa wskazuje, można pogadać nie tylko o krótkofalarstwie
A temat kultowej Trójki jest mi osobiście bardzo bliski, bo przez ostatnie lata była jedyną stacją którą dawało się słuchać - i z przyjemnością i zainteresowaniem. I absolutnie nie zgodzę się z twierdzeniem, że Trójka była radiem jak wiele innych. Ani lepszym ani gorszym. Miała swój niepowtarzalny klimat, którego na próżno było szukać w każdym możliwym miejscu. I to wcale nie tak, że wszystkich audycji słuchałem z zapartym tchem. Były i takie, które mnie nie interesowały (choćby z powodu gatunku muzyki) i często szukałem wtedy na skali czegoś innego. Ale zawsze trzymały wysoki poziom. Co więcej - uczyły szacunku i wrażliwości nie tylko na to co akurat wpadało mi w ucho.
To Kaczkowski ze swoim niezapomnianym MiniMaxem kształtował mój gust muzyczny. Niedźwiedzki pokazywał czego się słucha... Jak dziś pamiętam jak to było transmitowane przez kukuruźnika w akademiku (a kto teraz wie co to takiego kukuruźnik? ).
Tak, ja też czuję niesamowity sentyment do tej stacji. A może powinienem napisać, że czułem. Bo Trójka taką jaką znałem i ceniłem, umierała po kilkuletniej chorobie dwa razy - na wiosnę i pomimo reanimacji przez Kubę Strzyczkowskiego (która miała sporą szansę powodzenia) - ostatecznie w sierpniu.
Dobrze że powstaje nowe apolityczne Radio 357. Gula w gardle mi staje za każdym razem kiedy słucham testowych audycji i z głośników lecą znane i lubiane głosy. Podpisuję się wszystkimi kończynami pod życzeniami powodzenia dla tej stacji. I dziękuję Jacku, że poruszyłeś ten temat. Sam kilkukrotnie zabierałem się za napisanie paru słów i nie robiłem tego z powodów poruszonych przez Pawła.
Ale w końcu to też radio, choć na razie nie na falach eteru A jak nie ma propagacji, to czegoś słuchać trzeba
Znak KF: SP3HSZ
QTH lokator: jo81fu Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Paź 2009 Posty: 334 Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 30-12-2020, 18:05
Wychowałem się na PR3. Brak Wojtka, Marka i innych słychać na co dzień.A tak teraz mamy jedynie słuszną zdalnie sterowaną 3 z biernymi miernymi i wiernymi redaktorami . Na szczęście jest obecnie internet i dostep do wielu niezależnych i dobrych rozgłośni z super muzą z całego swiata.
Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 30-12-2020, 21:24
duderyk napisał/a:
Myślę że o każdej stacji radiowej można powiedzieć że ma swoich wiernych fanów.
Dokładnie, dlatego ja tylko słucham Ojca Tadeusza i jego rozgłośnię - Radio Maryja - tam zawsze moja ulubiona muzyka, audycje i podejście do świata (muzyczne) zgodnie całkowicie z moim światopoglądem.
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 30-12-2020, 22:45
RM (że tak skrócę nazwę radia, którą wszyscy znają) można posłuchać na UKF w każdym zakątku Polski (jeśli się mylę proszę mnie poprawić) i oczywiście w internecie - https://www.radiomaryja.pl/live/
RM (że tak skrócę nazwę radia, którą wszyscy znają) można posłuchać na UKF w każdym zakątku Polski (jeśli się mylę proszę mnie poprawić) i oczywiście w internecie - https://www.radiomaryja.pl/live/
A, nieprawda - u mnie nie posłuchasz (bo zastrzelę)
Wysłany: 30-12-2020, 22:56
SQ6PNV napisał/a:
SQ3POS napisał/a:
A, nieprawda - u mnie nie posłuchasz (bo zastrzelę)
Wysłany: 31-12-2020, 19:33
SQ3POS napisał/a:
duderyk napisał/a:
Myślę że o każdej stacji radiowej można powiedzieć że ma swoich wiernych fanów.
Dokładnie, dlatego ja tylko słucham Ojca Tadeusza i jego rozgłośnię - Radio Maryja - tam zawsze moja ulubiona muzyka, audycje i podejście do świata (muzyczne) zgodnie całkowicie z moim światopoglądem.
Ty tak na poważnie czy wyczuwam trolla?
Ostatnio zmieniony przez portos 31-12-2020, 19:33, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 31-12-2020, 19:41
Eee na PKI to nie są trolle, oni wierzą w to co piszą.
Mnie przeraziło stwierdzenie, że w roszadach Trójki nie ma polityki, dlatego od razu poprosiłem o zamknięcie tematu. Tak się nie stało, więc z przymrużeniem oka kontynuuję tę tragikomedię wyrażając swoje zdanie o komercyjnych rozgłośniach radiowych.
Wysłany: 31-12-2020, 20:16
SQ3POS napisał/a:
Mnie przeraziło stwierdzenie, że w roszadach Trójki nie ma polityki
szafran napisał/a:
Teraz po politycznych zawirowaniach w rozgłośni i odejściu niemal całego składu najbardziej rozpoznawalnych dziennikarzy, kultowa Trójka w zasadzie przestała istnieć.
duderyk napisał/a:
Sprawa się rozdmuchała po majowym oszustwie w głosowaniu na listę przebojów przez Niedźwieckiego i innych
Jeden z kolegów wyraźnie stwierdził polityczną naturę sporu, drugi chyba mniej zainteresowany tematem, powielił co gdzieś przeczytał.
Dla mnie nie jest istotna przyczyna. I zostawmy politykę. Żal mi stacji którą bardzo lubiłem i która szczególnie w samochodzie leciała na okrągło. Dzisiaj rano specjalnie włączyłem komputer żeby wysłuchać poranek prowadzony przez Łukawskiego w Radiu 357 jak kiedyś w Trójce. Nie powiem. Przyznam że brakowało mi tego
Jutro obowiązkowo Top Wszechczasów. Po Sylwestrze każdego roku pozwalał zapomnieć o kacu W tym roku impreza skromniejsza, to może w ramach równowagi ten Top będzie petardą
A na poważnie: nie żebym był jakimś fanatykiem Trójki. Ale powtórzę się za wieloma innymi piszącymi w różnych komentarzach. To było radio z Duszą, coś w sobie miało, czego próżno było szukać gdzieś indziej. Dobrze że są spadkobiercy tego ducha. Będzie sobie można posłuchać co kto lubi. Nowy Świat albo Radio 357.
Zapowiada się ciekawie. Jeśli uda im się utrzymac poziom to zakasują konkurencję w swojej klasie. Na pierwsze miejsce w rankingu słuchalności nie wyjdą, bo masy wolą wspomnianą papkę. Radia Zet i RMF więc nie prześcigną nawet jak zaczną nadawać w FM. Jednak inteligentniejszych słuchaczy prawdopodobnie pociągną za sobą.
Wsparcie na Patronite poleciało. Taki abonament moge płacić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum